Архив

Отново в с. Брестовица на Трифон Зарезан

19.02.2010

Тази година Винарска изба TODOROFF посрещна гостите си с кукери от Благоевград и с фолклорна група на ансамбъл „Българе”

По традиция всяка година с. Брестовица събира стотици гости и приятели от цялата страна за най-голямото събитие на годината - почитането на Трифон Зарезан. Така беше и на 14 февруари тази година, когато празникът започна на селския площад. Там брестовишките изби подредиха бурета с вино, за да могат всички гости на празника да опитат техния майсторлък. Според легендата в Брестовица водата не ставала за пиене, та затова от раждането всички пият само вино.

TODOROFF

И тази години настроението на празника започна от песните и танците на фолклорната група от Брестовица и кукерите - гости на Винарска изба TODOROFF от Благоевград, които направиха един голям кръг и около тях се завихриха хората. През това време в църквата се проведе празнична литургия. След приключване й, поповете излязаха от църквата и всички начело с тях се отправиха към лозята, извън селото. След тях са кукерите, кмета, представителите навинарските изби, гостите на празника и всички хора от селото.

TODOROFF

На лозята беше извършен водосвет за здраве и берекет. Всеки носеше лозарски ножици и гледа да зареже, за да му е пълна годината, здрава гърбината, и лозето да му народи най-хубавото грозде, а от него да стане най-хубавото вино. Зарязването на лозата се прави до втората пъпка, и се реже под наклон, а там, където се отрязва се полива с младо вино, за да роди добро грозде. Отрязаните пръчки се правят на венци, за главите на младите моми и ергени, около пръчката се поставя здравец и червен конец – за здраве и младост.

TODOROFF

След зарязването на лозята гостите на Винарска изба TODOROFF, водени от кукерите и от фолклорна група на ансамбъл „Българе” се отправиха към избата. Стопаните на избата - Петя и Иван Тодорови посрещаха лично първите си гости: посланици, партньори, приятели, колеги и приятели. Заедно с кукерите и оркестъра, те влязаха в избата, където стопаните бяха поздравени с песента „Домакине, сипи вино да пиеме!”

TODOROFF

С песни, хора и много смях, празникът продължи в избата, където наздравиците и пожеланията продължиха заедно с програмата за гостите. Между кукерите са маскираните мъже като жени, (например, булка и младоженец, поп и попадия), както и голяма мечка и малко мече, водени от преоблечен като циганин мечкар. Докато той свири на гъдулката, подканя мечката и мечето да играят и обикалят между хората. Гостите аплодираха най-много кукерите – гости от Благоевград. С дълги кожи от истински животни, с огромни чанове, вързани около кръста на всеки, те обикалят по традиция къщата, двора, добитъка и лозята, за да прогонят злите духове, злите очи и всичкото зло. Има поверие, че ако те нагази мечка, или се изтъркаля върху теб, ще си здрав и жив дълги години. В избата пред очите на всички гости, мечкарят си избира някой от гостите и го подканя да легне на предварително постлана черга, където мечката или мечето го погазват.

Както винаги, празникът във винарска изба TODOROFF продължи с изпълненията на Петя Тодорова и Виолета Измирова – всички гости и тази година очакваха техните македонски и родопски песни. Между традициите и атракциите, между старите спомени и новите идеи, Трифон Зарезан и в с. Брестовица доказва отново – виненият туризъм привлича все повече туристи.


  Назад към Новини