Архив

Участниците в първия Панаир на музейните изложби (MEF) в Русе дискутираха възможностите за по-широк достъп на публиката до съкровищата на наследството и колекциите на музеите

08.11.2010

Макетът на уникалното Доходно здание - част от експозицията „България на длан”, беше специално представен за форума от г-жа Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА

Първият у нас Панаир на музейните изложби (MEF) в Русе, организиран от Регионален исторически музей Русе и Министерство на културата, с подкрепата на Община Русе, Сдружение „Приятели на музея” и Сдружение „Европейски пространства”, беше подкрепен от Асоциацията на реставраторите в България, Асоциацията „Приятели на музеите в България”, Туристически информационен център - Русе и „Арена Медиа”. По време на форума беше представен „Каталог на колекциите”, където в обем от сто страници бяха представени презентациите от първия международен форум в Русе през 2009 г. по темата „Мобилност на колекциите”. Изданието включва над 60 предложения за мобилни изложби на български музеи и галерии от настоящата година.

Панаир на музейните изложби

Специално за Панаира на музейните изложби, по идея на г-жа Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА, в Русе беше представен макета на Доходното здание - част от експозицията „България на длан”, която представя макети на най-известните исторически и културни забележителности в страната. На Международното изложение „Културен туризъм 2009” във Велико Търново, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), съорганизатор на събитието, връчи наградата си за най-голям принос в развитието на културния туризъм в периода април 2008 г. – април 2009 г. на хотел-фондация „Бистра и Галина”. Отличието беше присъдено за спонсорството при изработване на макета на „Доходното здание” в Русе.

Панаир на музейните изложби

Участници от цялата страна дискутираха на форума възможностите за по-широк достъп на публиката до съкровищата на наследството и колекциите на музеите. В продължение на два дни бяха представени над 20 презентации на чуждестранни и български експерти, музейни работници и учени. В рамките на партньорството между Регионален исторически музей Русе и Нов български университет във форума участваха преподаватели и студенти от университета. В доклада си „Музеят и неговите публики: win-win zone” доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА, представи добри практики в културния туризъм на членове на асоциацията като АЕК „Етъра”, АЕК „Златоград” и др.

Панаир на музейните изложби

При закриването на Панаира на музейните изложби в Русе награди получиха Нумизматичен музей Русе на братя Бобокови, Регионален исторически музей Варна, Исторически музей – Тутракан, Учебен музей при Нов български университет, Регионален исторически музей Русе и Национален археологически институт с музей – София.


  Назад към Новини