Архив

Хари Потър рекламно лице на България, Защо не и на българското евро? — в. Виж, Събота, 12 Юни 2004

22.06.2004

Орфей, Дионисий, Спартак и....Хари Потър ще бъдат част от нова рекламна стратегия, която ще представя България пред света до влизането ни в ЕС. Това стана ясно вчера на дискусията "Културен туризъм-2004" във Велико Търново.

Очилатият възпитаник на училището за магьосници е нареден до герои от родния епос, дори е поставен наравно с Нешка Робева и световно-признатото й шоу "Готови ли сте?".

Инициативата е похвална, защото беше крайно време за мащабна рекламна стратегия, която да покаже на чужденците къде и какво е България. Противоречиво обаче е с какво ще допринесе една рожба на масовата култура като Хари Потър за представянето на традициите и забележителностите на страна с над 1300 годишна история.

Обяснимо е защо експертите са се спрели на него. Един световно известен продукт, от който станахме част и ние с истерията около кастинга на Виктор Крум. Героят трябваше да бъде българин, но в крайна сметка се оказа, че шотландец прилича повече на балкански играч по куидич, отколкото човек роден на Балканите. Необяснимото обаче е как чужденецът ще идентифицира образа на Потър с образа на България. Единствената асоциация, която може да направи, и то само ако е чел "Хари Потър и огненият бокал" е, че магьосничето побеждава в измислена игра някой си Виктор Крум, който е от някоя си България. За средно интелигентния западняк, почитател на масовата култура, България звучи толкова познато, колкото и състоянието на кюбита при квантова телепортация.

Според рекламната стратегия, посланията са насочени към потенциалните потребители от 18 години до хора от третата възраст. Доста по-голяма е вероятността повечето от тях да знаят кой е Стоичков и поне една псувня на български, отколкото да са чели всичките книги на Джоан Роулинг.

Ако отпуснем поводите на въображението си можем да си представим как би изглеждала една хипотетична реклама на България. На пасторален фон, сред казанлъшки рози, Орфей подръпва струните на своята арфа, а над него пикират на летящи метли Хари Потър и богът на виното Дионисий със зачервени бузки. Логото може да бъде "Добре дошли в България, земята на Орфей, розовото масло, доброто вино и на Виктор Крум... на когото скъсах шортите по куидич".

Със същият успех можем да решим и въпроса какво да краси българското евро. На гърба на европейската валута можем да поставим лика на невръстния маг и така да прекратим всички дискусии и разгорещени страсти от последните дни.

Така, че на всички български фенове на Дж. Роулинг, честито!!! Вече и България е част от сагата за Хари Потър. Продукт на комерсиалната култура, добрата PR-реклама и нищо повече.
стр. 8

Димитър ГРЪНЧАРОВ


  Назад към Новини