Архив

Звездите на хотелите – с 3 години давност вместо до живот

13.02.2008

Държавната агенция по туризъм настоя за мерки срещу презастрояването на курортите

Вестник „Класа”
автор: Рая Атанасова
13.02.2008

Хотелите у нас да се категоризират на всеки 3 години. Предложението се съдържа в проектонаредба за категоризацията на туристическите обекти, която ще се внесе идната седмица в Министерския съвет, съобщи вчера председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.

Класа

Досега всички хотели у нас получаваха звездите си до живот. „Няма начин, по който да бъдат проверени или прекатегоризирани с течение на времето – нещо, с което не можем да се съгласим“, каза Крушкова. В същото време само за 2007 г. са категоризирани 2417 нови обекта, което означава, че строителството се развива със застрашителни темпове, предупреди Крушкова. Декларирани били 550 000 хотелски легла, но според нея надхвърляли 600 000. Изискванията в новата наредба ще стимулират операторите постоянно да обновяват своята база и условията в обектите. Малка част от хората в бранша ще затвърдят пазарните си позиции в него, останалите ще отпаднат, смята председателят на ДАТ.

Освен това ДАТ е подготвила пакет от мерки срещу презастрояването по българските курорти, представени от Крушкова пред ПГ на НДСВ, тъй като агенцията няма право на законодателна инициатива.

Ограничения за големината на комплексите, определени изисквания за височината на хотелите, както и размерът на разгънатата площ са част от пакета. Според Крушкова трябва да се промени Законът за устройство на територията. Тепърва ще трябва да се свиква работна група, която да обсъди конкретните варианти, обясни тя и добави, че за целта има подкрепата на управляващата коалиция.

Все още няма туристически регистър. Според Крушкова причината е, че няма информация от общините за легловата база, хотелите и къщите за гости, както и нощувките. Не е приключил и едномесечният срок за приемане на всички мнения по стратегията за развитие на туризма 2008-2013 г. Тепърва документът ще мине през отделните министерства за съгласуване, после – в МС и едва тогава ще бъде определен бюджет.

Според Крушкова основният туристически продукт, който трябва да се рекламира, е културният, спа и уелнес, както и конгресният туризъм. Тя обясни, че има голям интерес за ловен туризъм у нас от арабските страни, Китай и западноевропейския елит.

Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация: За нови хотели да се допитат до бранша!

Г-н Рагин, каква е позицията на бранша относно предложението на ДАТ категоризацията на обектите да се обновява на всеки 3 години?

- Категорично сме против този подход на регулация от страна на държавата. Да, проверки трябва да се правят, но на всеки 5 години. При нас всичко е ясно, клиентът категоризира. Ако той не е доволен от условията, повече няма да се върне. Така свободният пазар „категоризира“ на практика. Освен това настояваме категоризацията да се прави от бранша, както е в другите страни в ЕС. Колкото по-малко е участието на държавата на този пазар, толкова по-добре.

Според вас трябва ли да се регулира разрастването на курортите?

- Подкрепяме тази идея, въпреки че е твърде късно. В Испания например заради презастрояването си плащат цената и вече затварят хотели. Но това е пазарът, той сам се регулира.

Какви са идеите на бранша по отношение на регулацията?

- В ЕС например нов обект не може да се изгради без подпис на браншовата структура. Когато в общината постъпят заявления за строеж, тя първо трябва да се допита до туристическия бизнес. Браншът прави равносметка каква е заетостта, какво е търсенето, от какви хотели има нужда. Тази информация се подава на общината и едва тогава се решава дали да се издава разрешително за строеж.


  Назад към Новини