Архив

Ръстът на чуждите туристи у нас е 17.3 процента - приходите от тях възлизат на 1.454 млрд. евро

07.10.2008

На срещата на ДАТ с туристическия бранш и медиите по повод Световния ден на туризма - статистика и прогнози за световния и българския туризъм

През 2008 г. продължава да се увеличава броят на българите, избрали за почивката си чужбина. Според данните, изнесени от ДАТ, до края на август т.г. „3.363 млн. съграждани са почивали навън – основно в Гърция и Турция, което е ръст от 38.3%. До края на август ръстът на чуждите туристи, дошли у нас, е 17.3% като се очаква да достигне 20 на сто до края на годината. Приходите от тях възлизат на 1.454 млрд. евро...”

BHRA

Интересни данни и тенденции за развитието на туризма, съобщиха от ДАТ специално за участниците в работната среща „Туризъм и медии – тенденции и насоки за бъдещо взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма”. По повод Световния ден на туризма – 27 септември Държавната агенция по туризъм организира със съдействието на БХРА посещение във Велинград. Програмата включваше среща с кмета на общината г-н Иван Лебанов и неговия екип в SPA хотел “Рич”, член на БХРА, посещение на винарска изба Bessa Valley в с. Огняново, където беше бъде открит сезонът на гроздобера и запознаване с постиженията и продукцията на една от най-известните изби в региона.

BHRA

На работната среща в хотел „Двореца” във Велинград присъстваха представители на туристическия бизнес, неправителствените организации, членове на Регионалната секция на БХРА в града, много журналисти. Сред гостите, взели участие в дискусията бяха Благой Рагин, председател на БХРА, Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Витан Иванов – председател на Съвета по туризъм – София, Иво Маринов – изпълнителен директор на Съюза на българската туристическа индустрия, Елена Иванова – председател на Съюза на собствениците – кк ”Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА, константин Маджаров, президент на Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия”, председателят на Регионалната секция на БХРА във Велинград Златко Златанов и др. В екипа на ДАТ, организирал срещата участваше и Стела Балтова – заместник-председател на ДАТ

BHRA

В експозето си пред медиите Анелия Крушкова, председател на ДАТ коментира възможностите и проблемите на българската туристическа реклама, както и някои интеесни тенденции в развитиетона туризма в Европа. „По данни на експерти от Европейския съюз акцентите в туристическата индустрия в момента са сегментите "гастрономия" и "винен туризъм", посещения на малки градове и села и посещението на местни празници и концерти. Това е нещо като рецепта за успех в момента и трябва да го имаме предвид. На фона на продължаващата финансова криза в световен мащаб все повече пътуванията ще бъдат по по-кратки маршрути”, подчерта г-жа Крушкова.

BHRA

Една от слабостите на туризма ни е, сподели председателят на ДАТ пред участниците в срещата, е че „...не предлагаме луксозен и суперлуксозен продукт, който е най-търсен през миналата година. Възможно е да привлечем част от 100-те милиона пенсионери на Европа, почти половината от които никога не са пътували. Те биха могли да прекарат част от времето през студените месеци от годината при по-добрия климат у нас.
По данни на Световната туристическа организация регионите, които ще отбележат ръст през 2009 г. са Северна и Източна Европа докато средиземноморският регион ще отбележи спад. Това е ориентир към кои пазари да насочим рекламата си и да привличаме туристи, посочи Анелия Крушкова.

BHRA

Сред идеите за нова международната реклама на България председателят на ДАТ сподели за водени вече разговори за облепване на международните камиони с логото на България, както и рекламиране на страната с облепянето на хранителни продукти, разпространени в страните от ЕС, с логото на България – щанс да се достигне до 4 млн. души потребители в Европа. За съжаление, на този етап е невъзможно страната да си позволи по-мащабна реклама предвид оскъдния бюджет. През 2009 г. се очаква ДАТ да получи 5.8 млн. лв. от бюджета при поискани 20 млн. лв., съобщи пред медиите Анелия Крушкова. Нейната позиция подкрепиха Благой Рагин, Стефан Шарлопов и Витан Иванов. Те бяха са категорични, че минимумът, който трябва да се инвестира в реклама на туризма е 50 млн. евро.

BHRA

„Поне 50 млн. евро са необходими за реклама на страната ни”, подчерта в изказването си на срещата Благой Рагин. „Конкуренцията не спи. Няма страна, която да не се стреми към развитието на туризма и за да печелим, трябва да инвестираме в реклама. Това се отнася и за в бъдещето на културния, на винения туризъм – това което видяхме и днес във винарска изба Bessa Valley и това което правят г-н Константин Маджаров и колегите му от лозаро-винарска камара „Тракия” е показателно”, сподели председателят на БХРА на срещата.

BHRA

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм сподели пред участниците впечатленията на колегите си от последното работно посещение на съюза в Москва. Успех са предизвикали техните най-нови рекламни материали за БСБСТ, презентациите за българската история и културно наследство, минералните води и българските SPA хотели. ”България има нужда от реклама, от промоции, които да показват нейната природа и уникални възможности в SPA туризма. Това е в основата на популяризирането и строгият контрол при сертифицирането на нашите членове, двама от които вече са единствените у нас получили европейска сертификация за SPA хотели”, подчерта в изказването си г-н Шарлопов.

BHRA

Пред участниците в срещата председателят на Съвета по туризъм – София Витан Иванов сподели конкретната дейност по учредяването на Софийския туристически район и покани колегите си на официалното представяне на района на предстоящата пресконференция през м. октомври т.г. В своето изказване на срещата К. Маджаров сподели идеите и работата по утвърждаване на туристически клъстер „Античният път на виното” с участието на девет винарски изби. Той подчерта как може да се използва синергията между виното и легендите, между усилията на хотелиерите и производителите. Именно съвместяване и поставяне на бизнес основи на изключителното българско културно богатство с поминъка на хората, както и създаване на нов и модерен туризъм, ще осигури работни места и съживяване на икономиката. Нейното реално развитие обаче, каза пред колегите си г-н Маджаров, е възможно само чрез преструктуриране на земеделието и хранително-вкусовата промишленост; чрез развитие на лозарството и винарството, овощарството и консервната промишленост и др.

Впечатленията си за организацията и провеждането на някои Международни туристически борси и българското участие в тях сподели и Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците – кк ”Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА. Пред участниците и журналистите доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА представи каталога на асоциацията „Най-добрите хотели и ресторанти 2008” на БХРА (в книжен вариант и CD) като пример за това как членове на 12 неправителствени организации в българския туризъм са отговорили на поканата на асоциацията и са участвали в него.

© Текст и снимки: Соня Алексиева


  Назад към Новини