Архив

Инфраструктурата и сигурността са основните пречки пред развитието на културния туризъм у нас — Четвъртък, 10 Юни 2004, БНТ в 17 часа

22.06.2004

Инфраструктурата и сигурността са двете основни пречки пред развитието на културния туризъм у нас. Това е мнението на представители на туристически организации, изразено по време на Първата национална борса по културен туризъм във Велико Търново, предаде БНТ.

Изграждането на общата и специализираната инфраструктура, ще даде възможност уникалните паметници на българската култура да станат достояние на широката общественост. Това заяви по време на откриването на борсата за културен туризъм заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов.По думите му основната тежест за развитието на този вид туризъм пада върху общините. 40 хиляди са недвижимите паметници на културата у нас. От тях 7 хиляди са под егидата на ЮНЕСКО. Така Хаджиниколов илюстрира огромния потенциал пред страната ни.

“Всеки лев, вложен в този вид туризъм, ще се върне и ще привлече нови приходи, защото в световен мащаб е номер едно”, заяви управителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. Участниците в борсата ще присъстват на възстановки на исторически събития и народни обичаи, посещение на забележителностите на Велико Търново и региона. Предвидено е откриването на дегустационна зала за пиво и поклоническа пътека, белязана с плочи на десет светци, патриарси и владетели.


  Назад към Новини