Архив

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

18.10.2010

Автор: Стефан Антонов

В. „Дневник”
14 октомври 2010 г.

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.

В действителност България е в нарушение на правото на Европейския съюз (ЕС) заради различните ставки на данъка за отрасъла, но за да се уеднаквят, се минава през продължителна процедура, инициирана от Брюксел.

Ведомството на Симеон Дянков е решило да ги унифицира още в началото на т.нар. информационна фаза от процедурата за нарушение на правото в ЕС. Причината е, че така единната ДДС ставка за туристическите услуги (тя увеличава много слабо данъчните приходи) ще влезе в сила от април 2011 г., а ако се мине през цялата информационна фаза, тя може да се отложи и за средата на 2011 г.

През тази фаза се разменя кореспонденция между ЕК и правителството, в която кабинетът разяснява съществуващото законодателство и последствията, които то поражда. На по-късен етап Еврокомисията може да предупреди съответната държава, че нейни разпоредби нарушават принципите на европейското право.

Ако се установят нередности, ЕК изпраща мотивирано становище, в което приканва страните сами да отстранят несъответствията. Ако това не се случи и тогава, срещу съответната държава се открива производство пред съда на ЕС.

Различните ДДС ставки за организираните групи (през туроператор) - от 7%, и за всички останали самостоятелно пътуващи - от 20%, създават неравнопоставено положение между потребителите и от Министерството на финансите неколкократно признаваха, че е нужно условията да са еднакви за всички.

При предишното правителство обаче министерството инициираше промени в данъчните закони на по-късен етап едва след като приключваше т.нар. информационна процедура.

Експерти от министерството обаче са се притеснили, че ако изчакаме крайното решение на Брюксел, може да наложи промяната със задна дата и държавата отново ще се задължи да възстановява надвнесен ДДС.

През пролетта Съдът на ЕС в Люксембург реши, че България незаконно е прибирала по-висок акциз при внос на стари коли, и сега правителството ще трябва да възстановява 120 млн. лв. на потребители. Все още обаче то не е публикувало механизъм за плащане на тези задължения.

Неофициално обаче депутати коментираха, че ако Брюксел не настоява, уеднаквяването на ставката може да се остави за 2012 г., защото тя щяла да оскъпи туроператорските услуги, а две трети от оборотите в туризма минавали през туроператорски агенции.


  Назад към Новини