Архив

Престижната награда „Балканска столица на културния туризъм” беше връчена на специалните тържества във Велико Търново пред участниците в Международното изложение „Културен туризъм 2010”, пред гостите и гражданите на града

26.04.2010

На традиционната церемония по обявяване на наградите на изложението в атракцион „Калоянова крепост” бяха наградени и членовете на УС на БХРА Костадинка Василева и доц. д-р Соня Алексиева

Културен туризъм 2010

На тържествена церемония във Велико Търново на 16 април т.г. беше връчена голямата награда на BAHA - „Балканска столица на културния туризъм". Отличието беше получено през месец януари т.г. на Световния конгрес на IH&RA в Белград. Още при организирането на Международно изложение „Културен туризъм” тази година, беше планирана церемонията в рамките на седмото му издание с тържествено шествие. Независимо от лошото време, пред сградата на театъра празникът за гостите и гражданите на града започна с танцови изпълнения на ансамбъл „Българе" и завърши по-късно вечерта със спектакъла „Звук и светлина".

Културен туризъм 2010

Лично Бранко Кривокапич, президент на BAHA и председател на HOR ES връчи наградата на управителя на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" Даниел Панов. Той заедно с колегите си от Управителния съвет на BAHA Дончо Таневски, член на Борда на IH&RA и председател на HOTAM и председателят на БХРА Благой Рагин поздравиха търновци с голямото признание. Кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев благодари за престижната награда и подчерта, че тя принадлежи на гражданите на „Балканската столица на културния туризъм”, които оценяват и пазят нейното уникално културно-историческо наследство.

Културен туризъм 2010

На завършилото седмо Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново още две престижни награди получиха членове на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. На официалната церемония по връчването на наградите за участниците в борсата на 16 април т.г. в празничната атмосфера на „Калоянова крепост” в Арбанаси, беше обявена наградата на БХРА за членове на асоциацията с принос за развитието на културния туризъм.

Културен туризъм 2010

Тя беше връчена от председателя на асоциацията Благой Рагин за най-добра туристическа анимация на атракционно заведение - пикник „Българан” на Костадинка Василева ( „Палас” ООД - Казанлък), член на УС на БХРА. „Българан” е носител на Годишната награда на БХРА за „Атракционно заведение” на 2006 г. Костадинка Василева получи през същата година и специалната награда от РТА „Стара планина” за най-добър туристически предприемач, както и много други професионални призове през последните години.

Културен туризъм 2010

Известното атракционно заведение в град Казанлък е открито през м. май 2006 г. . Пикник „Българан” се намира в парк „Тюлбето” и е заведение на открито с 350-500 места. В него е обособена етнографска част с традиционни български носии и музикални народни инструменти, казани за варене на гюлова вода и др. Предлага посрещане на гостите по стар български обичай, залага на най-добрите български фолклорни и кулинарни традиции. Вечер под открито небе, на светлината на огъня танцов състав и оркестър представят българското фолклорно изкуство. На българските и чуждестранните гости се показват танци от различни региони на България, нестинарски танци, демонстрация на древните бойни умения на траките с музикален съпровод и дикторски текст на английски, немски, български език. Директно от барбекю гостите могат да избират различни български специалитети приготвени на жар, чеверме и традиционни ястия.

Културен туризъм 2010

Доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет и член на УС на БХРА е първият носител на новоучредената награда “Личност с принос за развитието на културния туризъм в България”. Призът на Община Велико Търново и „Царевград Търнов” беше връчен за първи път на седмото Международното изложение „Културен туризъм” от кмета д-р Румен Рашев. Той благодари на С. Алексиева за приноса й в учредяването и организирането на изложението от създаването му до днес.

Културен туризъм 2010

На традиционната церемония по връчване на наградите на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново на 16 април т.г. в атракцион „Калоянова крепост” бяха отличени участниците в седмото издание на борсата. В рамките на изложението тази година беше обявено присъденото от Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) признание за В. Търново - „Балканска столица на културния туризъм”.

Културен туризъм 2010

На церемонията министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поднесе наградата „Златен киликс” – 23-каратова реплика на античен съд от IV век пр.н.е., намерен на могилата „Голяма Косматка” на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” за успешното управление на архитектурно-етнографския комплекс „Самоводска чаршия”.

Културен туризъм 2010

Община Велико Търново и общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" присъдиха награди в пет категории. Община Смолян получи отличие за най-атрактивно представена туристическа дестинация, община Балчик - за популяризиране на нов обект от културно-историческото наследство, а община Несебър - за превръщането на традиционен градски празник във фестивал на културното наследство. С награда за атрактивно представяне на музейна колекция бяха отличени музеите в Шумен и Търговище и АЕК "Етъра" край Габрово. АБТТА даде своя приз “Асеневци” на Община Хасково, който връчи изпълнителният секретар на организацията г-жа Мая Филипова.

Наградите на филмовия фестивал „На Източния бряг на Европа” обяви на церемонията неговият директор г-жа Мария Карагьозова. Наградените филми на фестивала на седмо Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново са:

• Зима край студен кладенец , продуцент: БНТ 1
заради импресивното присъствие на природата и биоразнообразието в един негостоприемен сезон

• Есен в Еркеч, продуцент: Община Поморие
заради експресивно и динамично поднесен автентичен фолклор

• Празнувай с нас! Никулден в Несебър, продуцент: Община Несебър
заради отчетливо и емоционално послание и оригиналния поглед към един морски курорт извън сезона

• Великодушната земя. , продуцент: БНТ 1
заради необичайната и въздействаща гледна точка за красивото и доброто в природата

• Никола Пиколо. Неизвървяния път. , продуцент: БНТ Пирин
заради добре проучената и конструирана тема и атрактивно поднесен иконографски материал

• Награда за компонент:
Камен Колев – за операторска работа по продукцията „Търговище – 8000 години търговски пътища“


  Назад към Новини