Архив

9% ДДС ще фалират туризма

18.10.2010

Георги Щерев

24 часа.bg
11 октомври 2010 г.

ГЕОРГИ ЩЕРЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ХОТЕЛИЕРИТЕ НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

ГЕОРГИ ЩЕРЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ХОТЕЛИЕРИТЕ НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

Разбра се, че има писмо от Еврокомисията за уеднаквяване на ставката на ДДС за индивидуални и организирани туристи, но няма искане за увеличаване на размера на ставката на ДДС. Затова сме изненадани от решението на правителството да вдигне ДДС, тъй като писмото е от юни и до момента никой не ни беше информирал; нашето министерство - МИЕТ, също не беше запознато. Информирало се е от интернет страницата на Министерството на финансите.

Преди 1 г. подписахме споразумение между ПП ГЕРБ и туристическия бранш (29 организации) за запазване на режима на облагане с ДДС.

В последните седмици се състояха срещи с депутатите на ГЕРБ от икономическата комисия към НС. Представителите на бранша направихме сериозен и конструктивен анализ на състоянието на бранша.

Туризмът не може да поеме увеличаване на ставката на ДДС, тъй като:

1. В условията на криза, за да оцелеят, хотелиерите намалиха сериозно цените (25-30%).

2. Последните 2 г. разходите нараснаха.

3. Нормалният хотелиерски бизнес има сериозни кредитни задължения.

Ако все пак се вдигне ставката на ДДС, единственият разход, върху който можем да влияем, за да оцелеем, е намаляване на персонал и заплати, което ще предизвика 2 негативни ефекта: влошаване на качеството на продукта, водещо до недоволни туристи и рекламации (от което ще загубим клиенти), ще доведе до фалити и до намалени приходи във фирмите и хазната; безработица или по-кратък период на заетост на персонала.

Когато се разсъждава върху ставката за ДДС, следва да се анализират ставките при нашите конкуренти - Швейцария - 3,6%; Португалия и Малта - 5%; Франция - 5,5%; Испания и Полша - 7%; Кипър и Турция - 8%; Гърция (островите) - 0%.

Смятаме, че не трябва да се променя ставката от 7% ДДС. Компенсирането на сумата от намаляване на ДДС за индивидуални туристи, която според Министерството на финансите е между 10-15 млн. лв., може да стане чрез:

1. Засилване на контрола - приходите от туризма са около 6 млрд. лв. и на тази база 10-15 млн. лв. могат лесно да се компенсират чрез засилен контрол.

Ако не се спре с “измислените цени” в туризма, той ще загине.

2. Увеличаване на приходите чрез повече работа по визите за руснаците, сериозно участие на борсите в Германия, по-добра работа за българския пазар.

Както се уточнихме с депутатите от ГЕРБ, мерките за повишаване събираемостта на данъците в туризма биха били:

-Въвеждане на единна 7% ДДС ставка за туризма ще доведе до изсветляване на “сивия сектор” и повишаване на приходите от неорганизиран туризъм;

-По-стриктен контрол и проверка на оборотите от туристическа такса, като прогнозните приходи са около 60 млн. лв.;

-Въвеждане на директна компютърна връзка на всеки обект с НАП и МВР;

-Стриктен данъчен контрол върху апарт-хотелите, семейните хотели, къщи за гости и вили;

-Въвеждане на задължителна регистрация по ЗДДС за всички без семейните хотели.

Единна 7% ДДС ставка ще доведедо:

-Запазване на конкурентните предимства на туризма в България - “цена-качество”;

-Изсветляване на “сивия” сектор в туризма и увеличаване на приходите в хазната.

Исканото увеличение с 2% на ставката на ДДС е пълнене на бюджета, а не компенсиране, тъй като реално над 95% от туризма е организиран, т.е. може да се приеме, че основният процент за облагане с ДДС е ставката за организирани туристи - 7%.

На практика Министерството на финансите иска увеличаване на данъчната тежест за туризма, въпреки - че се казва, че не се увеличават данъците. Да не забравяме, че за 2011 г., в туризма се предвижда най-сериозно увеличение на осигурителните прагове.

Ние, хотелиерите, не искаме друг да ни плаща сметката, но искаме да се чуят нашите доводи, защото в противен случай за 2011 г. ако Министерството на финансите търси 10-15 милиона лева, то в края на 2011 г. ще търсим начини как да спасим от фалит целия бранш, но ще бъде късно. Дано разумът надделее, за да излязат сметките.


  Назад към Новини