Архив

Официално представяне на „Софийски туристически район” след регистрацията на сдружението

15.10.2008

Съветът по туризъм - София обяви целите и приоритетите на първата регионална организация за управление на туристически район на пресконференция в столичния „Гранд Хотел София”

BHRAНа пресконференция в столичния „Гранд Хотел София” на 13 октомври т.г. беше официално представен „Софийски туристически район” - първата регионална организация за управление на туристически район, учредена по инициатива на Съвет по туризъм-София, Софийско конгресно бюро и Софийски туристически клъстер. На пресконференцията участваха Йорданка Фандъкова, заместник-кмет на София, Анелия Крушкова, председател на ДАТ, Витан Иванов, председател на Съвет по туризъм-София, Благой Рагин, председател на БХРА, Христо Друмев, председател на Софийско конгресно бюро и др.

Сдружението е създадено за осъществяване на обществено-полезна дейност и е вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 12.9.2008 г. Пред медиите г-н Витан Иванов представи основни цели и приоритети на организацията: да оптимизира и координира усилията за устойчиво развитие на туризма в района и неговото промотиране в дългосрочен план; да формира и управлява запазена марка (brand) на района, като разпознаваема, качествена и атрактивна туристическа дестинация; да провежда интегриран регионален маркетинг и ефективна реклама на Софийски туристически район, на национално и международно ниво.

Сред водещите цели и приоритети на сдружението са изграждането на стратегическо партньорство между заинтересованите страни - държавни, общински, частни, неправителствени организации, местни общности - за качествен и отговорен туризъм на територията на района; партнъорство на Държавната агенция по туризъм, като орган, който определя държавната политика в туризма и законовата регламентация за развитието на туристическата индустрия при провеждането на регионална и териториално диференцирана политика; сътрудничество с националните и регионалните медии, за постигане на ефективна комуникация и информираност и др.

Държавната агенция по туризъм ще предоставя на регионалните организации методологическа експертиза за управление на туристическите дестинации и създаване на концепции за развитие на туристическите райони, както и институционална подкрепа при кандидатстване с проекти по програми на ЕС.


  Назад към Новини