Архив

Община Велико Търново и БХРА отбелязаха петата година от учредяването на борсата с рекорден брой участници от страната и чужбина

21.04.2008

Проф. Николай Овчаров, почетен председател на организационния комитет на Международното изложение „Културен туризъм 2008”: „Изложението беше изключително успешно и вече е едно от професионално организираните в страната”

От 16 до 20 април 2008 г. във Велико Търново се проведе юбилейното Международното изложение „Културен туризъм 2008”, което започна първоначално като национална борса преди пет години по инициатива на Община Велико Търново, общинската агенция по туризъм „Царевград Търново” и БХРА. Днес изложението е вече международно и се организира с участието на ДАТ, Министерство на културата и за първа година - с подкрепата на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

След тържествения водосвет на 16 април т.г. председателят на ДАТ - Анелия Крушкова, кметът на Велико Търново – Румен Рашев, председателят на БХРА – Благой Рагин и председателят на АБТТА – Ирина Найденова откриха официално петото Международното изложение „Културен туризъм 2008” – Велико Търново. Тази година в събитието участваха представители на над 30 общини и туристически центрове от страната, десетки български, както и група румънски туроператори, гости от Истанбул, Москва, Охрид, Битоля, Серес, Букурещ и др.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

Тази година изложението събра над 380 участници от страната и им предложи богата дискусионна и творческа програма, в която се включиха много гости и експерти. За първа година на изложението с щандове се представиха много общини, туристически информационни центрове и фирми. Десетки презентации на туристически продукти, дискусии, форуми, изложби, спектакли и др. срещнаха туроператори, хотелиери, мениджъри, музейни работници, експерти и др., които работят в областта на културния туризъм.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

В първия ден на изложението Министерството на културата се включи в борсата с презентация на тема: „Европейска година на междукултурния диалог 2008” - Национален проект „Къща”. Европейският и българският проекти бяха представени от д-р Петър Миладинов, началник отдел „ Европейски съюз, отношения с международни организации, програми и проекти” на Министерство на културата и национален координатор за провеждане на Европейска година на междукултурния диалог 2008. Д-р Миладинов представи европейският и българският формат на събитието и неговите основни послания, участници и посланици.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

В дискусията „Културните коридори на югоизточна Eвропа – политическа инициатива за трансграничен продукт на културния туризъм” с партньор - Национално движение „Българско наследство” проф. Румяна Михнева представи своята прецентация по темата. В разговора се включиха много екперти и гости от страната. Медиен партньор по темата беше БТА. Също през първия ден – най-наситеният ден на събития, Българската асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ) представи националната кампания за избор на символите на България. В дискусията „Българските символи – за какво гласуват българите” участваха представители на общини, музеи, ДАТ, БХРА, АБТТА и др. Свое мнение по темата споделиха кметът Румен Рашев, председателят на ДАТ Анелия Крушкова, председателят на БАБТИ Виолета Иванова, проф. Николай Овчаров и др. Изпълнителният директор на БАБТИ – Николай Костов презентира посланието на кампанията, неговия обществен съвет, спонсори и партньори, както и получените данни за гласуването в кампанията към 15 април т.г.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

Вечерта на 16 април т.г. в рамките на изложението беше официално открита изложбата „Багри от миналото” (оригинални костюми на етносите) на историческия музей в Котел в рамките на Националния проект „Къща” на Министерството на културата за Европейската година на междукултурния диалог 2008. Оригиналната експозиция от Котел, подготвена от директорът на музея - Пламен Мерджанов и неговия екип, беше сред най-интересните експозиции на изложението, посетена от всички участници в изложението и много търновци.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

За всички тях беше представен „Прилепът” – спектакъл на Музикално-драматичния театър във Велико Търново, след който специално за участниците в борсата имаше прием от името на кмета на Община Велико Търново – д-р Румен Рашев по повод официалното откриване на Международното изложение “Културен туризъм 2008” – Велико Търново.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

През втория ден на борсата се проведе дискусия на тема: „Музеите – научен институт, туристическа атракция и клуб на приятели” с модератор експертът Румян Ганчев и партньори: Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и БНТ. От името на асоциацията, доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на УС на БХРА покани присъстващите директори на музеи и експерти да представят своите музеи, галерии и туристически обекти на информационния сайт на БХРА - www.bhra-bg.org, за да бъдат още по-популяризирани за българските и чуждестранните туристи и гости на членовете на БХРА в цялата страна.

Културен туризъм 2008 Културен туризъм 2008

На 18 април т.г. - Международният ден за опазване на паметниците на културата, дискусиите в рамките на петото изложение „Културен туризъм 2008” продължиха с обществена дискусия, организирана от в. "Стандарт" – „Търново се бори за старите си къщи” с подкрепата на Националното сдружение на общините. Сред участниците, които разговаряха по трудната тема за спасяване на старите къщи на Търново бяха кметът Румен Рашев, председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова, шефът на дирекция "Опазване на недвижимите паметници на културата" в МК арх. Борислав Абаджиев, главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова, директорът на Националния институт за паметници на културата Георги Угринов, представители на областната управа, общински архитекти и собственици на сгради.

Културен туризъм 2008

С интерес се очакваше и дискусията на тема: „Пространството на града – елемент на културния туризъм” с модератор доц. д-р Ирена Бокова от Нов Български университет, който беше партньор на дискусията. В нея се включиха Николай Ненов, Милена Тодева, Живка Шишкова, Светла Казаларска, Цвета Ненова, Димитър Липовански и др. За първи път в рамките на тази дискусия беше показана най-новата книга на Варненския свободен университет „Ч.Храбър”: „Гръцката махала(Вароша) – духът на древна Варна”, резултат от изследванията и проучванията на авторите проф. д. ист.н. Румяна Михнева и доц. д-р Людмила Стоянова. По време на изложението беше направено и официално представяне на градовете – партньори в бъдещата Асоциация на градовете с аудио-взуални спектакли на открито.

Културен туризъм 2008

Участниците в изложението посетиха още изложбата „Златото на царствения град” - колекция от фондовете на Регионалния исторически музей Велико Търново; присъстваха на представянето на книгата на проф. Николай Овчаров „Българската импераия”; видяха изложбата „110 години Българска телеграфна агенция”; гледаха концертът-спектакъл „Багри и ритми” на състави от различните културни институти в Община Несебър и др. Особено ценно за организаторите беше мнението, което даде пред медиите на пресконференцията по повод обявяването на наградите на борсата проф. Николай Овчаров - почетен председател на организационния комитет на изложението: „Изложението беше изключително успешно и вече е едно от професионално организираните в страната”.

© Текст: Соня Алексиева

© Снимки: Димитър Славов, Иван Димов, Соня Алексиева


  Назад към Новини