Архив

Декларация от Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, Стара Загора до членовете на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

21.01.2011

Ние, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, Стара Загора и свързаните с тях професии, се противопоставяме категорично на правителствения закон против тютюнопушенето на закрити обществени места и Наредбата за прилагането му. Водени от опита например на Гърция като член на ЕС и държава, която си спечели правото да се разреши тютюнопушенето с условности, независимо от европейските изисквания:

Отхвърляме всички мерки, които въвеждат забраната за пушене по следните важни причини:

  • Законът и наредбата към него поставят неприложими условия в над 90% от заведенията в нашия град, свързани с технически и технологични процеси за въвеждането им.
  • Приложението на Наредбата ни въвежда в противоречие с други административни структури и ни поставя в условия да избираме коя от възможните глоби да платим, като този процес е необратим, при спазване на условията в Наредбата.
  • Спазвайки условията на Наредбата в условията на икономическа криза при спад на оборотите почти 50% ние вече реализирахме допълнителен спад от 33% след въвеждането на забраната на тютюнопушенето. Това респективно довежда до нарушаване жизнеспособността на бизнеса ни и нарушаване правото на работа на хората, които неминуемо ще съкратим.

Настояваме за:

  • Отлагане на забраната за тютюнопушене с поне една година.
  • Промяна в закона за тютюнопушене, като то бъде разрешено за всички заведения, в които се сервира алкохол, тоталната забрана да важи за заведения тип сладкарници.
  • Определяне на данък тютюнопушене в разумни граници, като парите от него се използват целево за здравеопазване и реклама на България като туристическа дестинация.
  • Запазване на всички работни места и осигуряване на възможност Министерството на социалната политика да намали разходите си по социални осигуровки на безработни специалисти от бранша.
  • Зачитане правото на избор и на самите пушачи, които в момента са 95% от клиентите на заведенията ни.

Изразяваме готовност за:

Противодействие срещу закона и Наредбата към него чрез ефективни стачни действия в два етапа: затваряне на всички заведения и хотели за един ден и стачкуване, съобразено със Закона за стачките и митингите и демонстрациите.

Упълномощаваме БХРА да доведат до знанието на контактните групи по проблемите ни за промени в Закона против тютюнопушенето и изчистване на несъвършенствата в Наредбата към нов такъв.

Настояваме пред БХРА за пълна прозрачност в разговорите с Правителството и предварително информиране за въпросите, които ще се обсъждат на правителствено ниво.

За контакти:

Иван Михалев, председател, 0898 68 81 49
Вени Петрова, член на УС, 0899 14 25 49


  Назад към Новини