Архив

Много членове на БХРА и колеги от страната се присъединиха към дискусионната и презентационната програма на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

26.04.2010

Отговори на важни професионални и творчески проблеми потърсиха заедно участниците в събитията на асоциацията, организирани заедно със сп. HoReMag, Нов български университет и „Царевград Търнов”

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Десетки членове на БХРА участваха в официалното откриване и закриване на изложението, в празничната програма по случай обявяването на Велико Търново за „Балканска столица на културния туризъм”, в кръглите маси и презентациите на различните региони. Своите членове от страната асоциацията представи на щанда си с най-новите им рекламно-информационни материали, DVD, каталози и плакати.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Участие в различните събития на борсата, заедно с председателят на БХРА Благой Рагин и с председателят на КС на БХРА Стоян Лазаров, взеха членовете на УС на асоциацията Георги Вълев, Даря Заричинова, Соня Алексиева, Тодор Янакиев, Павел Найденов, Здравка Бърдарова, Георги Щерев, Галина Тодорова, Слава Каличкова, Димитър Димитров, Румен Калайджиев и Костадинка Василева. С атрактивни щандове и много посетители - български и чуждестранни гости се включиха МИЕТ, Общинската агенция „Царевград Търнов”, АБТТА, представителите на София, Пловдив, Несебър, Търговище, Шумен, Велинград, Троян, „Тур клуб Ремарк”, АЕК „Етъра”, Смолян, Белоградчик, Елена…

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

За първи път в седмото издание на борсата участваха и с щанд, и с презентация „Ивайловград – южна приказка” общината и най-новите членове на БХРА от Ивайловград. Всички участници и партньори в изложението поздравяха съорганизаторите на събитието във Велико Търново от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти с председател Ирена Георгиева с предстоящото президентство на ЕКТАА - АБТТА ще поеме през май председателския пост на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции (ЕКТТА).

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

В кръглата маса „Мениджмънт на културния туризъм”, организирана от сп. HoReMag и БХРА, с модератор Екатерина Геловска, главен редактор на списанието, участваха български и международни експерти. Участниците коментираха професионални проблеми, свързани с превръщане на градските дестинации в дестинации за културен туризъм, с различните пазари за културен туризъм, с начините за генериране на интерес към предлаганите туристически дестинации, с удовлетвореността на гостите като маркетингов инструмент за привличане на нови туристи и създаване на лоялни клиенти.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

С интересни презентации по темата се включиха модераторът Екатерина Геловска, Елеонора Авджиева, директор на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян и Хенинг Крипендорф, председател за България на „Хорват Кънсълтинг”. Със свои мнения по различните подтеми на кръглата маса се включиха членовете на УС на Варненската туристическа камара доц. д-р Стоян Маринов и инж. Георги Филипов, председателят на УС на асоциацията „Автентична България” Даниела Стоева и др.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Интересът на участниците в Международното изложение „Културен туризъм” 2010 във Велико Търново привлече и кръглата маса „Историческо наследство и градски пейзажи”, организирана от Нов български университет, БХРА и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Заедно с водещите доц. д-р Ирена Бокова от департамент „Антропология” и доц. д-р Соня Алексиева от департамент „Икономика и бизнес администрация”, се включиха и 15 студенти на НБУ, пристигнали от София специално за участие в кръглата маса. Със свои гледни точки по темата се включиха с доклади, презентации и филми доц. д-р Ирена Бокова, доц. д-р Соня Алексиева, доц. д-р Ангел Янков, доц. д-р Николай Ненов, Кремена Недялкова, Цвета Ненова, Димитър Липовански, Людмила Георгиева, Сузан Терзимехмед и Десислава Стоева.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

В рамките на творческата програма на изложението беше представена книгата „България-Китай. Културен туризъм” с автор доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА. Уникалното илюстровано триезично издание – на български, китайски и английски, резултат от едногодишната работа на над 25-членен българо-китайски екип, разказва за българския и китайския културен туризъм. Книгата, посветена на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай, разкрива най-интересните страни от историята, културата и уникалното културно-историческо наследство на двете страни. Изданието беше представено от доц. д-р Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет –Варна, член на УС на ВТК.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

И двете министерства - патрони на изложението МИЕТ и МК участваха в традиционната „Годишна среща на кметовете на общини по проблемите на туризма” с участието на посланика на Италия – Н.Пр. Стефано Бенацо, заместник-министъра на МК – д-р Тодор Чобанов, Мария Иванова, директор на дирекция „Туристическа политика” на МИЕТ, десетки кметове и заместник-кметове от страната. Сред участниците на дискусията бяха специалните гости на Международното изложение „Културен туризъм” 2010 Бранко Кривокапич, президент на BAHA и председател на HOR ES и Дончо Таневски, член на Борда на IH&RA и председател на HOTAM. Посланик Стефано Бенацо представи пред препълнената зала стратегическия план за управление на културния туризъм, създаден от работна група, формирана през 2005 г. с участието на експерти от МК.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Със специална презентация и коктейл колегите от „ТурРегион Балкания”, отбелязаха на изложението 10-годишнината от издаването на каталога „Бизнес-Туризъм”, който беше представен пред участниците с празничен луксозен тираж. Гостите и приятелите на Даря и Нико Заричинови вдигнаха наздравица с виното на бутикова изба TODOROFF за още много нови каталози и успехи в развитието на туризма в „ТурРегион Балкания”.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Членовете на БХРА присъстваха и на интересните презентация и изложба „Мисионис – Търговище непознатата дестинация” на община Търговище; на представянето на община Иваново – „”Уникалните празници на община Иваново – скални манастири, автентичен фолклор, природни дадености и местни кухня”; на община Несебър – „Културните празници – потенциал за развитие на туризъм”; на изложбата на АЕК „Етър” – „Когато миналото оживява”; на представената от проф. Николай Овчаров „Новосъздадена туристическа дестинация Златоград-Ксанти-Абдера”; на организирания в рамките на филмовия фестивал „На Източния бряг на Европа” всеки ден уоркшоп на различни творчески теми и др.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

© Текст и снимки:

Соня Алексиева
Румяна Попова


  Назад към Новини