Архив

„Наръчник на туристическия бизнес” учи как да привличаме и обслужваме български туристи

09.03.2010

Полезна и актуална книга за участниците в туристическото предлагане за повишаване на тяхната информираност за състоянието и тенденциите на националния пазар

В рамките на проведената на Международната борса ВАКАНЦИЯ/СПА 2010 кръгла маса "Повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт - добри практики" беше представен „Наръчник на туристическия бизнес”, изготвен в рамките на проект на Държавната агенция по туризма „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие”.

Наръчникът е насочен към всички участници в създаването на туристическия продукт и неговата реализация на пазара, които са изключително разнообразни – от хотелите и ресторантите, туроператорите и туристическите агенти, считани за ядрото на туристическата индустрия през туристическите информационни центрове и операторите на туристически атракции (например музеи или национални и природни паркове) до актьорите в туристическата политика като централната и местна власт и туристическите сдружения и асоциации на национално, регионално и местно ниво.

Много от туристическите предприятия и организации разполагат с професионални мениджъри и квалифицирани специалисти, за които голяма част от предложената информация няма да бъде нещо напълно ново. Немалко от тях, обаче, особено по-малките или по-„отдалечени” от туристическия бизнес (например местните власти) не разполагат с достатъчно квалифицирани специалисти и за тях вероятно голяма част от информацията в наръчника е новост. За всички обаче е полезно да разполагат с кратък, ясен, структуриран и лесен за ползване инструмент, който да им помага както при по-дългосрочното стратегическо планиране, така и във всекидневната си дейност.

Целта на наръчника е да подпомогне участниците в туристическото предлагане като повиши тяхната информираност за състоянието и тенденциите на националния пазар и предложи насоки за основните дейности при създаването на туристически продукт и предлагането му на пазара. Основополагаща идея на наръчника е мисленето в категориите „продукт” и „пазар” и търсенето на най-доброто съответствие между продукта и пазара. Той търси отговори на въпроса „Как да създаваме и как да продаваме български туристически продукт на българите” като разглежда няколко особено важни теми.

Между тях са съвременното състояние на националния туристически пазар (гл. І), проучванията на пазара (гл. ІІ), създаването на туристически продукт като цяло и за специфични видове туризъм и осигуряване на неговото качество (гл. ІІІ), рекламирането и продажбата на туристическия продукт (гл. ІV), ролята на актьорите в туристическата политика (гл. V), възможностите за финансиране на действията за подобряване на продукта и неговата реализация (гл. VІ).

Наръчникът адресиран и към един от актуалните проблеми на туристическото развитие, туристическия бизнес и туристическата политика в България – увеличаването на пътуванията на българите с туристическа цел в чужбина. Основавайки се на анализ на причините за това българите да предпочитат туристически дестинации в чужбина, а не в България, проектът търси решението на проблема в две основни насоки – подобряване на информираността на потенциалните туристи за възможностите на българските туристически дестинации и подобряване на информираността и разбирането на участниците в туристическото предлагане за пътувания на българите в собствената им страна. Наръчникът осигурява информация, систематичен подход и насоки, но не предлага рецепти или универсални решения.

Наръчник на туристическия бизнес


  Назад към Новини