Архив

Международното изложение „Културен туризъм 2008”- Велико Търново посреща участниците и гостите си с добри новини и със специална награда на ДАТ за принос в развитието и популяризирането на културния туризъм

04.04.2008

БХРА участва в пресконференцията по повод на юбилейното издание заедно с всички организатори и партньори на предстоящото събитие

По повод предстоящото пето Международното изложение „Културен туризъм 2008”, вчера организаторите от община Велико Търново, общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, БХРА и ДАТ дадоха пресконференция в БТА. Юбилейното издание на борсата ще се проведе от 16 до 20 април т.г. във Велико Търново с подкрепата на Министерство на културата и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Културен туризъм 2008

В пресконференцията участваха г-жа Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм, д-р Румен Рашев - кмет на Велико Търново, г-н Благой Рагин - председател на БХРА, г-н Даниел Панов - управител на „Царевград Търнов”, г-жа Ирина Найденова - изпълнителен директор на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и проф. Николай Овчаров.

Културен туризъм 2008

Пред медиите А. Крушкова разказа да предстоящата дискусионна програма на изложението, която включва десетки презентации, дискусии, творчески срещи, изложби, спектакли и др. В тях участват известни експерти, учени, изследователи, туроператори и музейни работници. Борсата дава възможност за фирми, туристически организации, общини, културни институти и други да представят своя потенциал за създаване на туристически продукт в сферата на културно-познавателния туризъм. Щандове, експоциии, спектакли, посещение на културни обекти и др. са включени още в богата програма на юбилейното изложение.

Културен туризъм 2008

Председателят на ДАТ съобщи, че за първи път тази година на изложението ще бъде връчена и новоучредената специална награда на агенцията за принос в развитието и популяризирането на културния туризъм в България.

От името на инициаторите, учредили борсата преди пет години кметът на Велико Търново – Румен Рашев и председателят на БХРА - Благой Рагин споделиха с медиите целта на нейното създаване и усилията, вложени в утвърждаването й до днес като най-значимият български форум за културен туризъм в България. Кметът на Велико Търново съобщи името на почетния председател на организационния комитет на Международното изложение «Културен туризъм» - проф. Николай Овчаров, който също сподели бъдещите си идеи за утвърждаване на града като столица на културния туризъм.

Културен туризъм 2008

За първи път изложението се организира със съдействието на колегите от асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (ABTTA) - пълноправен член на най-авторитетната европейска организация в туризма ECTAA. На пресконференцията г-жа Ирина Найденова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) сподели своето мнение за необходимостта от още по-тясно сътрудничество и реално партньорство между туроператорите и хотелиерите, между държавните и неправителствените организации в туризма.

Културен туризъм 2008

Управителят на „Царевград Търнов” Даниел Панов разказа пред журналистите за предстоящата програма на изложението и благодари на всички организатори за съдействието. Той представи и част от новите културни атракции във Велико Търново, които ще бъдат предложени на туристите през лятото и които ще обогатят културната програма на града в бъдеще. Велико Търново се утвърждава не само с уникалните си история и туристически обекти, но привлича все повече туристи заради своя зелен, чист и подреден град, който инвестира в екология, в нови паркинги и качествени услуги за жителите и гостите му.

Сред новините за предстоящото изложение д-р Румен Рашев обяви тазгодишният награден фонд в размер на 7 000 лв. в подкрепа на ежегодният фестивал „На източния бряг на Европа”. Информация за категориите, журито и наградите на фестивала представи пред медиите г-жа Мария Карагьозова, която представи четвъртото издание на фестивал, на който се представят филми, популяризиращи българското културно–историческо наследство и туризма.

БХРА участва в изложението в рамките на различните дискусии, с рекламно-информационен щанд, на който по традиция ще представя асоциацията и своите членове от страната.

© Текст: Соня Алексиева

© Снимки: Иван Димов


  Назад към Новини