Архив

Балканският алианс на хотелските асоциации (BAHA) избра Банско за зимна столица на Балканите

07.10.2010

Престижната награда получи кметът на града Александър Краваров на официалната церемония на 43-то Международно туристическо изложение в Нови Сад

По предложение на Балканският алианс на хотелските асоциации (Balkan alliance of hotel associations - BAHA), град Банско беше избран за зимна столица на Балканите. Голямата награда беше връчена на кмета Александър Краваров в последния ден от туристическото изложение в Нови Сад, в което участва България от 28 септември до 1 октомври т.г. На официалната церемония на 30 септември 2010 г. над 1000 души гости от туристическия бизнес на Р Сърбия и балканските страни аплодираха кмета на Банско и българската делегация.

Нови Сад

По предложение на Балканският алианс на хотелските асоциации, градът беше номиниран за голямата награда в началото на годината, а през месец май т.г. членове на BAHA посетиха града и се запознаха с неговите уникални възможности и инфраструктура в зимния туризъм.

Нови Сад

Пред членовете на УС на алианса и председателят на БХРА и пожизнен президент на BAHA Благой Рагин, г-н Бранко Кривокапич, г-н Дончо Таневски и г-н Амир Ходжа връчиха грамотата и почетния знак на г-н Краваров. „Щастлив съм от признанието, което получихме. Убеден съм, че Банско го заслужава, факт е, че това, което направихме за 10 години, днес се оценява положително от всички гости на курорта, въпреки, че и до сега търпим и критики, а си имаме и проблеми.

Нови Сад

Отличието още повече задължава Банско да се представи перфектно като домакин на стартовете за Световната купа за мъже догодина. От Банско ще предават 30 световни телевизии – 14 директно и 16 на запис. „Евроспорт” два дни ще излъчва пряко голямото събитие. В момента върви и подготовката на ски съоръженията. Четириседалковият лифт се подменя с шестседалков, влековете ще станат лифтове”, сподели радостта си от наградата пред гостите на официалната церемония кметът Александър Краваров.

Нови Сад

На кръглата маса преди награждаването, кметът на Банско разказа как е създаден курортът, като подчерта, че подобни срещи, не само помагат на бизнеса, но и сплотяват народите. „Банско е малка община, развиваща се в туризма след 1999 г. Тогава имахме две писти, един лифт и един хотел. В момента управляваме 75 км писти със 180 оръдия за изкуствен сняг, и разполагаме с над 15 000 места в хотелите. Те са от ранга на „Кемпински Гранд Арена” до малките десетките семейни хотели. Банско притежава чудесна планина, която съумяхме и да опазим, и да оползотворим.

Нови Сад

До днес в курорта са инвестирани 4 млрд евро, като хотелите са строени основно извън регулация”, запозна гостите с развитието на града и неговото бъдеще кметът в експозето си. Той даде ценни съвети на колегите си от балканските курорти как да вървят напред и да избягват грешки. Специално представяне по време на борсата направи и заместник-кмета на общината Сашка Въчкова. Тя представи възможностите на Банско за целогодишен туризъм. Легендарните „Бански старчета” също бяха част от презентацията на курорта с невероятните изпълнения на бански песни.

Нови Сад

Председателят на БХРА Благой Рагин, поздрави Банско с голямото признание и подчерта, че този приз е реклама за цяла България. Сред гостите на събитието бяха членовете на над 100-членната българска делегация, водена от Иво Маринов, заместник-министър на МИЕТ. подкрепят Банско на изложението в Нови Сад бяха дошли 120 хотелиери, На щанда на България заедно с представянето на община Банско бяха рекламирани черноморските курорти Бургас, Несебър, Приморско, Поморие, Слънчев бряг, Созопол и Царево и общините София, Велинград, Велико Търново и Сандански.

Нови Сад


  Назад към Новини