Архив

Успешно участие на България на 43-я Международен туристически панаир
в Нови Сад под егидата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

05.10.2010

Двучасова презентация на тема „България - желана туристическа дестинация” представи разнообразните възможности на страната за туризъм пред туроператори, чуждестранни участници и журналисти

Нови Сад

БХРА участва в 43-я Международен туристически панаир в Р Сърбия от 28 септември до 1 октомври 2010 г. в гр. Нови Сад, където България беше стратегически партньор на изложението. Българската делегация водена от Иво Маринов, заместник-министър на МИЕТ, включваше десетки членове на БХРА, представители на общини и сдружения от цялата страна. Участието в панаира в Нови Сад под егидата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Р България включваше представянето на страната на общ щанд на 15 сдружения и общини, както и членовете на БХРА от цялата страна.

Нови Сад

В събитието, организирано от МИЕТ съвместно с БХРА, участваха членове на УС на БХРА, председатели на регионални секции и членове на асоциацията. На щанда на страната бяха представени МИЕТ, БХРА, СНЦ „Съюз на собствениците – Слънчев бряг”, Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), както и Община Велинград, Община Велико Търново, Община Поморие, Община Сандански, Община София, Алианс на туризма в югоизточен регион (АТЮР): Община Бургас, Община Несебър, Община Приморско, Община Созопол, Община Царево.

Нови Сад

В двучасовата презентация на тема: „България - желана туристическа дестинация” на 28 септември т.г. бяха представени възможностите за туризъм в България пред туроператори, чуждестранни участници и журналисти. Сред официалните гости бяха Иво Маринов, заместник-министър на МИЕТ, Георги Икономов, депутат от Народното събрание на РБългария, Васил Димитров – ръководител на службата за търговски и икономически връзки в посолство на РБългария в Белград, РСърбия, Андон Тотев – кмет на община Сандански, Сашка Въчкова – зам. кмет на община Банско, Г-н Тимчев – зам. кмет на община Сандански, Даниел Панов – управител „Царевград Търнов” ООД, Благой Рагин, председател на УС на БХРА, Станимир Станков, председател на Национална Асоциация по Спа и Уелнес туризъм.

Нови Сад

БХРА беше представена на презентацията от Катя Тодорова – зам. председател на УС на БХРА, Илия Пасков – член на УС на БХРА, председател на сдружение на хотелиери, ресторантьори и туроператори гр. Сандански, Златко Златанов – член на УС на БХРА и председател на сдружение на хотелиери и ресторантьори гр. Велинград, Георги Щерев – член на УС на БХРА, председател на Съюз на хотелиерите на кк „Златни пясъц”, Нико Заричинов – председател на „Тур клуб Ремарк”. На представянето на България присъстваха и членовете на УС и КС на БХРА Даря Заричинова, Костадинка, Мара Дойчинова – член на КС на БХРА, Галина, Людмила, Соня Алексиева, Здравка, Румен, Арбен Караджа – кооптиран член на УС на БХРА, Драгомир Гатев – кооптиран член на УС на БХРА, зам. председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА).

Нови Сад

Депутатът Георги Икономов откри презентацията с поздравление от председателя на Народното събрание на Р България – Цецка Цачева и подчерта изключителното значение на туризма в развитието на българската икономика. Мултимедийна презентация с много факти, новини и статистика по темата „България - желана туристическа дестинация” представи Иво Маринов, заместник-министър на МИЕТ. Той акцентира на благоприятното нарастване на сръбските туристи, които през тази година за избрали България за своята ваканция, както и интереса им към културния туризъм на страната.

Нови Сад

Приятелските отношения и професионалното партньорство между туристическия бизнес на двете страни, както и ползотворните контакти между БХРА, HORE в рамките на BAHA, изтъкна в изказването си Благой Рагин, председател на асоциацията и пожизнен президент на Балканския алианс на хотелските асоциации (Balkan alliance of hotel associations - BAHA). Модераторът на събитието Соня Алексиева и колегите и от общините представяха над два часа с много филми, видео материали и клипове възможностите на България в областта на морския, планинския, културния, балнеологичния, СПА и Уелнес туризъм.

Нови Сад

Своят туристически продукт и запазените си „марки” в европейския туризъм показаха СНЦ „Съюз на собствениците – Слънчев бряг”, Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), Община Велинград, Община Велико Търново, Община Поморие, Община Сандански, Община София, Алианс на туризма в югоизточен регион (АТЮР): Община Бургас, Община Несебър, Община Приморско, Община Созопол и Община Царево.

Нови Сад

В края на презентацията участниците имаха уникалния шанс първи да видят документалния филм „Чудото на Созопол", предоставен със съдействието на община Созопол, посветен на откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител. Филмът с продължителност 12 минути е на община Созопол и пресъздава атмосферата на остров Св. Иван по време на откриването на мощите и показва уникални кадри от отварянето на реликвария. Именно като част от българското представяне на 43-я Международен туристически панаир в Р Сърбия, филмът беше представен и на щанда, и на презентацията на страната.

Нови Сад

© Снимки: Соня Алексиева
Румяна Попова
Ивелина Златкова


  Назад към Новини