Архив

Културната столица на Балканите събра стотици участници от страната и чужбина и показа най-интересните дестинации и събития в културния туризъм

22.04.2010

Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2010 във Велико Търново се проведе под патронажа на Министерството на културата и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

Седмото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2010 във Велико Търново, което се проведе от 14 до 17 април т.г. събра над 800 представители на туристическия бизнес от 60 общини в страната, представители на 20 регионални музеи и музейни комплекси и 8 неправителствени организации в туризма. Тази година туроператорски фирми от 18 страни от Европа, Южна Америка, Азия и Африка, представиха нови дестинации и атракции на своите щандове в изложбените зали „Рафаел Михайлов'”. Сред чуждестранните участници заедно с Италия, Русия, Сърбия, Македония, Кипър, Северна Корея, за първи път се представиха Франция, Малта, Сърбия, Бразилия, КНДР, Йордания и Република Южна Африка. С „Дни на Тверска област във Велико Търново”, с щандове и много инициативи бяха включени в програмата на изложението 35 бизнесмени от Твер.

Културен туризъм 2010

Десетки членове на БХРА участваха в седмото издание на изложението, което се проведе под патрoнажа на Министерство на културата и на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в старопрестолния град. Организатори на събитието са Община Велико Търново, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), Основен организатор беше Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”, а медийни партньори БНТ, БНР, в. „24 часа”, news.bg, в. „Борба” и в. „Янтра днес”.

Културен туризъм 2010

На 13 април т.г. председателят на БХРА Благой Рагин участва в пресконференцията на организаторите заедно с представителите на Община Велико Търново, МИЕТ и АБТТА. Пред журналистите бяха представени новините, свързани с предстоящото издание на борсата и актуални данни за развитието на българския туризъм.

Културен туризъм 2010

Изложението бе открито на 14 април т.г. с участието на много гости, граждани на града, с духова музика и актьори в облеклата на търновски цар и царица. Водосвет за здраве отслужи Великотърновският митрополит Григорий. На официалното откриване присъстваха организаторите на събитието - кметът на община Велико Търново д-р Румен Рашев и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Сред специалните гости бяха посланици и представители на Бразилия, Русия, Индонезия, Северна Корея, ЮАР, Италия, доц. д-р Пенчо Пенчев - областен управител на Велико Търново, Александър Чокойски - председател на Великотърновския общински съвет.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

На официалното откриване бяха и Диана Данаилова, директор на дирекция ''Културна политика'' на Министерство на култура, Мария Иванова, директор на дирекция ''Туристическа политика'' на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, проф. Николай Овчаров - председател на организационния комитет на изложението, Мария Карагьозова - директор на филмовия фестивал ''На източния бряг на Европа'', Даниел Панов, управител на общинска агенция по туризъм и Георги Вълев - председател на Регионалната секция на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и др.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

При откриването д-р Румен Рашев, кмет на Велико Търново, подчерта, че Международното изложение "Културен туризъм" получи национално и международно признание и доказателство за това е не само нарастващият брой участници всяка година. Голямата награда, която Велико Търново получи от BAHA - „Балканска столица на културния туризъм” на конгреса на IH&RА през януари т.г. в Сърбия е пример за постоянството и задължението, с които В. Търново опазва и популяризира своето културно-историческото наследство.

Културен туризъм 2010 Културен туризъм 2010

Благой Рагин и Георги Вълев лично връчиха снимки в рамка, отразяващи признаването на Велико Търново за културна столица на Балканите на кмета на община Велико Търново д-р Румен Рашев и на Даниел Панов, управител на „Царевград Търнов”. В поздравлението си Б. Рагин подчерта изключителното значение на културния туризъм за имиджа на страната и благодари на община В. Търново за партньорството и съвместната работа с БХРА.

Културен туризъм 2010

При откриването бяха прочетени поздравителните адреси до организаторите от министрите на културата Вежди Рашидов и на икономиката Трайчо Трайков, под чиито патронаж тази година се провежда седмото издание на изложението. Румен Рашев, Пенчо Пенчев и Благой Рагин прерязаха заедно лентата и получиха първите стръкчета здравец на входа на изложението.

©Текст и снимки: Соня Алексиева


  Назад към Новини