Архив

Звезди скараха държавата и бизнеса

15.02.2008

Вестник „Политика”
Брой: 193, 15 - 21 Февруари 2008

Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация:

“Схемата да ни дават звезди на всеки три години е измислена, за да ни събират пари и да ни свалят по няколко кожи. Звездите в нашия бранш ги дава клиентът.”

Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризма:

“Хотелите в България ще се категоризират на всеки 3 години. Изискванията в новата наредба ще стимулират операторите постоянно да обновяват своята база и условията в обектите.”

Etara

Люта битка за категоризацията на хотелите се заформи между председателя на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова и шефа на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Тази седмица в централата на НДСВ Анелия Крушкова предложи категоризацията на хотелите да става на всеки 3 години. Това означава, че на всяко тригодие ще се решава кой хотел колко звезди да има от ДАТ. Изказването на председателя на държавната агенция е част от решенията за пакета законодателни промени, взети на събранието на тройната коалиция миналата седмица в Хисаря. Изявлението на Крушкова обаче веднага накара да настръхнат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. “Хотелите в България ще се категоризират на всеки 3 години. Това влиза в проектонаредба за категоризацията на туристическите обекти, който следващата седмица ще влезе в Министерския съвет”, заяви Анелия Крушкова. Тя обаче не уточни дали изобщо е воден диалог с хотелиерската асоциация за това. “Категорично сме против този подход на регулация на хотелите от страна на държавата. Проверки трябва да се правят, но на всеки 5 години. И при нас всичко е ясно. Ако клиентът не е доволен от условията в хотела, повече няма да се върне. Така свободният пазар “категоризира”, но на практика”, заяви през седмицата в пресата председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин. “Само 2 на сто от хората в сектора са професионалисти. Останалите са случайни играчи, част от които разпродават на парче хотелите си, защото не могат да плащат вноските по кредитите, които са теглили”, не се поколеба да “похвали” бизнесмените в хотелиерския бранш Анелия Крушкова.“Схемата да ни дават звезди на всеки три години е измислена, за да ни събират пари и да ни свалят по няколко кожи. Звездите в нашия бранш ги дава клиентът. Административните лостове не могат да променят категорията на обслужване. И който си мисли противното трябва да прочете трудовете на Маркс. Вместо държавата да измисля рекетьорски схеми, трябва да инвестира в инфраструктура”, отсече твърдо за нечистите намерения на властта Благой Рагин. “Изискванията в новата наредба ще стимулират операторите постоянно да обновяват своята база и условията в обектите. Малка част от хората в бранша ще затвърдят пазарните си позиции в него, останалите може да отпаднат”, прогнозира Крушкова. “Освен това настояваме категоризацията да се прави от бранша, както е в другите страни от ЕС. Колкото по-малко е участието на държавата на този пазар, толкова по-добре”, заяви Рагин.


  Назад към Новини