Архив

„Гранд Хотел София”, член на БХРА - носител на Годишната награда на асоциацията за петзвезден хотел на 2006 г. е партньор на „Европейската година на междукултурния диалог 2008” за България

01.02.2008

Министър Стефан Данаилов представи в зала „Триадица” на петзвездния комплекс националния проект „Къща”

В зала „Триадица” на столичния „Гранд Хотел София”, член на БХРА и носител на Годишната награда на асоциацията за петзвезден хотел на 2006 г., министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри на 30 януари т.г. „Европейската година на междукултурния диалог 2008” за България /ЕГМД 2008/. Петзвездният комплекс ще бъде домакин на различни събития в рамките на престижната културна инициатива през настоящата година. В пресконференцията по повод началото на ЕГМД 2008 взеха участие и заместник-министърът на културата Явор Милушев и началникът на отдел "Европейски съюз и отношения с международни институции" в Министерство на културата д-р Петър Миладинов.

Туризъм и отдих

Водещият на пресконференцията – г-н Явор Милушев, заместник-министър на културата специално благодари пред медиите на г-н Иван Ангелов, генерален мениджър на „Гранд Хотел София” и на неговия екип за за партньорството и за съдействието им във връзка с „Европейската година на междукултурния диалог - 2008” и стартирането на националният проект на България – „Къща”. „За нас е чест един от най-известните български хотелски комплекси - носител на Годишната награда на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за петзвезден хотел на 2006 година, да бъде домакин на пресконференциите и срещите на Министерство на културата в рамките на Националният проект на България – „Къща”, подчерта при откриването на пресконференцията г-н Милушев.

Туризъм и отдих

Пред медиите министърът на културата проф. Стефан Данаилов припомни, че на 18 декември 2006 г. Европейският парламент и Съветът на Европа обявиха 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог. Сред целите на ЕГМД 2008 ще бъдат повишаване на информираността на европейските граждани за многообразието от култури в Европа, сподели министър Данаилов - сближаването и обединяването на Европа в името на нейното по-добро бъдеще. Той обясни, че експерти от министерството са подготвили проект, който включва различни прояви за отбелязването на ЕГМД 2008 у нас. Те ще бъдат реализирани в партньорство с организации от публичния, бизнес- и гражданския сектори.

Туризъм и отдих

Проектът “Къща” е одобрен от Европейската комисия на 14 януари т.г. Национален координатор на ЕГМД 2008 за България е Министерството на културата, а реализирането на проекта ще се осъществи със съдействието на Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на финансите и други.

Непосредствено ангажирани в проявите по проекта ще са около 180 участници, но се предвижда и бъдещо развиване на дейностите по него, с което общият им брой ще надхвърли 1000. Всяка от 27-те страни-членки на ЕС е предложила за свои посланици в европейската инициатива изявени личности. Номинирани за посланици на България са Райна Кабаиванска, Валя Балканска, проф. Богдан Богданов, Меглена Кунева, Стефка Костадинова и др.

В пресконференцията в „Гранд Хотел София” взеха участие и авторът на логото на годината - художникът Кирил Гогов, както и фотографът Иво Хаджимишев, който предостави за една година на Министерството на културата фотоизложбата си, наречена "България - страна на мир и етническа толерантност". Първото събитие от "Къща"-та ще бъде концерт за празнуване на културните различия, който ще се състои в края на март.


  Назад към Новини