Архив

Днес представители на туристическия бранш се срещнаха с премиера на РБългария Бойко Борисов

18.01.2011

Днес председателят на БХРА Благой Рагин, зам. председателят на БХРА - Елена Иванова, Иван Александров – член на УС на БХРА, Витан Иванов – председател на Софийски туристически район, представители на Асоциация на заведенията в Пловдив и на Асоциация на ресторантьорите в София (БАРС) се срещнаха с премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и председателя на Комисия по здравеопазването към НС – Десислава Атанасова. На срещата бяха обсъдени актуални проблеми, свързани с приложението на Закона за здравето и неотдавна влязлата в сила Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места. Представителите на туристическия бранш изложиха негативните последствия от прилагането на изискванията на закона и наредбата, както за бизнеса, така и за икономиката на страната, като в същото време изразиха категорично съгласие с европейските изисквания за плавно преминаване към пълна забрана на тютюнопушенето в заведенията.

Представителите на кабинета потвърдиха ангажиментите на България за въвеждане на пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. И двете страни приеха като разумен срок за това есента на 2013 г. с оглед оправдаване на инвестициите, вложени от ресторантьорите при спазване на сега действащата наредба. Като последваща стъпка към прилагане на изискванията на Европейския съюз представителите на държавата и на бизнеса се съгласиха с въвеждане на равнопоставеност между малките (до 50 кв.м.) и големите (над 50 кв.м.) заведения за хранене и развлечения, за което ще бъдат предприети необходимите законови изменения. В предстоящите промени се очаква да се предвидят изисквания за зали за непушачи във всички заведения, независимо от тяхната площ.

Като цяло правителството подходи с разбиране към проблемите на туристическия бизнес, свързани със забраната на тютюнопушенето и изрази готовност за последващи срещи и дискусии по темата.


  Назад към Новини