Архив

Предстои престижния европейски конкурс „Сомелиер на Европа 2008”, организиран от Българската асоциация на сомелиерите през май 2008 г. в София

15.04.2008

Предстои престижния европейски конкурс „Сомелиер на Европа 2008”, организиран от Българската асоциация на сомелиерите през май 2008 г. в София

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) е официално оторизирана да организира конкурса „Сомелиер на Европа 2008”, както и в същото време да проведе Генералната асамблея на A.S.I. (Международната асоциация по сомелиерство) в периода 15 – 20 май 2008 г. Патрон на събитието е президентът на Република България - г-н Георги Първанов.

Конкурсът ще се проведе с подкрепата на партньорите на БАС са „Кемпински хотел Зографски”, минерална вода San Pellegrino, производителите на вина Moet & Chandon, Peter Lehmann, „Катаржина”, „Беса Валей”, Edoardo Miroglio, както и Wine&Spirits, BPS, Belvedere, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Държавната агенция по туризма, Столична община, Министерство на земеделието и продоволствието, Министерство на културата, Националната лозаро-винарска камара и други.

Целта на БАС, в качеството на домакин и основен организатор на това събитие и особено чрез популяризирането му в медиите е да се увеличи познанието на българските вина в страната и извън нея, да се повиши културата на винопотреблението, да се рекламира културния - и в частност винения туризъм на страната. Европейският конкурс и Генералната асамблея са от голямо значение за винопроизводството и за туризма не само за България, а и за всички държави участнички – над 50 страни от цял свят с повече от 50 000 членове.

В исторически план, особено откакто е създадена A.S.I. (преди 38 години), професията на сомелиера придоби високо международно призвание и се утвърди като необходимото свързващо звено между двете значими индустрии - винопроизводството и туризма. Конкурсът и Асамблеята са насочени преди всичко към повишаване на значимостта на професията на сомелиера в международен аспект.

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) е асоциация с идеална цел, учредена през месец ноември 2000 г. и член от м. септември 2001 г. на Международната Асоциация по Сомелиерство (А.S.I.), създадена през 1969 г със седалище в Париж. Основната дейност на БАС е съобразена с регламента на А.S.I., като е насочена към утвърждаване на професията сомелиера в България и повишаване културата на винопотреблението.

Над 1000 души към момента са преминали успешно базисното ниво в обучение по сомелиерство към асоциацията и още около 50 души в по-високото второ ниво. Председател и основен учредител на асоциацията е г-жа Мария Йорданова, която през 2007 г. по време на Годишното общо събрание на А.S.I. бе избрана в ръководството на Международната асоциация в маркетинговата комисия. A.S.I. има повече от 50 000 официални членове и повече от 100 000 подготвени сомелиери, които са достигнали най-високата степен на обучение като сомелиери в различни колежи по целия свят.

Европейският конкурс включва писмен изпит (два дни) - полуфинал: тест (около 100 въпроса, от които 20 ще са за българските вина и лозаровинарските региони); “сляпа” дегустация на бели и червени вина и на високоалкохолни напитки, които сомелиерите ще трябва да разпознаят. Практическият изпит е един ден „финал”: само за финалистите (4 души), които ще имат за задача да се справят (за строго определено време) с: декантиране на червено вино; сервиране на шампанско; дегустиране и охарактеризиране на две червени и две бели вина и “сватосването” им с подходящи за тях храни; предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню; разпознаване на високоалкохолни напитки поставени в чаши от тъмно стъкло; сервиране на пури.

Състезателите ще бъдат сомелиери работещи в елитни заведения от 26 европейски държави. Съставът на журито на състезанието ще се състои от известни в цял свят енолози и сомелиери. Финалната част на конкурса ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов” под формата на театрален спектакъл, в който ще участват и известни български артисти и топ-водещи. Конкурсът ще бъде записан и тиражиран в 2000 бр. DVD и раздаден на всички състезатели, жури, спонсори, представители на български и чуждестранни медии, членовете на A.S.I.

За повече информация: Мария Йорданова, моб.тел.: 0878/534979, asi.bg2008@gmail.com; Весела Шишманова, ПР консултант, моб.тел.: 0888/563656, pr.asi.bg2008@gmail.com; vshishmanova@mail.bg

(Информацията за събитието е специално предоставена за сайта на БХРА с любезното съдействие на Българската асоциация на сомелиерите)


  Назад към Новини