Архив

Нов тракийски храм става туристическа атракция — в. Монитор, Неделя, 13 Юни 2004

22.06.2004

Новооткритият тракийски храм Татул край Момчилград още това лято ще бъде достъпен за туристи, съобщи на първата национална борса за културен туризъм във Велико Търново ръководителят на археологическите разкопки Николай Овчаров. Археолозите работят и по разкриване на останките от светилището на Орфей.

 Според Овчаров храмът е първият по рода си у нас и съперничи на гръцките и малоазийските строежи. Проучванията завършват в края на следващата седмица, след което се предвижда районът да бъде ограден и охраняван, а уникалният храм да влезе в дестинациите за културен туризъм.

Преди ден стана ясно още, че митичният певец Орфей, легендарният тракийски вожд Спартак и любимият филмов герой Хари Потър ще бъдат включени в мащабна 3-годишна рекламна кампания на страната ни. Целта е България да се свързва с тези популярни имена, каза шефът на Агенцията по национална реклама и информация Ивайло Гюров.

На тридневната национална борса бяхапредставени 19 проекта за културен туризъм, финансирани по програмата ФАР. Отпуснатите 4,2 милиона евро ще се използват за възстановяване и реставриране на паметници на културата и подобряване на инфраструктурата до тях.
стр. 4


  Назад към Новини