Архив

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СНЦ “СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ” – СЛЪНЧЕВ БРЯГ

30.07.2008

О Т В О Р Е Н О П И С М О

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

От името на СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” се обръщаме към Вас по конкретен повод, който този път засяга сериозно не само туризма по Черноморието, но и директно имиджа на българския туризъм. С особена загриженост за европейското бъдеще на България и с ясното съзнание на хора, инвестирали много средства в икономиката на нашата държава, се обръщаме към Вас, за да изразим изключителното си безпокойство и възмущение от изнасяната напоследък в медиите тенденциозна и невярна информация. Определени държавни институции, които би трябвало да утвърждават и защитават бизнеса в туризма – като един от най – печелившите икономически ресори, не само, че не го правят, а напротив – манипулират с тенденциозна информация общественото мнение и уронват престижа на бранша, като пречат на нормалното функциониране и развитие на този изключително важен отрасъл.

За да бъдем още по-точни и за да се изключат всякакви възможности за спекулации, Ви уведомяваме, че поводът за отвореното ни писмо към Вас е интервюто на председателя на Държавната агенция по туризъм – г-жа Анелия Крушкова, публикувано във в-к “Дневен Труд” на 23.07.2008 г., с фрапиращото заглавие още на първа страница “ На седмица фалират по три четири хотела”. Няма да цитираме извадки от интервюто, защото предполагаме, че Вие сте запознат с него, но въпросът ни към Вас е:
Това ли е официалната позиция и отношението на държавата към сектора туризъм? Като се има предвид, че г-жа Крушкова е държавен служител и в качеството си на председател на ДАТ изразява държавната позиция и политика, ние, като едни от най – големите инвеститори в този отрасъл, нямаме адекватно обяснение на апокалиптичната картина на българския туризъм, представена от г-жа Крушкова на страниците на един от най – многотиражните всекидневници. Няма да коментираме “фалитите” на хотели, за които тя говори, защото това е абсурдно твърдение, но се надяваме да получим отговор от Вас на няколко основни въпроса, които вече сме поставяли нееднократно, както към Вас, така и към ресорните държавни институции в сферата на туризма:

  • Кореспондира ли Вашето мнение с това на г-жа Крушкова в интервюто и пред в-к „Дневен Труд” по поставените въпроси и проблеми, засягащи развитието на българския туризъм? Каква е официалната държавна позиция по тези въпроси?
  • Какви условия създава днес държавата за представителите на бизнеса, за да може той да разширява инвестициите си в посока на развитие на родния туризъм?
  • По какъв начин държавата (по-точно Държавната агенция по туризъм) се грижи за подобряването и изграждането на инфраструктурата – неотменна част от туристическия отрасъл, разширяването на летищата, обучението на кадри?
  • Как се рекламира България в страната и в чужбина?
  • До къде стигна обсъждането на предложения проект за Национална стратегия за развититето на туризма, чието разработване започна през 2007 г.?
  • Основният ни въпрос към българското правителство и лично към Вас е: Все още приоритетен отрасъл ли е туризмът за българската икономика? Защото ако отговорът е да, то това означава, че държавата тотално е абдикирала от проблемите на развититето му и няма нито ясна визия, нито желание да провежда нужната за неговото развитие активна политика.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Летният сезон на 2008 г. е в разгара си. Сега е пиковият момент, в който всички ние – включително и ние членовете на СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” сме мобилизирали целия си ресурс, за да осигурим на туристите прекрасни условия за почивка. България наистина разполага с такива условия – отлична нова и реновирана материална база, уникална природа - съчетала море, планини и минерални извори, богато културно-историческо наследство. Всичко това прави страната ни изключително привлекателна туристическа дестинация. Бизнесът обаче, не може да изземе функциите на държавата и да осигури всичко онова, което е нейн приоритет и задължение – от националната стратегия, активна политика до адекватно и отговорно държавническо мислене.

Фактите не само от туристическата 2008 г. вече доказват, че от години стоим в сферата на добрите пожелания, очаквания и надежди за общоевропейски път на развитие. Ето защо смятаме, че от позицията на мислещи и отговорни за българския туризъм хора, трябва да се сложи край на държавническото безхаберие. Надяваме се най – после да се потърси строга отговорност на всички държавни институции, свързани с развитието на туризма и да не се поставя на колене бизнеса, който продължава да инвестира в него.

В очакване на Вашия отговор, оставаме с уважение:

29.07.2008 г.УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
НА “СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ”
СЛЪНЧЕВ БРЯГ

ЕЛЕНА ИВАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС

  Назад към Новини