Архив

Актуална информация за обсъдените на 37-та Генерална асамблея на HOTREC въпроси, свързани с по-разумното и рационалното определяне на нормите на европейското законодателство

15.05.2008

Като представител на БХРА в асамблеята участва г-жа Людмила Ненкова, член на УС на асоциацията, изпълнителен директор на вк “Ривиера”

Людмила НенковаПрез месец април т.г. в Париж се проведе 37-ма Генерална асамблея на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (HOTREC), на която БХРА е член вече втора година. Като представител на асоциацията на асамблеята участва г-жа Людмила Ненкова, член на УС на асоциацията, изпълнителен директор на вк “Ривиера”. Специално за сайта на БХРА www.bhra-bg.org г-жа Ненкова предостави подробна информация за работата на асамблеята и резултатите от обсъдените на нея въпроси, които засягат и членовете на БХРА.

По време на 37-та Генерална асамблея на HOTREC са били обсъдени финансовия отчет и решения за членския внос през 2009 г.; предложения за увеличаване на броя на членовете на Изпълнителния комитет, предвид приемането на нови членове то Източна Европа; важни професионални въпроси, свързани с рационалното определяне на нормите на европейското законодателство и др.

Сред най-важните дискутирани теми от участниците в асамблеята по които HOTREC трябва да заеме позиция в европейските органи и други организации и форуми са били:

• Данък добавена стойност

Отстояване становището на HOTREC за прилагане на намалена ставка по отношение на услугите в ресторанти и кафетерии, както и при хотелските услуги. HOTREC базира позициите си на факта, че тези услуги са силно трудоемки.

• Хранителна хигиена и етикиране на хранителните продукти

Направени се основни предложения, без да се приемат някои крайности по отношение отразяване на съставките на храните върху етикетите.

• Забрана за тютюнопушене

На асамблеята е отчетено, че усилията на обществените организации са вече ненужни, предвид на изпреварващите държавни политики на повечето западноевропейски страни.

• Платформа диета

HOTREC не може да подкрепи всички искания на тази платформа, предвид националните особености на храненето.

• Пожарна безопасност

Прието е да се участва в работна комисия, съставена от Асоциация на големите вериги, като членовете на HOTREC дадат своите конкретни предложения, за да се изготвят европейски стандарти, отговарящи най-пълно на реалните възможности и изисквания за безопасност.

• Потребителски договори

Подкрепя се активното участие в разработване на европейски норми за стандартизиране на потребителския договор.

• Защита на авторски права

Всички участници в асамблеята признават, че националните законодателства са много непрозрачни и трудно приложими, поради което HOTREC на база на предложения на своите членове, трябва да участва активно в разработването на действащи, разумни и балансирани правила.

• Класификация

Категорично се подчертава необходимостта от уеднаквяване в Европейския съюз на изискванията за категоризация на средствата за подслон. Отново се очакват конкретни предложения от националните асоциации.

• Въпроси за качество, стандарти и социални въпроси

Свързани с режим на работа на работещите в туризма, социален диалог.

• Околна среда

• Статистика

Обсъдени са кои показатели да бъдат в основа на статистическите отчети и проучвания на Европейския съюз, уеднаквяване на статистическите показатели на страните членки. Уточнено е становището на HOTREC по тези въпроси.

• Здраве и въпроси, свързани с позицията на HOTREC в организации и Алкохолен форум

Отношението на т.нар. Алкохолен форум за ограничаване продажбата на алкохол на малолетни и органичаване сервирането на алкохол на пълнолетни.Всички обсъждани по време на 37-та Генерална асамблея на HOTREC въпроси, сподели за колегите си от БХРА г-жа Л. Ненкова, се отнасят за по-разумното и рационалното определяне на нормите на европейското законодателство, което неминуемо ще помогне за решаване на тези въпроси и на национално ниво.


  Назад към Новини