Архив

Документалният филм „Черно и Бяло” на телевизионната журналистка Цветелина Атанасова разказва за 18-та Българска антарктическа експедиция

13.05.2010

В зала „Триадица” на петзвездния Гранд хотел София, член на БХРА се състоя една уникална „ледена” премиера

Продължават поздравленията за екипа на документалния филм „Черно и Бяло” на журналистката Цветелина Атанасова, която участва в 18-та Българска антарктическа експедиция. БХРА също получи специална покана за премиерата на филма, която се състоя на 22 април 2010 г. – Световният ден на Планетата Земя. В препълнената зала „Триадица” на петзвездния Гранд хотел София, член на БХРА, се състоя една уникална „ледена” премиера. „Черно и Бяло” е един изстрадан, наситен с много емоции и откровения филм за 18-та българска антарктическа експедиция.

HOtels&REStaurants MAGazine

Авторският екип – автор и оператор Цветелина Атанасова, монтаж - Филип Петков и режисьор Марта Илиева, беше дълго аплодиран след премиерата на филма, осъществена с любезното съдействие на Гранд хотел София. Филмът разказва за работата на българския екип от 13 полярници на базата „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в рамките на международно изследване за глобалното затопляне.

HOtels&REStaurants MAGazine

„Антарктида е далечна, но е частица българска земя. Това е място, където може да се открие раждането на живота и където най- ясно се виждат белезите, които цивилизацията оставя върху планетата Земя. „Черно и бяло” е разказ за един различен, непознат свят. Черно и бяло, но не в смисъла на добро и лошо. Просто на този остров черното е вулканичната лава която „рисува” странни графики върху Бялото – снега. Черно-бели са и обитателите на Шестия континент – пингвините, полярните птици”, сподели за сайта на БХРА www.bhra-bg.org авторът на филма, известната със своите еко-каузи журналистка Цветелина Атанасова.

HOtels&REStaurants MAGazineHOtels&REStaurants MAGazine

За поредна година в разгара на полярното лято от декември 2009 г. до края на януари т.г. екип от учени начело с проф. д-р Христо Пимпирев беше на остров Ливингстън, а сред 13-те полярници беше и авторката на проекта. В 27-минутния филм са документирани любопитни факти и конкретни данни за топящите се ледници и приспособяването на местните обитатели в новата обстановка. За хората, които работят там и мотивите им да се откъснат от придобивките на съвремието в името на една кауза, наречена – Антарктида.

HOtels&REStaurants MAGazine

Сред гостите на премиерата бяха много колеги и приятели на авторския екип, както и членове на 18-та българска антарктическа експедиция. Първи поздравиха Цветелина Атанасова главният секретар на МОСВ Климентина Денева, председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции проф. д-р Христо Пимпирев, председателят на БХРА – г-н Благой Рагин, главният секретар на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова и др.


  Назад към Новини