Архив

Висока професионална оценка и признание за успехите в културния туризъм за Каварна, Хасково, Златоград, Хисар и Несебър

21.04.2008

Село Добърско със Специалната награда на ДАТ за „Принос в превръщането на културно-историческото наследство в България в туристическа дестинация”

На официалната церемония за връчване на наградите на петото международно изложение „Културен туризъм 2008” – на Община Велико Търново, БХРА и ДАТ, журито на четвъртия филмов фестивал „На източния бряг на Европа” обяви наградите си в четирите категории, както и специалните награди на ТТВ и на „Гранд Хотел Велинград”. Резултатите от фестивала – тази година с награден фонд 10 000 лв., обяви Мария Карагьозова – изпълнителен директор, която връчи наградите заедно с членовете на журито.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

Наградата на БХРА получи Туристическия информационен център – град Хисаря, асоцииран член за организиране на оригинални културни събития и професионално рекламно-информационно представяне на културния туризъм. Наградата на г-жа Мая Апостолова от Туристическия информационен център в Хисаря връчи председателят на регионалната секция на БХРА във Велико Търново - Георги Вълев, който поздрави колегите си за успехите в културния туризъм и за професионалните рекламно-информационни материали, издадени за популяризиране на града и региона.

Културен туризъм 2008

Още един член на БХРА – инж. Александър Митушев, председател на регионалната секция на асоциацията в Златоград, беше аплодиран във вечерта на наградите. Основание за поредното отличие за АЕК „Златоград” е партньорският тандем между една успешна частна компания, ръководена от Александър Митушев и Община Златоград, който получи специалната награда за успешно партньорство в устойчивото развитие на туристически продукт, базиран на културно-историческото наследство.

Културен туризъм 2008

Почетният председател на организационния комитет проф. Николай Овчаров връчи наградата за най-динамично развиваща се туристическа дестинация на Община Хасково и поздрави лично Красимир Пилев, управител на Туристическия информационен център в Хасково. Сред наградите на Община Велико Търново, които връчи лично кметът Румен Рашев беше почетната грамота на Община Несебър. Следващата специална награда беше за Община Каварна - за развитието на фестивалните прояви като средство за повишаване атрактивността на туристическата дестинация, която получи Коста Атьнасов, началник-отдел „Туризъм” на общината.

Културен туризъм 2008

Председателят на ДАТ Анелия Крушкова поздрави Даниел Панов, управител на общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” за грамотата за личен принос в утвърждаването на Международното изложение „Културен туризъм”. За първа година по инициатива на ДАТ, нейният председател връчи Специална награда за „Принос в превръщането на културно-историческото наследство в България в туристическа дестинация”. Тази новоучредена Специална награда, изработена от търновския майстор Тодор Кушлев – копие на средновековен медальон, направен от злато и червен емайл, получи с. Добърско.

Културен туризъм 2008

Под аплодисментите на всички участници в официалната церемония Анелия Крушкова връчи медальона на кмета на с. Добърско – Никола Найденов. Неговият отговор беше искрена благодарност за високата и безпристрастна оценка на селото като изключителен пример за съхранение и развитие на културното наследство. Наградата беше определена след оспорвани дебати от група експерти към ДАТ сред номинирани десет дестинации, между които община казанлък, община Хисар, община созопол, пътуваща театрална атракция „България на длан”, град Варна, община Пловдив, град Кърджали и др.

Културен туризъм 2008

© Текст: Соня Алексиева

© Снимки: Димитър Славов, Иван Димов, Соня Алексиева


  Назад към Новини