Архив

Активно участие на БХРА на 26 издание на Международната туристическа борса „Ваканция & СПА Експо”

06.03.2009

Членовете на асоциацията подкрепят колегите си от туристическия бранш за спешни действия на държавата за справяне с икономическата криза - туроператори и хотелиери дискутираха ценовата политика и конкретните мерки за ограничаване на щетите в туризма

БХРА участва в най-престижната туристическа борса в България от 26 до 28 февруари 2009 г. в НДК в София, в която се представиха над 350 изложители от страната и чужбина, десетки страни и общини. Организатор на "Ваканция & СПА Експо 2009" беше ПРИМ ЕКСПО, асоцииран член на БХРА. Асоциацията беше традиционен партньор на изложението заедно с най-големите неправителствени организации в туризма: БАТА, АБТТА, БТК, БААТ, Съвет по туризъм – София, НДК и др.

В официалното откриване на борсата от Анелия Крушкова, председател на ДАТ – традиционен партньор на „Ваканция & СПА Експо, участваха Благой Рагин, председател на БХРА и Елена Иванова, заместник-председател на БХРА и председател на Съюза на собствениците – кк „Слънчев бряг”. На изложението присъстваха и много членове на УС и КС на БХРА: Людмила Ненкова, Янка Рахова, Силивия Хинкова, Слава Каличкова, Георги Щерев, Златко Златанов, Илия Пасков, Благой Василев, Стефан Трифонов, Иван Александров, Румен Калайджиев и др., които участваха в съпътстващата програма на борсата.

На своя щанд БХРА представи рекламно-информационните материали на своите членове и каталога си. С отделни щандове и заедно с общините от страната участваха много членове на асоциацията, сред най-големите от които тези на Сандански, Велинград и др. Изключителният интерес към предлаганите продукти и услуги, към българските и чуждестранните оферти, превърнаха „Ваканция & СПА Експо 2009” в едно от най-посещаваните издания на борсата. За първи път тази година на щанда на ДАТ участието на представители на отделните райони беше организирано на принципа на новото туристическо райониране на страната.

БХРА взе участие в съпътстващата програма на изложението, където десетки нейни членове се включиха в презентации, дискусии, промоции и атракции. Заедно с колегите си от БАТА, БТК и Варненската туристическа камара, асоциацията се включи в съвместната инициатина на тема: „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти”. В зала 4 на НДК десетки колеги подкрепиха необходимостта от спешни и конкретни действия на държавата за справяне с икономическата криза. В рамките на предлаганата от бранша антикризисна програма, туроператорите и хотелиерите дискутираха ценовата политика и начините за стимулиране на туристическия бизнес по време на криза.

Конкретни антикризисни предложения, свързани с цените, пътническите такси, визовите разходи за гражданите на Руската федерация, единна ставка на ДДС и др. бяха в центъра на тревожните изводи на участниците в дискусията. Направено беше предложение целият пакет от мерки за спасяване на българския туризъм да бъде официално представен на правителството до 15 март т.г.

БХРА присъства в много дискусии, срещи, представяния, презентации и др., посветени на актуални пробеми от развитието на международния и вътрешен туризъм. Членове на асоциацията участваха в дискусията на АБТТА - „Хаосът в българския туризъм - кой носи отговорност?”; в презентацията на община Велинград – СПА столица на Балканите; в церемонията по връчване на септификати по проекта на UNIDO и ДАТ “Устойчиво развитие на туристическите предприятия”; във връчването на традиционните награди „Златен приз” на сп. „Туризъм и отдих”; в презентации на нови каталози, културни атракции и др.

На традиционния коктейл, организиран за участниците в изложението на 27 февруари т.г. организаторът ПРИМ ЕКСПО връчи и наградите си : за щанд с ефектен дизайн и стремеж за издигане на визуалния облик на Ваканция & Спа Експо – на община Несебър и фирма „Емералд”; за цялостно представяне , активно участие и принос в утвърждаане на Ваканция & Спа Експо – на общините Велико Търново, Поморие и Велинград; за атрактивно представяне и популяризиране на автентичния български фолклор - на община Карлово - ансамбъл „Розова долина” (с ръководител Иван Ралчев) и детска фолклорна формация „Розова долина” (с ръководител Велина Иванова).

За трети пореден път първата швейцарска клиника за дентален туризъм у нас „Дентапрайм”, асоцииран член на БХРА връчи традиционната си награда за „Най-красива усмивка в туризма”. Грамотата и чекът на „Дентапрайм” получи лично от представителя на клиниката Егон Крингс - Анелия Иванова, управител на хотелски комплекс „Езерец” (Благоевград). Интерес на борсата предизвика и изненадата на ПРИМ ЕКСПО, подготвена за посетителите на „Ваканция и СПА Експо 2009”: томболата 5х5х5 - „Пет въпроса, пет участника, пет награди”.

Петимата щастливци от посетителите на изложението, чиито имена бяха изтеглени на 28 февруари т.г. от кутията на късмета на щанда на организаторите, спечелиха пет безплатни пътувания и преживявания. Наградите бяха осигурени от членове на БХРА: четиризвездният хотел „Скалите” (Белоградчик); четиризвездният СПА хотел „Рич” (Велинград); тризвездният хотел „Жасмин” (София); петзвездният Гранд хотел „София”; ресторант „Модера” (Варна).

© Текст и снимки: Соня Алексиева


  Назад към Новини