Архив

Сегментът "евтина дестинация" не е печеливш за България

16.03.2009

Маргита Тодорова, директор "Маркетинг и продажби", "Албена" АД

Human Capital
9 март 2009 г.

HoReMagГ-жо Тодорова, какви са вашите очаквания за летния сезон тази година?
За съжаление, както всички браншове, така и туризмът е в криза, която се чувства много осезаемо. На основните пазари, които за нас са германски, белгийски, английски, ситуацията далеч не е радваща. Правим всичко възможно за подобрявана на акцентите. Възможностите, които ние имаме като фирма, за допълнителна реклама на нашия продукт. Надявам се, че по този начин ще успеем да намалим „минусите” или по-точно спада.

Колко процента е спадът в сравнение с миналата година?
За Албена към този момент спадът от германския пазар е около 25%. Скандинавският пазар е на нивото на миналата година, но благодарение на факта, че имаме два семейни клуба. Това показва важността на качеството при избора на дестинация. Френският пазар е на нивото на 2008. Това за нас е радващо. Обезпокоителна обаче е ситуацията на руския пазар – сложна и непредвидима. Нашите партньори за момента планират по-малко с 20% седалки, което означава, че спадът при нас хотелиерите ще бъде около 30%. Ще бъдем щастливи, ако успеем да сведем спада до 20-25%. Надяваме се силно и да успеем да задържим българските ни гости.

Има ли интерес от страна на българите?
Все още е рано да се каже. Подчертаващ е фактът, че започват ранните записвания. Тази година за Албена даваме преференция от 15% намаление, за разлика от традиционните 10%, които сме давали в предишните години. Надявам се българите да предпочетат Албена като дестинация и място за почивка. Не бива да забравяме, че и за Турция, и за Гърция, трябва да се прибавят освен всичко и транспортни разходи, а те допълнително оскъпяват почивката. Смятам, че ние предлагаме конкурентноспособен продукт на нормална и приемлива цена.

Туроператорите обвиняват хотелиерите, че предлагат по-изгодни цени на чуждите турагенции и българите почиват у нас по-скъпо отколкото чужденците. Защо се получава така?
Не бих казала, че е така. Не бива да се генерализират нещата. Ние даваме 15% за ранни записвания. Всеки, който запише своята ваканция до края на април, ще получи това намаление. Даваме известни преференции и за туроператорите, за допълнителни комисионни при реализиране на голям обем. Мисля, че в момента няма голяма разлика в отстъпките, които получават български и чужди туроператори. Всичко е въпрос на пакет, кой и как го представя на пазара и през какви канали го реализира.

Зароди се дискусия за сваляне на цените. Мислите ли, че това е разумно?
Свалянето на цените ще ни постави в спирала и ние, като хотелиери в един момент ще бъдем принудени да правим компромис с качеството. Ето защо, дългосрочно погледнато има една граница, която не бива да преминаваме.

Някои смятат, че България ще бъде предпочитана от туристи, които до сега са избирали по-луксозни дестинации, но сега ще се насочат към нас, защото е по-евтино. Забелязвате ли такава тенденция?
Не. Този сегмент евтина дестинация не е печеливш за България в дългосрочен план. Това е политика на големите европейски туроператори, които се мъчат да ни държат в този нисък сегмент. По-състоятелни туристи или гости, които решават да прекарат ваканцията си вместо на традиционни за тях дестинации като Канарските острови, а при нас, за момента не се наблюдава.
В Албена ние работим най-вече със сегмента семейства с деца. Това е най-масовият клиент за Албена.

Колко процента от почиващите в Албена са българи?
Нашата статистика за 2008 е следната: 20% са немците, 20% са руснаците и 18% са българите. Най-масовите ни клиенти са основно от тези три пазара. За нас българите винаги са били основен пазар и това не е една кампания или самоцел, породена от икономическата ситуация.

Какви са вашите очаквания за тази година?
Смятам, че ще има около 20% по-малко нощувки и в този обем и приходи. Рано е обаче да се говори, предстоят много промени. Биха могли да се променят позитивно нещата, ако държавата поеме разхода и таксата за руски визи.

Как икономическата ситуация се отразява на заетите в туризма?
Ние не можем да гарантираме добра заетост на хотелите, които управляваме. Това означава, че ще наемем и по-малко персонал през 2009 или най-малкото това ще са служители, които ще наемем за по-кратък период от време.

Смятате ли, че има промяна в броя и типа хора, които искат да работят в туризма?
За момента обсъждаме екипите, които ще работят през лятото. Реално ще разчитаме главно на тези, които са били дълги години при нас. Младежите, които набирахме през летния сезон, отново ще бъдат при нас под формата на стажанти, а други като работещи.

Има ли тенденция българи, които са работили в чужбина в сферата на туризма, да се връщат?
Утопия е да считаме, че хора, които са работили в Гърция, Турция или Испания в същия бранш ще се върнат и ще станат наши служители. Квалифицираните работници се ценят и те ще останат там, където са. Неквалифицираните са най-лесно подвижни и мобилни.

Как ситуацията се отразява на заплащането на заетите в туризма?
Заплащането при нас ще остане на нивото на 2008, когато увеличихме работните заплати средно с 14%.

Обслужването е един от проблемите в туризма. Мислите ли, че икономическата ситуация ще мобилизира заетите в тази сфера или напротив?
Тази година трябва да предложим много добро качество за хората, които са предпочели да бъдат наши гости, въпреки кризата. Длъжни сме да им дадем всичко.

Според вас къде и чрез какви канали трябва да се рекламира България, като туристическа дестинация?
Това е една дълга тема, която се обсъжда от години. Няма реклама на България в чужбина. Дори в нашите основни пазари. Това не е липса на средства, а е липса на една по-дългосрочна стратегия. Такава липсва за целия ни бранш.

http://jobs.bg/hc/news/510


  Назад към Новини