Архив

Откриването на винарска изба „Румелия” – Панагюрище: пример за успешен бизнес, уважение към традициите и подкрепа на културния туризъм

13.10.2008

Сред последните признания за продукцията на избата, асоцииран член на БХРА, са наградите от проведения в Германия винен конкурс MUNDUSvini 2008

С празнична литургия за берекет на лозовия масив край с. Смилец и с много пожелания за успешен бизнес започна големият празник за ВИ Румелия - гр. Панагюрище преди броени дни. След приветствието от областния управител - г-н Г. Петърнейчев, с „Добре дошли!” поздрави и посрещна гостите и собственикът инж. Любен Костов, който откри символично началото на гроздобера на мавруда заедно с най-близките си и своите колеги.

BHRA

На тържественото откриване на ВИ „Румелия” - гр. Панагюрище гостите бяха посрещани от домакините на входа на туристическата дегустационна в един хубав слънчев ден като поличба за много берекет, успехи и нови награди. Сред поканените гости на Винарска изба „Румелия” бяха г-н Г. Петърнейчев - областен управител; г-н Георги Гергинеков - кмет на Панагюрище; доц. Пламен Моллов - председател на Националната лозаро-винарска камера (НЛВК); г-н Благой Рагин – председател на БХРА; представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП); на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ); много експерти, туроператори, представители на бизнеса, на медиите и др.

BHRA

На централния вход на винарната беше тържествено прерязана лентата, след което на гостите беше показан производствения процес, избата, дегустационната и туристическата дегустационна. Сред многобройните поздравления на г-н Костов, г-н Гергинеков, г-н Моллов и др. започна празничният коктейл и наздравиците с вината от серията “МЕРУЛ”.

BHRA

Винарска изба „Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. От най-стари времена виното е на почит по българските земи. Благословената течност, съхранила топлината на слънцето и на земята, съпътства живота на българина през вековете.

BHRA

„Господ здраве да дава на ръката, засадила лозата, и на майстора, направил виното” – благославя българинът божествената живителна течност и прави с мерак и майсторлък вино от дълбока древност, свещенодейства с него, превръща го в част от културата и живота си. Това е причината избата да подкрепя винения туризъм като част от културния туризъм на България и да инвестира в рекламата и промоцията на своите вина в страната и зад граница.

BHRA

Като продължение на своята отворена политика към партньорство и сътрудничество с неправителствените организации в бизнеса и туризма, с културните институции и местната власт, избата ще реализира своята следваща идея, предложена вече на ръководството на Историческия музей в Панагюрище – за издаване на съвместна брошура за 2009 г.

BHRA

Винарска изба „Румелия” е съсредоточила усилията си в разработването и предлагането на малки серии висококачествени вина. Избата притежава 60 хектара собствени лозови масиви в землището на с. Смилец, което се намира в близост до гр. Панагюрище - в сърцето на плодородна Тракия. Лозовите насаждения са от винените сортовете “Мавруд”, “Каберне совиньон”, “Мерло”, “Сира”, „Шардоне” и „Мускат”.

BHRA

Специалистите, които работят във винарска изба “Румелия”, високо ценят утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, обогатяваг ги с новите постижения. Избата преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Вината от серията “МЕРУЛ” се отличават с един изключителен стил и подчертан характер, съхранил в себе си атмосферата и традициите на българския дух. Те са извор на вдъхновение и всяка бутилка носи полъха на приятни мигове и силни емоции.

BHRA

Днес в екипа на избата работят общо осем души. Главен технолог е инж. Димитър Докузанов. Винарска изба „Румелия” си партнира с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, член е на Българската асоциация на професионалните сомелиери, асоцииран член е на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Винарска изба “Румелия” следва традициите и вдъхновението на древните майстори на вино по българските земи. Избата е оборудвана по най-съвременна модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде.

BHRA

През 2008 г. избата представи своите вина на специализирани изложения в Русия, Великобритания, Германия, както и участва в Международната изложба „Винария” в Пловдив. Сред последните признания за продукцията за „Румелия” са наградите от проведения в Германия винен конкурс MUNDUSvini 2008, в който избата взе участие с три вина и спечели:

  • златен медал - за Мерул Резерва Selection 2006
  • сребърен медал - за Мерул Резерва Мерло 2006
  • сребърен медал - за Мерул Каберне Совиньон 2007

BHRA

“МЕРУЛ” - Каберне совиньон

Елегантно сухо вино с привлекателен рубинен цвят, произведено от сорта Каберне совиньон. Вино с наситен аромат, обогатен с типичните нюанси на сорта. Вкусът е хармоничен и балансиран. Меката киселинност се съчетава с плътността на виното и раждат един запомнящ се богат вкус.
Подходящо както за пряка консумация, така и за средно дълго отлежаване в бутилка.
Съчетава се добре с червени меса и скара.

“МЕРУЛ”- Мерло

Гроздето за това класно младо вино “ Мерул” мерло е грижливо подбрано от лозовите масиви на Тракийската низина и чрез умело съчетаване на местните традиции и съвременните технологии е създадено вино с дълбок рубинен цвят, богат аромат на зрели черни плодове, балансиран мек вкус и подобаващо дълъг завършек.
Много добро както за консумация в момента, така и за отлежаване.

„МЕРУЛ” – C&M

Изключително вино, съчетало по неповторим начин качествата на сортовете Мерло и Каберне Совиньон. Вкусът е свеж и сочен, с меки гроздови танини. Изящният му стил позволява да се консумира в момента, а при отлежаване да се развива благородно.

„МЕРУЛ” – Selection

Великолепно съчетание на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне Совиньон. Вино с приятен рубинено – червен цвят, нежен аромат на зрели червени плодове, кадифено тяло и свеж елегантен вкус с подобаващ завършек.

“МЕРУЛ РЕЗЕРВА” - Каберне совиньон 2006

Стилно вино, съзряло над 12 месеца в малки дъбови бъчви тип Барик, с наситен гранатов цвят, зрял многопластов аромат с нюанси на касис и боровинка, препечени тонове и карамел, акценти на сушени плодове и подправки. Вкусът е хармоничен, с добра плътност и дълъг ароматен финал.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Мерло

Вечатляващо вино, отлежало във френски дъбови бъчви барици над 12 месеца, при което е развило богат букет, съчетаващ плодовите аромати на гроздето с типичните за висококачествената дъбова дървесина аромати на подправки, ванилия и дим.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА – Мавруд

Eлегантно вино от уникалния български сорт Мавруд, съзряло в малки бъчви тип Барик, с рубинено червен цвят и керемидени отенъци. Ароматът е многопластов, с нюанси на препечено, дим, сухи листа, подправки и смола. Вкусовият комплекс е с добра плътност и мекота. Финалът е дълъг със зрели танини и плодове.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА – Селект

Висококачествено вино, съчетало в себе си предимствата на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне совиньон, съзряло над 12 месеца във френски барици и развило комплексен букет от зрял плод, сухи листа, ванилия и тютюн. Вкусът е стегнат и балансиран, със зрели танини и топъл финал.

МЕРУЛ - РОЗЕ” - РЕКОЛТА 2007

Това свежо и деликатно вино е предназначено да се консумира младо. Перфектно се съчетава с предястия, морски дарове, риба, а също така може да се пие и като аперитив. Виното е с нежен плодов аромат, мек вкус и среден интензитет. Алкохолни градуси 13 об. %. Температура за сервиране 10° С.

© Текст и снимки - Соня Алексиева.


  Назад към Новини