Архив

Велинград - СПА столица на Балканите

22.02.2009

сп. „Черга”
23 Февруари 2009 г.

Биляна Богоева

Разположен в южната част на страната, във вътрешността на Родопите, градът притежава две безценни богатства - вода и въздух. В него бликат 80 топли минерални извора, всеки от които е лек за определена болежка. Целебната им сила е известна от векове, за което говорят откритите от римско време минерални бани. Именно заради тях районът, по който някога е бродил Орфей, днес е известен и като “синия бисер на Родопите”.

За своите 60 години съществуване Велинград от малко курортно селище се превърна в предпочитана СПА дестинация за много туристи, търсещи лукса и доброто обслужване. От природните богатства на градчето бяха привлечени и редица инвеститори, които изградиха модерни комплекси и хотели. Построени в стил средновековен замък, българска възрожденска къща или швейцарска хижа, всички те притежават плувен басейн с минерална вода и неизменния СПА център.

“Нормативната база предвижда строителството във Велинград да е нискоетажно - до 4-5 етажа, с височина до 10 м и плътност 60 - 70 %. Радва ме фактът, че местната управа не допусна да се превърнем в един бетонен град и да загубим очарованието си на уникално родопско селище с неповторими природни и климатични дадености”, казва кметът на града Иван Лебанов.

В това се убеждава и всеки гост на Велинград, решил да се разходи и за посети неговите забележителности. Безспорно една от тях е природният феномен Клептуза - най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинската река. Близо до минералните извори в Чепино е и местността Свети Спас. Тя е посещавана от незапомнени времена на Спасов ден заради лечебните свойства на водата и заради вярата в чудодейната сила на светеца.

Красивите гледки и кристалният въздух ще ви съпътстват и ако решите да се отправите нагоре, към високите части на Родопите, но ако времето отново не ви достига, е по-добре да опитате от вълшебните процедури в някои от СПА центровете, които са истински храмове на здравето. Сред тишината и аромата на благовонни свещи и масла ще се почувствате преродени. Вещи специалисти се надпреварват в предлагането на разнообразни СПА процедури за отслабване, разкрасяване, подмладяване, укрепване на тонуса и духа и пр.

Сред тях са терапия с течен шоколад, която се отразява добре на кожата, оризови апликации за отслабване, млечна “вана на Клеопатра”, както и някои типично български рецепти за здраве и красота. От тях най-предпочитани са т.нар. билкови вани с мурсалски чай, който расте в изобилие в околностите на Велинград. Билката действа тонизиращо и същевременно отпуска нервната система. При тази терапия се сервират и плодове с шампанско, така че удоволствието е гарантирано. Може да се възползвате също и от ароматерапия, която е най-често под формата на релаксиращи масажи с различни етерични масла - лавандула, ванилия, портокал, акация и др.

И ако не искате удоволствието да свършва, след процедурите се потопете в джакузито на хотела. Дори и да е на открито и навън температурите да са отрицателни, бълбукащата топла вода ще ви отпусне и ще ви накара да се радвате на падащите снежинки.

После може да следва сауна, парна баня, минерален басейн и още и още удоволствия за любителите на СПА. А те никак не са малко, ни уверяват от общинската администрация. През почивните дни във Велинград е почти невъзможно да си намерите места без предварителна резервация, въпреки че в момента градът разполага с около 3500 легла за настаняване.

Един път посетили Велинград, задължително ще се върнете отново, запленени от красотата му и от гостоприемството на родопчанина, който е свикнал домът му винаги да е пълен с гости и трапезата му да бъде споделена. А една от мечтите на настоящия кмет Иван Лебанов, който е медалист от зимната олимпиада в Лейк Плесид през 1980 г., е в района да се възроди ски спортът и по този начин Велинград да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.


  Назад към Новини