Архив

БХРА участва в кръглата маса „Възможности за развитие на здравния туризъм в България”, организирана във Варна от първата дентална клиника у нас „Дентапрайм”

16.06.2008

Дискусията беше организира с партньорството на Министерството на здравеопазването, Държавната агенция по туризъм, Община Варна, БХРА и ВТК

По случай втората годишнина от откриването си в България „Дентапрайм” организира на 14 юни т.г. във Варна провеждането на кръгла маса на тема: „Възможности за развитие на здравния туризъм в България” с партньорството на Министерство на здравеопазването, Държавната агенция по туризъм, Община Варна, БХРА, ВТК и др. Идеята на клиниката - и като асоцииран член на БХРА, беше с участието на водещи специалисти, експерти и журналисти, да бъдат дискутирани проблемите и възможностите за развитие на здравния туризъм в България.

кръгла маса

В кръглата маса участваха водещи експерти от Министерство на здравеопазването, ДАТ, представители на „Дентапрайм”, специалисти от водещи български курорти, членове на БХРА, членове на ВТК, журналисти от националните и регионалните медии. ВТК беше представена от членовете на УС на камарата – проф. Светла Ракаджийска, доц. д-р Марин Нешков, д-р Стоян Маринов, Георги Филипов и др. Въведение в темата на кръглата маса, от името на инициаторите на дискусията, направи г-н Франц Йозеф Гренцебах – експерт с над 20-годишен опит в областта на здравния туризъм, който представи някои добри европейски практики и анализира благоприятната ситуация у нас за развитието на медицинския туризъм.

кръгла маса

Д-р Ченко Чалъков – изпълнителен директор на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД, член на работната група на МЗ по подготовка на стратегията за развитие на здравния туризъм представи презентация по темата и коментира основните моменти в развитието на здравния туризъм в България и нерешените комплексни проблеми, които пречат за привличането на все повече чуждестранни пациенти у нас за лечение и рехабилитация. Със свои мнения по темата участие в кръглата васа взеха и г-н Христо Христов – заместник-председател на ДАТ, г-н Благой Рагин – председател на БХРА, доц. д-р Марин Нешков – председател на ВТК, д-р Софтов от кк „Албена”, д-р Костова от „Иберостар” – кк „Златни пясъци” и др.

кръгла маса

Пред участниците д-р Веселин Балкански - директор на Регионалния център по здравеопазване във Варна постави проблемите, свързани с лечението на чуждестранните туристи през настоящия летен сезон по отношение на практикуващите лекари, които нямат сключен договор със здравната каса. Той сподели конкретни казуси от практиката на българския здравен туризъм и възможните решения за навлизане на европейските стандарти в България вече като страна-членка на ЕС.

кръгла маса

По-късно в дискусията се включи и д-р Матей Матеев – заместник-министър на здравеопазването, който благодари на клиника „Дентапрайм”, на БХРА, на ВТК и на ДАТ за инициативата и за възможността да се дискутират многобройните проблеми на българския здравен туризъм. Той сподели с представителите на медиите необходимостта от въвеждане на европейски стандарти и утвърдени практики в здравния туризъм, тенденциите в развитието в някои европейски страни. Задължително е партньорството на МЗ и ДАТ с неправителствените организации, с бизнеса и др. в привличането на платежоспособни пациенти от редица европейски страни, които биха оценили добрия климат, минералното богатство, красивата природа и професионалната квалификация на българските лекари.

кръгла маса

Дискусията завърши с голямата новина, която съобщи г-н Франц Йозеф Гренцебах за предстоящото връчване на първата по рода си голяма награда на „Дентапрайм” за научно постижение в областта на имплантологията. Носителят на наградата ще се определи между десетки участници от специализирано жури през месец август т.г.

кръгла маса

Кръглата маса се проведе в кк „Златни пясъци” – в четиризвездния SPA хотел “Орхидея”, един от най-новите членове на БХРА в региона. Участниците и гостите на кръглата маса оцениха перфектната организация на събитието и изключителното гостоприемство на екипа на хотела. Нестандартната обстановка, уникалния SPA център, оригиналния вътрешен дизайн на хотела и отличната кухня са само част от качествения туристически продукт, който ще привлича туристите този сезон в „Орхидея”.


  Назад към Новини