Архив

В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора – Габрово’08, хумористи от Европа призоваха "Усмихни се на съседа!"

21.05.2008

Инициативите на Дома на хумора и сатирата са посветени на Европейската година на междукултурния диалог като част от Националния проект „Къща” на Министерство на културата в партньорство с девет български институции

Организатор на II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” – Габрово 2008 е Домът на хумора и сатирата - изявата е посветена на Европейската година на междукултурния диалог (EYID) и среща представители на различни нации и култури в българската столица на хумора. Този мащабен международен форум е част от Националния проект на България „Къща”, финансиран от Европейската комисия и осъществяван от Министерството на културата в партньорство с девет български институции.

След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог, всяка една от 27-те страни-членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване. Националният проект на България беше наречен „Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция. Той се координира от Министерството на културата, финансиран е от Европейската комисия и предвижда провеждането на редица международни прояви, обединяващи участници от различни страни.

Домът на хумора и сатирата се включва в проекта с интересна среща на хумористи от Европа под мотото „Усмихни се на съседа!”. гости на Веселата къща са творци-художници от седем европейски страни: Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.

Европейските срещи на хумористичното изкуство бяха открити на 16 май т.г. в Дома на хумора, където гостите и домакините участваха в кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. На 17 май т.г в Парка на смеха се проведе атрактивна арт-акция на открито, в която участваха актьорите от мим-театъра и детската танцова школа „Лиана”. Художниците рисуваха на живо, претворявайки в карикатури призива „Усмихни се на съседа!”. Музикантите от представителния духов оркестър изпълниха характерни мелодии за всяка представена европейска страна.

Младите кулинари от Професионалната гимназия по туризъм почерпиха участниците с приготвени от тях типични национални ястия на европейските страни. Празникът продължи в „гостната” на Дома на хумора, където беше открита сборната изложба на осемте гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”. Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад” са гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година е под мотото „Лев година храни”.


  Назад към Новини