Архив

Дискусия „Туризъм и медии – тенденции и насоки за бъдещо взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма” събра по инициатива на ДАТ представители на туристическия бизнес и на медиите

25.07.2008

БХРА участва в работната среща в Гранд Хотел София вчера заедно с колегите си от сдруженията в туризма

Вчера по инициатива на ДАТ в зала “София” на Гранд Хотел София се проведе дискусия на тема: „Туризъм и медии – тенденции и насоки за бъдещо взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма”. На срещата участваха лично председателите на най-големите сдружения в туризма и представители на Българската хотелиерска и ресторантъорска асоциация, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Съюза на инвеститорите в туризма, Националния борд по туризъм, Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм.

На срещата, с участието на Анелия Крушкова – председател на ДАТ и заместник-председателят на агенцията – Станислав Новаков, бяха поканени десетки представители на българските медии. Конкретни примери и предложения за конструктивна бъдеща работа дадоха в изказванията си г-н Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Любомир Панковски, заместник-председател на БАТА, Байко Байков член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АВВТА), Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ), Соня Колтуклиева, главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ) и др.

Много и интересни гледни точки поставиха в центъра на диалога журналистите, които участваха в срещата – те посочиха много слабости и недостъци на българския туристически продукт, но коментираха и добри практики в туризма. Медиите нямат вина за липсата на конструктивен диалог между държавата и туризма, подчертаха много от гостите, които анализираха и досегашното взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма. Апел за посочване в медиите и на примери за отлични дестинации и за позитивни новини, отправи към участниците в срещата Анелия Крушкова, която подчерта, че следва да се обърне по-голямо внимание на постигнатото в българския туризъм и на реалните факти, като се отдаде нужното уважение при отразяването им в пресата. Акцент в новия сайт на агенцията ще бъде представянето на България пред света и информирането за положителните промени в българския туризъм с цел подобряване на имиджа на страната като туристическа дестинация.




Още по темата:

В. “Класа”

Рая Атанасова

30% от туристите - за втори път у нас

Добрите новини в бранша стават все по-малко

BHRA
Снимка: Мишел Герон

Държавната агенция по туризъм (ДАТ) разполага с ограничени правомощия и бюджет, за да популяризира туристическите продукти, а медиите отразяват предимно негативните явления в бранша. Около това становище се обединиха вчера повечето от участници в дискусия за отрасъла, организирана от ДАТ, с участието на бизнеса, браншовите организации и медиите.

Над 30% са повторните посещения в България на туристи от Русия, Германия, Украйна, Финландия, Холандия, балтийските държави, Полша, Чехия, Словакия и Словения, Израел. Това посочи вчера Любомир Панковски, председател на туристическа агенция „Алма тур“. Легловата база обаче е нараснала многократно, което създава впечатлението за празни хотели, допълни той. Според представителите на бранша основният проблем е на практика „отсъствието“ на държавата от ефективна политика в сектора. Спад на скандинавските туристи с около 50 на сто прогнозира Стефан Шарлопов, собственик на веригата „Шарлопов хотелс“. Според експерти загубите от този пазар могат да достигнат 400 млн. евро.

На форума вчера от ДАТ и от бранша препоръчаха на медиите как да отразяват случващото се в туризма. Туризмът не е само Слънчев бряг и не всички участници в бранша ще са на загуба този сезон, така че не трябва да се натрапват само негативните примери, бяха част от препоръките. Шефката на ДАТ Анелия Крушкова посъветва журналистите да пишат само хубави неща за туризма. Според заместника й Станислав Новаков агенцията се справя много добре предвид ниския бюджет за реклама, а медиите не забелязали например, че в Слънчев бряг работи уникална система за постоянно видеонаблюдение на обществените места, алеите и плажната ивица. Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти вметна обаче, че хубавите неща са хубави само когато не са изключение, а правило. Според Поли Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм, проблемите трябва да се кажат ясно както в бранша, така и с медиите.

Българските туристи в Гърция с 15% повече

С 15 % се е увеличил броят на българските и китайските туристи в Гърция за година, съобщи гръцкото издание „Катимерини". Все повече руски туристи посещават страната, посочва изданието. Глобалната икономическа криза и силното евро са пречка пред растежа на туристическия поток тази година. Чуждите туристи, посетили Гърция през първите 6 месеца на 2008 г., са с 3% повече от същия период м.г. Турция обаче отчита ръст от 19,17% на туристическите пътувания през юни на годишна база. По данни на Министерството на туризма в югоизточната ни съседка те са достигнали 3,31 милиона за година. Броят на туристите през първите шест месеца на годината се е увеличил с 16,36% до 10,69 милиона в сравнение със същия период на м.г. 16,32% от туристите са от Германия, на второ място са руснаците с 16,04%.

Коментар

Чиновниците объркаха новините с пиара

Да почакаме скандинавците – един Г.Т. чакаше така шведите

Странна дискусия под надслов “Туризъм и медии – тенденции и насоки за взаимодействие между институции, бизнес и медии” се състоя. На нея журналистите получиха основно насоки от Държавната агенция по туризъм - как да отразяват състоянието в бранша и да не пишат разни зловредни неща за качество на обслужването, фалити и празни хотели. Изглежда чиновниците объркаха новините с пиара.

Ситуацията напомня на един ироничен коментар от Уолстрийт, според който пазарът там вече намира за добра новина отчетите на инвестиционните банки за поредни загуби, но поне по-малки от прогнозираните. Същото е и в българския туризъм – работата е зле, но може би по-малко зле отпреди. Сиреч – хотелите не са наполовина празни, а наполовина пълни, не са малко туристите – леглата са много, качеството на обслужването не е никакво, а се “подобрява”, не е паднала консумацията – просто има рецесия, която пълзи в световен мащаб и пр. (А какво да правим с трите М-та, най-разпознаваеми като символи на България от чужденците – Мутри, Мартеници и Момичета, указания за това не бяха дадени...)

Е, като дойдат скандинавците, ръстът на туристите може и да си оправи показателите... Ами да ги изчакаме и да ги преброим. Така преди доста време едно забравено вече политическо лице с прякора Гошо Т. чакаше да дойдат шведите за “шведската маса”.




В. Монитор

Лияна Панделиева

На крив туризъм журналистите му пречат

30% от чужденците се завръщат повторно в България

Уникална система за видеонаблюдение е въведена в Слънчев бряг

BHRA
Снимка: ХРИСТО ТАНЕВ

Според някои предприемачи от туризма не било хубаво да се пише непрекъснато за очевидното презастрояване в Слънчев бряг.

30% от чуждите туристи идват за второ посещение в страната ни. Това каза Любомир Панковски, директор на „Алматур". Гостите, които са избрали да се завърнат у нас, са от Германия, Русия, Украйна, Прибалтика, Холандия, Полша, Израел, Словакия, Чехия. Тази новина той обяви на среща, организирана от Държавната агенция по туризъм (ДАТ), бизнеса и медиите, които обсъдиха как журналистите да бъдат предимно полезни на туристическия отрасъл. От страна на туристическия бранш почти колективно изразиха становището, че медиите твърде негативно представят туристическата действителност у нас и по този начин причиняват отлив на чужди туристи в пика на сезона. Журналистите да пишат това, което трябва, за да не се чете негативната информация в чужди страни, като напр. за презастрояването на Слънчев бряг. Не бивало да се споменава публично за изнудването от страна на лекари над заболели по време на отпуската си чужденци.

Куц триъгълник нарече партньорството между медиите, ДАТ и бизнеса Соня Колтуклиева, главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ), защото ДАТ като орган е лишен от правомощия, посредством които да проведе цялостна туристическа политика. За пореден път на срещата изплува признанието, че никой у нас няма яснота що е това „национален туристически продукт". В плановете на ДАТ е заложена разработката на продуктови стратегии по отделните видове туризъм, но за повечето от тях не съществува концепция за съдържанието им.

В търсене на добри новини Станимир Новаков, зам.-председател на ДАТ обяви, че една от най-модерните в техническо отношение и в световен мащаб система за видеонаблюдение е въведена в Слънчев бряг. Според Новаков само в кабинета на председателя на АД „Слънчев бряг" са поставени над 50 монитора, а в полицията са двойно повече. Защо подобно въведение е тайна, никой от туристическия бизнес или от ДАТ не можа да даде смислено обяснение. Не стана ясно чия е инвестицията, в какъв размер е, какво е постигнато до момента чрез въвеждането є.

В същото време именно медиите напомниха на представителя на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова, че туристите дни наред фотографират неизвозените боклуци в столицата. Фирмата, отговорна за чистотата край боклукчийските кофи принадлежи на Георги Крумов, който е член на УС на НБТ. И след като една от най-силно рекламиращите се туристически организации не може да се разбере с членовете на управителния си съвет, как точно могат да бъдат виновни журналистите или самите туристи, които по интернет разпращат по света кадри с мръсотия?

Отново Любомир Панковски потвърди, че тази година е наистина по-добра за туризма ни от предходната, но много от курортите изглеждат пусти, тъй като реалният брой на леглата и съответно броят на хотелите нараства по-бързо от броя на пристигащите у нас туристи.

На калпавия туризъм медиите му пречат, възкликна емоционално Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА) и допълни към журналистите, че всичко, което отразяват, е истина. За нея важното е да не се генерализират проблемите - плъх в един курорт не означава инвазия от плъхове по всички хотели на страната; лошо отношение от персонала в един комплекс не е симптом за цялата индустрия. Конкретиката ще помогне на бизнеса, убедена бе Соколова.




Econ.bg

Георги Любомирски

Бизнесът: Медиите отразяват само негативните новини в туристическия сектор

Лошата инфраструктура и липсата на държавна политика са сред причините за проблемите в отрасъла

Липсва целенасочена държавна политика в областта на туристическия сектор, каквато обаче имат конкурентните туристически дестинации, като Турция например. Около това становище се обединиха представителите на бизнеса и медиите, участвали в дискусията: "Туризъм и медии - тенденции и насоки за взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма". На форума участваха и Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ), изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова, както и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

BHRA
На снимката: Стефан Шарлопов, хотелиер и Анелия Крушкова - председател на Държавната агенция по туризъм

За пореден път беше отбелязано лошото състояние на инфраструктурата, което оказва негативно влияние върху цялата икономика и в частност на туристическия бизнес. Необходими са над 8 млрд. лева за изграждане на допълнителни пречиствателни станции по Черноморието. Сега, със спирането на европейските средства, строежът на тези съоръжения е заплашен, опасяват се хотелиерите.

Представителите на туристическия бизнес изтъкнаха още, че за медиите е по-лесно да отразяват негативните новини, отколкото добрите практики. Именно медиите бяха обвинени за по-малкия брой туристи от Скандинавските страни. В тези държави продължават да „се въртят" негативни новини за България, след смъртен случай на турист през миналата година. Според социологическо проучване скандинавците се плашат от липсата на видеонаблюдение в българските курорти. Техниката би помогнала да бъде гарантирана сигурността на почиващите.

Журналистите пишат това, което виждат и текстовете са обективни, изтъкнаха представителите на журналистическата гилдия. Система за видеонаблюдение, която да осигури спокойствието на туристите има единствено в курорта "Слънчев бряг". Така че, не може медиите да бъдат обвинявани за липсата на почиващи.

Представителите на хотелиерите направиха и предложение в българските медии да бъде създадена специална секция, която да популяризира националния туристически продукт.

Що се отнася до новините, че българските туристи масово се отправят към чужди курорти, тази информация е преувеличена, коментират още хотелиери. През този сезон дори е отчетен ръст на българите, почиващи по родното Черноморие.




Дарик Радио

Татяна Димитрова

Повече българи избират за почивка родните курорти

Драстично се е увеличил броят на българските туристи, които избират за почивката си родните курорти. Това съобщи пред журналисти Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Тя посочи, че появилите се данни за ръст от 27 процента на хората, които отиват на ваканция в чужбина, не са точни. Туроператори съобщиха, че 30 на сто от чуждестранните гости тази година идват на българското Черноморие за втори път. Фактът, че има празни хотели по крайбрежието ни, се дължи на силно увеличения брой на леглата, а не на по-малко туристи, категорични са от бранша. Те очакват ръст и това лято.




www.infotourism.net

Туризъм и медии – кой крив, кой прав

Отчитаме спад на скандинавските пазари и увеличение на почиващите в страната български туристи

BHRA

Държавният орган, ангажиран с рекламата на туризма, представители на бизнеса и ресорни за отрасъла журналисти, се събраха в Гранд хотел София, за да обсъдят ролята на медиите в изграждането на международния образ на страната ни. Събитието се състоя по инициатива на ДАТ, а своеобразен домакин бе председателят на агенцията – Анелия Крушкова. Още в самото начало стана ясно, че основната теза на организаторите бе как да се намерят механизми за регулиране на черния ПР, който съзнателно или не медиите „правят” на родния туризъм. В изказването си Стефан Шарлопов „алармира”, че: „Свързаната с туризма негативна информация, излизаща в нашите медии днес, се появява утре в средствата за масова комуникация на важните за нас пазари”. Крупният бизнесмен и инвеститор в туризма допълни още, че в последно време няма позитивна информация за българския туризъм. „Голяма част от идващите в страната курортисти си мислят, че туризма в България е само Слънчев бряг и Влас”, завърши емоционалното си експозе Шарлопов. Поли Карастоянова от Борда по туризъм пък цитира директора на Албена - Красимир Станев, според когото голяма част от чуждестранните туристи се връщат отново в България, защото тук е шумно, цветно и не толкова уредено както в развитите европейски държави и т.н. Соня Колтуклиева изнесе данни, според които тази година е отчетен 50% спад на скандинавските туристи у нас, от което туристическият сектор ще загуби 400 млн. Представителите на бизнеса бяха почти единодушни, че това до голяма степен се дължи на лошия имидж на България, основна роля в създаването на който имат медиите. В този ред на мисли бе и „включването” на шефката на БАТА – Донка Соколова, която каза: „Това, което отразяват медиите е истина, но има субективна и обективна истина. За мен субективната истина е, че почиващите в страната български граждани са се увеличили драстично. Нека не се обобщава, а да се дават и положителни примери”, призова медиите г-жа Соколова. Станислав Новаков от ДАТ уточни, че целта на днешната среща е да се състои разговор за това как да представяме българския туризъм пред света. Той информира присъстващите, че в Слънчев бряг функционира уникална система за видеонаблюдение – нещо, с което бихме могли да рекламираме туризма си на скандинавските пазари.

Журналистическото „острие” Румяна Пенкова бе категорична, че не може да се вменява чувство за вина на медиите и възмутено допълни, че вече няма да „гледа” добрите неща, които се постигат в българския туризъм. Лияна Панделиева от вестник „Монитор” от своя страна говори за понятието damage control ( контрол на щетите ), което не се прилагало у нас. Според нея то можело да се извлече от световния опит, вместо да се критикуват медиите за „дереджето” на родния туризъм. Собственикът на Алма Тур - Любомир Панковски „извади” следните резултати: „ С над 30 % са се увеличили повторно посещаващите България чужди туристи през тази година”. „В България има много добри практики в туризма” – изказа своето убеждение г-н Панковски и допълни още, че у нас може да има висококатегорийни хотели с занемарен интериор, но има и четири и петзвездни хотели, каквито трудно могат да се открият в световно популярни туристически дестинации. В подкрепа на своето твърдение за добрите практики в туризма Любомир Панковски даде конкретен пример с Банско, което според него се е превърнало в едно подредено и чисто място без кранове. По средата между позициите на бизнеса и медиите, затова кой крив, кой прав бе изказването на Байко Байков от АБТТА, който изрази убеждението си, че формата на тази среща е неточен. „Това, че държавата не си върши работата, доведе до необходимостта от тази среща. Държавата абдикира от туризма”, патетично заключи Байков. Към края на едночасовата работна среща Соня Алексиева от БХРА отправи апел към председателят на ДАТ да се използват повече онлайн комуникациите в презентирането на страната ни като привлекателна туристическа дестинация. В отговор на това г-жа Крушкова създаде новина, съобщавайки, че предстои пускането на нов електронен сайт на Държавната агенция по туризъм.

На изпроводяк Анелия Крушкова, къде на шега, къде на сериозно се примоли на "пишещите братя" да говорят за родния туризъм или добро, или нищо - като за...скъп покойник?!


  Назад към Новини