Архив

Етнографският ареален комплекс– Златоград ще се представи със свой щанд на Международната туристическа борса “Ваканция & SPA”

12.02.2008

Участниците и посетителите на изложението ще се запознаят с уникалния комплекс, носител на Годишната награда на БХРА за културна атракция на 2007 година

Със съдействието на Златоградската община на 24 май 2001 г. комплексът отвори врати за посетители. Той се намира в един от кварталите на Златоград, доскоро известен като “Старият град”. Многобройните обекти на комплекса, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД, разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етнокултурен ареал и преди всичко – на Златоград и селищата от общината.

Etara

Етнографският ареален комплекс– Златоград е първият частен етнографски ареален комплекс в България. Неговият създател инж. Александър Митушев, член на УС на БХРА и неговия екип работят вече години наред за развитието на културния туризъм в града и региона. Сред най-новите обекти на града е и хотелския комплекс «Александровски къщи», който допълни и обогати цялостния ансамбъл на Етнографския ареален комплекс– Златоград.

Etara

Неповторимостта на уникалния комплекс се обуславя от: динамичният показ на музейна експозиция и демонстрация на традиционни трудови умения; от новаторския експозиционен подход в занаятчийските работилници; от разположението на обектите в сгради – паметници на културата, включени в архитектурен ансамбъл – резерват (най-големия в Родопите), който е обитаван целогодишно от своите стопани.

Etara Etara

Обектите в тяхната съвкупност предоставят завършени туристически продукти, включващи основни и допълнителни туристически услуги. Досега са създадени:

  • историко-етнографски музей,
  • девет занаятчийски работилници,
  • три традиционни водни съоръжения – воденица, тепавица и валявица,
  • традиционно кафене “Стария град” ,
  • две гостилници – механи (“Беловидово” и “При Воденицата”),
  • ресторант-винарна “Александрови къщи”,
  • три къщи за гости – “Александрови къщи”, “Пачиловска къща” и “Коручева къща”
  • хостел “Гребенци”,
  • риболовна база “Ягнево” с изкуствено езеро, бистро и четири вили.

Etara Etara

От пролетта на 2004 г. Етнографският ареален комплекс – Златоград е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта в България. Само пет години след създаването си комплексът е носител на многобройни награди и грамоти. Обявен е за най-добър Етнографски комплекс на 2005 г. и е носител на Годишната награда на БХРА за културна атракция на 2007 г. В рамките на Международната борса „Културен туризъм 2007” – Велико Търново, комплексът „Александровски къщи” беше награден от БХРА за хотелски комплекс с най-много професионални рекламно-информационни материали.


  Назад към Новини