Архив

Светът лудна по Белоградчишките скали

26.01.2009

в. "Новинар"
24-25 януари 2009 г., бр. 18

Димитър Николов

Светът лудна по Белоградчишките скали

Природният феномен е сред новите чудеса на света

BHRA

BHRA

BHRA


в. "24 часа"
24 януари 2009 г.

Тихомир Тончев

С билбордове подкрепят Белоградчишките скали

BHRA


в. "Експрес"
24-25 януари 2009 г.

Милена Димитрова

Пращаме SMS и за Белоградчишките скали

BHRA


в. „Дневник”
23 януари 2009 г.

Румен Лозанов

Белоградчишките скали са с номинация за едно от седемте чудеса на света

BHRA

Белоградчишките скали

Фотограф: Дневник

Инициативата за номинацията на Белоградчишките скали за едно от седемте чудеса на света стартира с участието на кмета на Белоградчик Емил Цанков и с подкрепата на неправителствени организации. Природният феномен в Белоградчик попада сред забележителностите в света, след като са разгледани около 400 природни обекти на всички континенти. Номинирани са 260. Самият конкурс ще приключи през 2011 година. Предстоят 2 етапа за гласуване, на които кандидатите ще останат първо 24 и накрая 7. Белоградчишките скали са вторият номиниран обект от България, заедно с река Дунав. Гласуването става на сайта www.new7wonders.com


Econ.bg

23 януари 2009

Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg

Белоградчишките скали се конкурират с Еверест за място в историята

Участваме в световна кампания за определяне на 7-те природни чудеса на света

Световна кампания набира гласове, с които да бъдат определени 7-те природни чудеса на света. Неин инициатор е организацията New 7 Wonders, която през 2007 г. обяви новите 7 архитектурни чудеса на света. В съревнованието имаме и българска номинация – Белоградчишките скали. Интересен факт е, че нашият природен обект е номиниран през миналата година от швейцарска организация. През 2007 година, в първата фаза на състезанието и без специална кампания за популяризиране на инициативата, българският природен феномен е бил на 187-о място от 441 обекта, стана ясно днес на пресконференция, с която официално беше обявено участието на Белоградчишките скали в престижния конкурс. На пресконференцията присъстваха кметът на Белоградчик Емил Цанков, Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, археологът проф. Николай Овчаров, представители на Държавната агенция по туризъм и др. Нашият обект ще се конкурира с 261 забележителности от цял свят, сред които са връх Еверест, вулканът Везувий, Гранд каньон, Ниагарският водопад, езерото Балатон, остров Бора Бора и езерото Лох Нес.

Крайният срок за гласуване в подкрепа на забележителностите е 7 юли 2009 година. Експертна група ще определи 77 номинации, които ще продължат напред, уточниха организаторите на кампанията за популяризиране на Белоградчишките скали в отговор на въпрос на Econ.bg. На следващ етап ще бъдат селектирани 24 обекта. Конкурсът ще приключи през 2011 година. Тогава ще станат ясни новите 7 природни чудеса на планетата.

Гласуването ще се проведе на сайта www.new7wonders.com или на интернет страницата на община Белоградчик на адрес http://www.belogradchik-bg.net/ По време на пресконференцията кметът на Белоградчик Емил Цанков заяви, че вече е учреден Инициативен комитет за кампанията за популяризиране на Белоградчишките скали. Предвижда се изработване на рекламен клип, плакати и банери. От общината ще си сътрудничат с МВР и Национална агенция "Пътна инфраструктура". С министъра на вътрешните работи Михаил Миков е договорено на граничните ни пунктове да бъдат поставени рекламни материали.

BHRA

Над 90 000 туристи са посетили Белоградчик през миналата година. За сравнение, през 2007 година година са регистрирани 53 000 посетители, уточни специално за Econ.bg Емил Цанков. Кметът още разкри, че общината е разработила нов продукт за туристите – възстановка на легендата за върховната богиня на траките Бендида.

Цанков подчерта, че не само туризмът е приоритетен за общината през тази година. Мисли се и в насока за подобряване на пътната инфраструктура. През настоящата година се готвят проекти за подобряване на пътищата, които свързват града с Видин и София.

Припомняме ви, че именно Белоградчик стана победител миналата година в друга национална кампания, организирана от ДАТ - Отлична българска туристическа дестинация - Тракийският дух".


БТА

София, 23 януари 2009 г.

Белоградчишките скали са номинирани за участие в световната класация за седемте чудеса на света. Кметът на Белоградчик Емил Цанков обяви в пресклуба на БТА началото на националната кампания в подкрепа на природния феномен и отбеляза, че участието в тази класация е златен шанс за България и националния туризъм.

Инициативен комитет ще представлява номинацията на природния феномен в Белоградчик. В него участват професор Николай Овчаров, професор Божидар Димитров, генералният директор на БТА Максим Минчев, председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и др.

До 7 юли ще бъдат определени 77 финалисти от общо 261 обекта от 222 държави, селектирани в края на миналата година. Световното онлайн допитване, което ще определи новите седем чудеса на света, приключва през 2011 година и в него може да се участва чрез гласуване на сайта: www.new7wonders.com. БТА


DarikNews.bg

Белоградчишките скали се състезават за едно от новите чудеса на света

Татяна Димитрова
23 януари 2009 12:23

Белоградчишките скали ще се състезават с още 261 природни феномена, за да влязат в класацията на новите Седем природни чудеса на света, съобщи кметът на Белоградчик Емил Цанков. Той обяви и че вече е създаден инициативен комитет, който подкрепя българската кандидатура в класацията, организирана от швейцарска неправителствена организация.

Гласуването става по интернет на адрес www.new7wonders.com.

На 7 юли гласовете ще бъдат преброени и в състезанието ще продължат 77 обекта, събрали най-много гласове. „Прекалено оптимистично е да се надяваме, че ще бъдем сред седемте, но очакваме сериозна подкрепа”, коментира кметът Емил Цанков.

В комитета за подкрепа на номинацията са председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, собственикът на Дарик Радосвет Радев, бившият премиер Димитър Попов, проф. Николай Овчаров и други.

Новите Седем природни чудеса на света ще бъдат обявени през 2011 година.


novinar.net

23 януари 2009 г.

Интервю на Павлина Араджиева

Кметът на Белоградчик Емил Цанков: Можем да се представим пред света с нещо хубаво

BHRA

Емил Цанков, кмет на Белоградчик

- Г-н Цанков, чия беше идеята Белоградчишките скали да станат част от кампанията “Новите седем чудеса на света”?

- Номинацията е дошла от една швейцарска неправителствена организация, с която ние нямаме връзка. За да участваме легитимно обаче, според условията на конкурса трябва да създадем инициативен комитет, който да бъде ръководен от местната власт. В него може да вземе участие всеки, няма условия. В този смисъл той е отворен. В нашия комитет вече са заявили участие много видни интелектуалци, както и представители на бизнеса.

- Вярвате ли, че можем да стигнем до финала на конкурса?

- Считам, че можем да преборим и втория етап и да влезем в първите 77 класирани страни. След това ни чака финалът. Ще видим.

- Какво ще донесе тази номинация на община Белоградчик в инвестиционен план? Как ще се промени животът на хората там?

- Смятам, че ще доведе до сериозни инвестиции, които да разкрият работни места, основно в сферата на туризма. Очаквам интерес за строеж на нови хотелски комплекси, ваканционни селища. Кампанията обаче е национална и аз се надявам участие в нея да вземат всички правителствени и неправителствени организации.

- Каква част от бюджета за 2009 г. ще заделите за кампанията?

- Все още не сме гласували бюджета, но по проект е над 5 млн. лв. Голяма част от него ще предложим на общинския съвет да бъде за реализацията на тази кампания. Естествено, ние като малка община нямаме възможностите да направим национална кампания, затова разчитаме на подкрепата на правителството, на държавните институции, както и на бизнеса. Защото това е шансът на България да се представи пред света с нещо хубаво, различно от бедността, мизерията и кризата, за която се говори всеки ден.

- Предвиждате ли изготвяне на документален филм или клип, с който да се представят скалите?

- Да, ще има рекламен клип, с който ще се промотираме в национален и световен план.

- Кое е любимото ви място на Белоградчишките скали?

- Мислен камък. Скалата е разделена на три части – Вяра, Надежда и Любов. Когато човек застане на това място, затвори очи и си пожелае нещо, то се сбъдва. Аз си пожелах да имаме успех в тази кампания.


infotourism.net

24 януари 2009 г.

Част от България сред новите седем чудеса на света?

Комитет "Природен феномен Белоградчишки скали" ще лобира за златния шанс на българския туризъм

BHRA

Официално бе представен инициативният комитет, който ще подпомага кандидатурата на природен феномен Белоградчишки скали в световната надпревара за избор на новите седем световни чудеса.

В него влизат видни личности от обществения живот, браншови организации, финансови институции, учебни заведения и др.

Подкрепата си за популяризиращата страната ни инициативата са заявили: директорът на института "Пирогов" доц. Димитър Раденовски, който е родом от Белоградчик, председателят на БТС Венцислав Удев, бившият министър председател на България Димитър Попов, туристическият предприемач Стефан Шарлопов, бизнесменът Светлин Нейнски, който също е от Белоградчик, кметицата на Смолян Дора Янкова, Донка Соколова от БАТА, над 30 медии, 45 университета, 8 банки и т.н.

Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че инициативата е урок за това как се прави културен туризъм. "Мога лично да лобирам и пред колегите от балканските страни, да застанат зад нас", допълни той и се зарече, че ще осигури поне 100 хил. гласа от членовете на организацията, която ръководи.

"Нека всички българи подкрепят тази кампания, защото това е златен шанс за българския туризъм", прикани обществеността кметът на Белоградчик Емил Ценков. Младият и амбициозен градоначалник цитира Константин Иречек и Антон Страшимиров, за да подкрепи тезата си за красотите на този край. "Има много любители на природата от цял свят, които ще застанат зад нашата кандидатура", уверен е Ценков.

Природната забележителност Белоградчишки скали е на достолепна възраст - цели 230 млн. години! В близост до скалния феномен се намира и малко известната пещера "Козарника". В района на Белоградчик са открити и останките на най-ранните хора, бродили по нашите земи преди...1, 2 млн. години!?

Единственият български обект в конкурса трябва да се бори с 261 номинации от 222 страни в седем категории. Белоградчишките скали се състезават в категория "Пещери и скални образования " като само тук трябва да преодолеем конкуренцията на 13 други кандидати. Следващият етап от надпреварата е на 7. 7. 2009 г., когато ще бъдат "отсети" 77 обекта. Следват 24, после 7 и така до финала през 2011 г. Организатор на международния конкурс е фондацията "Тhe new 7 wonders".

За повече информация и подкрепа на българския кандидат:

www.new7wonders.com
www.belogradchik-bg.net


  Назад към Новини