Архив

Хари Потър рекламира България пред света до 2007 г. — в. Виж, Събота, 12 Юни 2004

22.06.2004

Легендарният тракийски вожд Спартак, митичният певец Орфей, античният бог на виното Дионисий, новият филм от поредицата за Хари Потър и шоу-спектакълът на Нешка Робева "Готови ли сте ?" ще бъдат използвани в мащабна кампания до приемането на България за пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Това е предвидено в проект за тригодишна рекламна стратегия на "Дестинация България", разработен в Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация (ИАНТРИ), съобщи вчера пред участниците в дискусията "Културен туризъм-2004" във Велико Търново Ивайло Гюров, изпълнителен директор на агенцията.

По думите му митичните герои са известни по целия свят, но чуждите граждани не знаят, че те са свързани с България. Целта е да бъде изградено позитивно отношение сред тях към нашата страна и да бъде събуден интерес към разнообразните възможности за отдих и туризъм в България.

Според стратегията рекламните послания за България трябва да бъдат ориентирани към потенциалните потребители от 18 години до хора от третата възраст, както и към платежоспособни чужди клиенти, които търсят приключения и силни усещания.

Възможността рекламните продукти на експертите да бъдат оспорени от научните среди Ивайло Гюров коментира така, нека да се поучим от практиката в съседна Гърция, където край античните паметници се продават камъчета с етикети със спорно от научна гледна точка съдържание, но всяка подобна продажба всъщност е инвестиция в поддържането на културно-историческото наследство.

Целта на рекламната кампанията е да се възстановят традиционните пазари на български туристически продукти в Русия, Украйна и страните от Централна и Източна Европа, да се разшири присъствието у нас на гости от Западна Европа, САЩ, Азия и арабските страни. Новите продукти за туристическия сезон през 2005 г.трябва да бъдат представени на Международната туристическа борса в Лондон през ноември т.г През следващата година ще се работи за утвърждаването на националната дестинация, предлагаща алтернативни възможности за целогодишен отдих и туризъм по европейските стандарти.

За да се гарантира успехът на стратегията, се налагат корекции в бюджета на агенцията, каза Ивайло Гюров. Той допълни, че на Министерството на икономиката са предложени два варианта за увеличаване на бюджета за реклама, който за тази година е 2,3 млн.лв. и е на изчерпване. Според единия вариант се предвижда увеличение с 3 милиона лв., а по-добрия вариант, според рекламните експерти ще бъде, ако за национална реклама бъдат заделени 8 млн.лв.
стр. 4


  Назад към Новини