Архив

Над 350 изложители от България и още 18 страни ще участват в Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО

20.02.2009

В съпътстващата програма на изложението БХРА ще дискутира темата: „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти” - съвместна инициатива с БАТА и БТК на 26 февруари т. г. от 13.00 ч. в зала 4 на НДК

На 18 февруари т.г. в София се проведе пресконференция по повод предстоящата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО, която ще се състои от 26 до 28 февруари 2009 г. в НДК. Сред гостите на пресконференцията бяха заместник-председателят на ДАТ – Стела Балчева, председателят на БХРА Благой Рагин, председателят на АБТТА – Ирина Найденова, председателят на БТК – доц. Цветан Тончев, председателят на Съвета но туризъм-София – Витан Иванов, генералният директор на НДК – Христо Друмев, управителят на ПРИМ ЕКСПО, организатор на изложението, асоцииран член на БХРА - Вихра Огнянова.

Престижният форум ще се проведе под патронажа на ДАТ и с подкрепата на браншовите организации: БАТА, БХРА, БТК, АБТТА, БААТ, БАБСТ, Съвет по туризъм – София и НДК. Участие в борсата са заявили над 350 изложители от България и още 18 страни (за сравнение - през 2008 г. са участвали 320 фирми). Възможността за активизиране на нови контакти и партньорства в туризма, шансът за професионално представяне пред посетителите отново ще съберат заедно десетки туроператори и туристически агенции, държавни и браншови организации, общини и представители на хотелиерската индустрия.

ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО ще предложи богат и разнообразен избор за пътувания и почивки, балнеолечебни, СПА и уелнес програми, еко, културен и винен туризъм. Признание за авторитета на изложението е участието за пореден път на Националните туристически организации и бордове на Австрия, Гърция, Испания, Кипър, Турция, Русия. Тази година за първи път се включва и Националният туристически борд на Тунис. Традиционно е участието на фирми от Египет, Великобритания, Италия, Малта, Тайланд, Холандия, Чехия, Гъпция, Турция и др. За първи път участват фирми от Израел, Португалия и Перу.

На пресконференцията г-жа Бисерка Огнянова, арт директор на изложението съобщи основните тенденции, с които се характеризира 26 издание на международната борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО през 2009 г.: „Увеличен е броя на българските изложители, като се разнообразява профила на участниците; засилен е интересът от страна на гръцки, турски и италиански фирми; по-атрактивно и разнообразно е представяне на продукта; участват нови дестинации. Общо участниците са 356, на площ от 2700 кв.м., от които български - 295 или 83%, на площ от 1940 кв.м (72% от площта); чуждестранни - 55 или 17%, на площ от 760 кв.м (28% от площта)м нови български участници - 52 фирми; нови чуждестранни участници - 14 фирми”.

ДАТ организира участието си на принципа на новото туристическо райониране на страната в осем туристически района: Дунавски, Старопланински, Софийски, Рило-Пирински, Родопски, Тракийски, Черноморски и Старите български столици. Положителна тенденция е стремежът на общините да представят по-пълно и по-атрактивно туристическия си продукт. Сред тях се отличават общините на Поморие, Несебър, Велинград, Сандански, които показват оригинални идеи и нестандартно оформление, както и много други участници. Туристическата борса ще бъде домакин на разнообразни прояви. Съпътстващата програма включва представяния, дискусии на актуални теми в туристическия бизнес, както и богата атракционна част. Разнообразната и интересната културно-развлекателна програма включва изпълнение на фолклорни състави, представяне на народни обичаи, дегустации и др.

Проблемите на туризма по време на икономическа криза са в основата на по-голямата част от дискусиите и семинарите. Сред тях са: „Конкурентноспособност на българските туроператори по време на криза” (БАТА); „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти” (Съвместна инициатива на БАТА, БТК и БХРА); кръгла маса на тема: „Хаосът в българския туризъм - кой носи отговорност?” - публична дискусия с представители на основни политически сили (АБТТА). ДАТ поставя на вниманието на участниците идейна концепция за създаване и обособяване на кулинарни райони и национален кулинарен брандинг в България. Туроператори и туристически агенции ще представят своите програми и каталози за 2009 г.

За по-активно рекламиране и популяризиране на българския туризъм, тази година изложението ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО реално подкрепя участниците в борсата. Община Белоградчик ще представи номинацията на феномена Белоградчишки скали за „Новите 7 природни чудеса на света”. В подкрепа на националната кампания - с цел увеличаване на гласовете за българския фаворит, организаторът на борсата постави в началото на февруари т.г. и линк към сайта www.new7wonders.com за улеснение при гласуването.

ПРИМ ЕКСПО подготвя изненада специално за посетителите на изложението – томбола 5х5х5 – „Пет въпроса, пет участника, пет награди”. Тегленето на томболата с награди от български туристически обекти - членове на БХРА, ще бъде на 28 февруари (събота), в последния ден на изложението – централно фоайе на НДК, от 12.00 ч. пред щанда на организаторите. Наградите осигуряват членовете на БХРА:

  • четиризвездният хотел „Скалите” (Белоградчик)
  • четиризвездният СПА хотел „Рич” (Велинград)
  • тризвездният хотел „Жасмин” (София)
  • петзвездният Гранд хотел „София”
  • ресторант „Модера” (Варна).

На традиционния коктейл организиран за участниците в изложението ПРИМ ЕКСПО ще връчи и наградите си за: атрактивно представяне на туристически продукт; оригинален дизайн на щанд; най-интересно изпълнение от културно-развлекателната програма. Първата швейцарска клиника за дентален туризъм у нас „Дентапрайм”, асоцииран член на БХРА ще даде и традиционната си награда „Най - красива усмивка в туризма”.


  Назад към Новини