Архив

БХРА участва в срещата на заместник-министър Милен Керемедчиев с представители на туристическия бизнес в Министерство на външните работи

09.03.2009

В условията на криза все по-основателни стават тревогите на бранша за визовите въпроси и за реалните трудности, свързани с развитието на туризма с Русия

Днес БХРА участва в срещата на заместник-министър Милен Керемедчиев с представители на туристическия бизнес в Министерство на външните работи, на която бяха обсъдени проблеми, свързани с визови въпроси пред предстоящия летен сезон, както и въпроси на българските туроператорски фирми, които работят с Руската федерация.

В срещата участваха Анелия Крушкова, председател на ДАТ, Благой Рагин, председател на БХРА, Любомир Панковски, член на УС на БАТА, Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците – кк ”Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА, Стефан Трифонов, заместник- председател на БХРА, доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА и Галин Георгиев, член на БАТА.

Представителите на туристическия бизнес споделиха проблемите на бранша с визовите въпроси, както и реалните трудности, свързани с развитието на туризма с Русия. Те представиха с аргументи своите сериозни притеснения във връзка с работата на нашите туроператорски фирми, които реално губят туристи от Руската федерация. Любомир Панковски настоятелно постави въпроса туроператорите да работят директно с консулските служби като подчерта, че „създаване на визовите центрове е абсолютно излишно и само ще пречи на работата по привличане и запазване на руските туристи”. Участниците в срещата посочиха и необосновано дългите срокове за издаване на обикновени визи (за четири дни) и за бързи визи (в рамките на 48 часа).

Милен Керемедчиев подчерта, че тревогите на бранша са основателни и посочи конкретната статистика за издадените визи на руски туристи от последните два месеца. Заместник-министърът подкрепи исканията на бранша за минимално снижаване на срока за издаване на визите под четири дни. Във връзка с поставените от Стефан Трифонов въпроси за визите на деца и младежи до 18-годишна възраст, които летуват в български летни лагери, Милен Керемедчиев отговори конкретно:

„Въз основа на възможностите, които предоставя Споразумението между Европейските общности и Руската федерация относно улесняване на издаването на визи на граждани на ЕС и на РФ, деца и младежи до 18-годишна възраст, които пътуват до България с образователна цел (лагери, обучения и др.) ще получават безплатни визи. При този контингент ще се работи директно с консулските служби на Р България в Руската федерация. Решението се основава на чл.6, т.3, подточка Г от цитираното по-горе Споразумение.”

На срещата от името на целия бранш, Любомир Панковски подчерта, че: „Мнението на всички колеги, особено днес - в условията на криза, е, че е излишно въвеждането на допълнителни посредници в лицето на създадените визови центрове. В тази връзка е резонно МВнР да приеме предложението да се продължи срока на работа на туроператорите директно с консулските служби в Руската федерация. В края на месец април т.г. отново трябва да се направи преглед на хода на записванията по планираните чартърни програми и в зависимост от резултатите да се вземе конкретно решение: дали туроператорите да продължат на работят директно с консулските служби или да бъдат прехвърлени за работа с визовите центрове".

Беше обсъден и въпросът за възможностите за реинвестиране на приходите от визи от руски граждани - обратно към браншовите организации. Заместник-министърът подчерта, че „в най-скоро време предстои да бъде изграден принцип, на който този процес да се осъществи по максимално ползотворен начин като се очаква ДАТА и браншовите организации да се включат активно в изготвяне на механизма по реинвестиране”.

По време на срещата Милен Керемедчиев информира, че „От 15 март т.г. започва да функционира изнесен визов център за издаване на български визи на територията на четири руски града – Москва, Санкт-Петербург, Екатеринбург и Новосибирск. Съвсем предстоящото е от изнесен визов център да бъде обслужван и гр. Ростов-на-Дон. По този начин руските туроператори ще работят по отношение на България на принципа, на който практикуват с шенгенските държави”.


  Назад към Новини