Архив

Седми Национален конкурс "Готвач на годината ‘2007"

11.10.2007

На 2 ноември 2007 г. в рамките на традиционното есенно издание на „Панаира на туризма и свободното време” във Варна ще се проведе

Седми Национален конкурс

"Готвач на годината ‘2007"



Готвач на годината





организиран от

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)

БХРА

Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ)

ВАРХ

и

Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ)

ВАРХ


Съорганизатори на престижната професионална проява са:

Варненска туристическа камара

Фил

Рекламна агенция „Фил”

Фил

Със съдействието на сп. НoReMag

НoReMag



Тема на тазгодишното издание на конкурса:

„Здравословни тенденции и влиянието им върху българската национална кухня”

В рамките на 30-я Панаир на туризма и свободното време, който ще се проведе от 1 до 4 ноември т.г. във Варна отново ще се организира едно от най-престижните професионални събития в туризма – Седмия национален конкурс „Готвач на годината 2007”.

Националният конкурс на БХРА и ВАРХ ще се състои на 2 ноември 2007 г. във Двореца на културата и спорта – гр. Варна и за пръв път ще бъде проведен в стриктно съблюдаване на насоките и правилата на Световната асоциация на дружествата на готвачите (WACS). Участниците ще преминат през два кръга: Първи кръг - Индивидуално участие по предварително заявена рецепта. Втори кръг - „Черна Кутия”, в който ще участват само първите осем участници, набрали максимален брой точки.

Журито ще обяви победителите излъчени от финалистите, участвали във Втори кръг на официална церемония вечерта на 2 ноември т.г. вече по дългогодишна традиция пред членовете на БХРА, десетки гости, журналисти, представители на туристическия бизнес, партньори и колеги от цялата страна.

Условия за участие в Първи кръг:

Приготвя се меню от 3 ястия, включващо предястие, основно ястие и десерт /от морски продукт, месо, зеленчуци или комбинациите им, подправки по избор на участника/.

1. Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направеното от него меню.

2. Всеки участник има право точно на два часа за приготвяне на ястията си, както следва:

10 минути за подготовка на работното място

100 минути за приготвяне на ястията

10 минути за почистване на работното място

3. Всяко едно предястие, основно и десерт, трябва да бъде приготвено от участника в две порции, поднесени в индивидуални чинии – една за журито и една за презентация на гостите.

4. Не се позволява внасянето на заготовки, ако те не са включени в предварително предоставената рецепта.

5. Всеки участник трябва да донесе със себе си необходимия набор и асортимент от инструменти и нужната му за участието и презентацията посуда.

6. Всеки участник се състезава самостоятелно по време на цялото състезание, като няма право да ползва помощници.

Условия за участие във Втори кръг – „Черна Кутия”:

1. Организаторите ще предоставят осем кутии с продукти, съдържащи абсолютно еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници, преминали във Втори Кръг.

2. Съдържанието на кутиите ще бъде известно единствено на организаторите и ще бъде пазено в стриктна конфиденциалност до самият момент на започване на Втори Кръг.

3. Организаторите ще предоставят отделна маса, предоставяща на участниците множество подправки и други продукти, необходими за овкусяване, украсяване и презентиране на приготвените от тях ястия.

4. Всеки участник ще разполага с един час и десет минути за приготвянето предястие и основно ястие, по две порции – по една за журито и една за публиката:

10 минути за подготовка на работното място

50 минути за приготвяне на ястията

10 минути за почистване на работното място

Критерии за оценяване на участниците в Първи и Втори кръг:

Визия, презентация и оригиналност0-20 точки
Вкус, аромат и температура на поднасяне0-20 точки
Организация на работното място и спазване на времевия диапазон0-20 точки
Подредба, презентация и сервиране на ястието0-20 точки
Подредба, презентация и сервиране на ястието0-20 точки

Максимален брой точки 560 от 7 съдии. Не се присъждат половин точки.

Награди:

80-72 точки - 1 място: награда и сертификат

71-64 точки - 2 място: награда и сертификат

63-56 точки - 3място: награда и сертификат

55-20 точки - сертификат

Награда на публиката

Награди на сп. сп. НoReMag НoReMag

Документите за участие в конкурса се изпращат на адрес: София 1000, ул. „Христо Белчев” № 20, на вниманието на г-н Иван Манчев или на ivan.manchev@bapc-bg.com За допълнителна информация и въпроси : БХРА – тел.: 02/988 05 78, Румяна Попова

Краен срок за получаване на документи - 30 октомври 2007 г. вкл.


Документи за участие в конкурса

Готвач на годината

ОФИЦИАЛНА ФОРМА ЗА РЕЦЕПТА И НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Спонсори



САМИ – М


“САМИ – М “ЕООД

“САМИ – М “ЕООД – гр. Перник е специализирана фирма за производство на полуфабрикати от червени и бели меса Производствената дейност стартира през 1996 година в малък цех за млени меса. Постепенно дейността се разраства и септември 2003 год. е завършено строителството на модерна фабрика, съобразена и отговаряща на всички Европейски норми и стандарти. Съвременните технологии, качествени суровини и балансираните подправки правят продуктите желани на всяка трапеза и удовлетворяват най-изискания вкус. Фирмата се развива успешно, с увеличаващ се пазарен дял. За да запази тази тенденция САМИ-М създава нови и разнообразни продукти за многобройните си клиенти.

Новата серия за лято 2006г, “ Барбекю – бързо и вкусно” изключително атрактивна за заведенията за бързо хранене и кетеринг.

Предимства на нашите продукти са:

Специалната технология и панировка за печене на конвектомат и фурна,/ избягва се пърженето и използването на мазнина /.

Детската серия е съобразен с детското хранене. Технологията, подправките и енергийният баланс е съгласуван с детски диетолог.

През последните години нашите продукти са в основните менюта на големите ресторанти в почивните комплекси на Българското Черноморие. Голямото разнообразие на вкусове ги прави сред най-предпочитаните от многобройните туристи от цял свят.

Признание за работата на мениджъркият екип на “САМИ-М” са многобройните медали и отличията, получени от участията; Международен Пловдивски Панаир, Международна специализирана изложби за месо и месни продукти "Месомания" Произведено в България, Изберете Българското и др.


ПИКАНТ

Фирма „ПИКАНТ” е създадена като търговско дружество през 1998г. с основен предмет на дейност – производство и реализация на месни полуфабрикати от цели и млени меса. Производствената база се намира в град Варна и е с индустриален капацитет 1825тона/год. Отговаря на всички европейски стандарти /Първа категория според съвременни технологии и модерна западноевропейска техника/.

От 1999г. „ПИКАНТ” работи съвместно с модерната месо преработвателна фирма с търговска марка „МАЙСТОР ЦВЕТКО”. В настоящият момент „ПИКАНТ” се явява основен производител и гарант за качеството при дистрибуцията на продуктите на двете фирми.

„ПИКАНТ” е един от регионалните лидери в производството и кетъринга на млени меса и полуфабрикати по българското Черноморие. Фирмата работи по следното приоритетно правило: „Да възстановим доверието на обществото в храните и да опазим здравето на потребителя”, за което въведе системата НАССР и предстои въвеждането на ISO.

Фирмата работи успешно с търговските вериги и хотелските комплекси в региона.


nektar


„П.Б.ОПОИ”ООД

Фирма „Опой е специализирана в производството на натурални плодови концентрати и газирани напитки. Изцяло контролирания производствен, организиран според най-високите световни и европейски стандарти, гарантира най-доброто качество и микробиологична безопасност. Голямото разнообразие от вкусови разновидности ще задоволи нуждите на всеки ресторант и хотел. Соковите концентрати са опаковани в кутии за еднократна употреба от вида Bag-in-box пликче в кутия/ВІВ/.

Официален представител на соковете с марка „Опой” за Черноморието е Хранителна борса „Ричи 2000”, чиято дейност е търговия с хранителни стоки, пресни плодове и зеленчуци, замразени продукти.


  Назад към Новини