Архив

Предстои Панаир на музейните изложби (Museum exhibition fair - MEF) - форум за политиката в музеите, културното наследство и представянето на България зад граница

25.10.2010

В Русе от 27 до 29 октомври 2010 г. специалисти от над 40 български и чуждестранни музеи и експерти от различни институции ще споделят добри практики и предоставят възможността за мобилност на музейните колекции

От 27 до 29 октомври т.г. в Историческия музей в Русе ще се проведе Панаир на музейните изложби (Museum exhibition fair - MEF). Панаирът е основа за изграждане на съвременна репертоарна политика в музеите, форум за споделяне на добри практики и предоставя възможността за мобилност на музейните колекции.

Hotels&Restaurants Magazine

Панаирът на музейните изложби е място, където се срещат уредници, представящи готов продукт – временни експозиции; панаир, на който музейните мениджъри, културни оператори или туроператори биха имали възможност да се ориентират в програмирането на експозиции на музеите и галериите. Програмата предвижда участие на музейни експерти от страната и чужбина, лектори и културни мениджъри.

Hotels&Restaurants Magazine

Панаирът на музейните изложби ще се развие в четири модула – сесия за Мобилност на музейните колекции II, Панаир на изложби, Панаир на сувенири и Презентации на добри реставрационни практики. Мобилност на музейните колекции II e европейска програма, насочена към въвеждане в оборот на културни ценности, които в момента са недостъпни за публиката. Срещата ще включва демонстрация на уникални сувенири и обмен на идеи и практики относно представените музейни изложби.

Панаирът на музейните изложби е съгласуван и подкрепен от Министерство на културата, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” и Дирекция „Културно наследство”. На срещата ще присъстват музейни специалисти от 40 музея от страната, директорите на музеите в Кълъраш и Гюргево, от Асоциацията на Клубовете „Приятели на музея”, преподаватели от Нов Български университет. Ще бъдат изнесени 15 презентации на бъдещи и настоящи мобилни изложби, ще бъде отпечатан каталог с над 60 мобилни музейни изложби, което се случва за пръв път у нас.

Hotels&Restaurants Magazine

За пръв път в работата на музеите ще се включат експерти от Културния институт към министъра на външните работи, които ще представят „Стратегия за представяне на българското наследство в чужбина”. Целта на тази среща е българските музеи да се ориентират в политиката за представяне на България зад граница, за да може да предлагат свои изложби в българските културни институти зад граница. В този дух е и презентацията на Снежана Йовева-Димитрова, началник на политически кабинет на министъра без портфейл Божидар Димитров, която ще представи темата „Презентирането на изложби сред българските общности в чужбина като механизъм за подкрепа на българската идентичност”.

Hotels&Restaurants Magazine

Заедно с експерти от Министерството на културата, основен акцент в програмата ще е представянето на Лаура Пастор, шеф на икономически департамент (Музей Прадо - Мадрид, Испания), която ще говори за управлението на музейни колекции.


  Назад към Новини