Архив

Отново „Делюви празници” в Златоград – атракции, концерти и шествие за гостите и жителите на града

26.09.2008

Във възстановката „Един пазарен ден в стария Златоград” се включиха лично инж. Александър Митушев и екипа от „Александрови къщи”, член на БХРА

В рамките на „Делювите празници” в Златоград и в чест на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, в града се организираха много и интересни събития. От 19 до 21 септември т.г. се проведе българо-гръцки събор в Златоград в централната градска част; баскетболен турнир за купата на „Делю войвода”; изложба на участниците в пленера „Градът на Делю войвода в независима България” във Взаимното училище; много концерти.

Делювите празници

В града гостува и казанлъшкия драматичен театър с постановката „Лизистрата”, а тържественото шествие от Лобното място на Делю войвода беше с участието на духов оркестър и гвардейски отряд и ритуал...

Делювите празници

Сред най-очакваните събития от гостите и жителите на града беше възстановката „Един пазарен ден в стария Златоград”, която показа автентични носии и костюми, антики и атрактивни събития в Етнографски ареален комплекс „Златоград” на 21 септември. Възстановката върна назад във времето историята в комплекса, където сред красивите къщи, с включването на майсторите от работилниците, с личното участие на инж. Александър Митушев, член на УС на БХРА и неговия екип, оживяха старите носии, занаяти, песни и спомени.

Делювите празници

Организатори на празничните прояви бяха община Златоград и сдружение „Делю войвода – Златоград” с финансовата подкрепа на Министерство на културата и местния бизнес.

Делювите празници


  Назад към Новини