Архив

В Евро -Ток Интернационал членуват над 4 000 професионални готвачи и главни готвачи от 18 европейски страни, обединени в защита на кулинарните традиции и наследство на Европа

16.02.2010

Главният готвач на „Гранд Хотел София” – член на БХРА стана вицепрезидент на Европейското сдружение на професионалните готвачи

На генералната асамблея на Евро-Ток Интернационал (Европейското сдружение на професионалните готвачи), която се проведе в края на м. януари т.г. в Брюксел, главният готвач на „Гранд Хотел София” – Жоро Иванов беше избран за вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал. Като председател на представителството на сдружението у нас – Евро-Ток България, той ще заема тази позиция за следващите три години.

Гранд Хотел София–Жоро Иванов

За следващите три години страна-президент на Евро-Ток Интернационал ще бъде Люксембург, а България и Германия са страните, където председателите на местните Евро-Ток организации ще бъдат на позиция вицепрезидент. България и Германия поемат тези позиции от Франция и Ирландия, а за Люксембург това е втори мандат. С избирането на Жоро Иванов за вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал България ще бъде домакин на редица събития в областта на кулинарията, а през месец февруари 2011 г. Евро-Ток България ще организира „Концепции 2011”, второ издание на кулинарния форум за демонстрационно готвене с участието на топ-готвачи от Европа, Америка и Япония.

На генералната асамблея, председателите на всички страни-членуващи в Евро-Ток Интернационал, са се обединили срещу продуктите от генно-модифицирани организми, както и е взето решение за следващите две години атлантическия червен тон да бъде изваден от менютата на ресторантите, защото този вид риба е застрашен от изчезване.

Евро-Ток Интернационал е основана през 1986 г. от г-н Пол Бокюз и г-н Пиер Ромейер с цел популяризирането на здравословното и вкусно хранене. Асоциацията е единственото европейско сдружение с официален статут, признат от Европейската комисия и Европейския парламент. Евро-Ток Интернационал има официална консултантска дейност към Комисията на Европейския съюз при изграждането на закони в областта на земеделското хранително производство. В асоциацията членуват над 4000 професионални готвачи и главни готвачи от 18 европейски страни, обединени в защита на кулинарните традиции и наследство на Европа.

Евро-Ток България е неправителствена организация, член и неразделна част от Евро-Ток Интернационал от 27 март 2006 г. Евро-Ток България работи усилено за създаване на положителен европейски имидж на българската кулинария, традиционно организира „Европейски Ден за здравословно хранене” под патронажа на Представителството на Европейската комисия в България, кулинарни демонстрации и обучения, както и проекта за обособяване на кулинарни региони с традиционната за тях българска кухня, който вече стартира за региона на Ловеч.


  Назад към Новини