Архив

ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БХРА

03.12.2007

ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БЪЛГАРСКАТА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЕДИНАДЕСЕТМЕСЕЧИЕТО НА 2007 Г.

През единадесетте месеца на 2007 г. Управителният съвет на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация продължи работата си от предишните отчетни периоди по изготвянето на предложения за промени в нормативната база, касаеща българския туризъм. Предложенията бяха депозирани в Народно събрание, Министерство на финансите, Министерски съвет, Министерство на икономиката, МРРБ и други държавни ведомства. Членове и консултанти на асоциацията участваха в десетки срещи и дискусии, в заседанията на Комисия по икономическа политика към НС, където защитаваха позицията на БХРА по въпросите за развитието на туризма и интересите на хотелиерите и ресторантьорите в България.

През 2007 г. УС на БХРА проведе задължителните според Устава три редовни заседания за 2007 г. и протоколира своите решения и тяхното изпълнение.

БХРА продължи да работи активно с различни държавни и обществени организации в България – Министерство на културата, ДАТ, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и различните комисии към Народното събрание. Асоциацията е партньор и съвместно работи с Българската туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, СУ ”Св. Кл. Охридски”, НБУ, Бюро за конгресен туризъм, Българската асоциация по балнеотуризъм, РТА „Стара планина”, Българската асоциация на сомелиерите в България, Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори, Тур клуб Ремарк, Българската асоциация на професионалните готвачи, регионалните и местните туристически сдружения и др.

БХРА работи по програма за развитие на хотелиерство и ресторантьорство в страната и информира колегите си за осигуряване на кредити, за повишаване на категорията и разширяване на туристически обекти. Осигурява участие на асоциацията във всички български и чуждестранни туристически борси, изложения, семинари и др., консултира и реализира рекламни и ПР кампании за изграждане имиджа на своите членове и на българския туризъм. Асоциацията се ангажира с професионална квалификация и обучение на кадри, маркетинг и стандартизация на хотели. Осигурява участие на членовете си в различни курсове за обучение и квалификация, представяне в семинари и конференции, организира работни срещи, презентации и пресконференции.

През месец януари 2007 г. БХРА стана редовен член на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA);

През месец февруари 2007 г. в Националния дворец на културата в рамките на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2007", БХРА организира съвместно с БТК, БАТА и BAHA кръгла маса на тема: "Балканското сътрудничество в туризма". Дискусията се проведе под патронажа на Държавната агенция по туризъм. В дискусията участваха представители на хотелиерските асоциации на Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина; българския туристическия бизнес, неправителствени организации, медии и др.;

БХРА участва в дискусия на тема „Висшето образование в туризма - много въпроси и малко отговори”, организирана от НБУ, с участието на представители на десетки университети и колежи по туризъм в България;

През месец февруари 2007 г. БХРА учреди своята най – голяма структура - Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) от Североизточна България - със седалище Добрич. БАХР обединява десетки хотели и ресторанти от Североизточна България - Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Кранево, Ген. Тошево и частни туристически обекти от Албена;

През месец февруари 2007 г. БХРА съвместно с НБУ, Център за продължаващо обучение, проведе второто обучение по програма „Управление на хотелиерството и ресторантьорството” с водещ на екипа доц. д-р Соня Алексиева. В него двадесет и пет участника в продължение на два месеца се запознаха с най-новите тенденции в развитието на хотелиерството и ресторантьорството.

През месец март 2007 г. по повод приемането на България в ЕС и по случай приемането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за член на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA), за първи път у нас гостува Борда на IH&RA. Над 20 имена от световния туристически елит проведоха своята среща на Борда на директорите в София. Президентът на световната организация д-р Гасан Аиди и неговия екип присъстваха на срещата, организирана от БХРА в София с участието на членовете на УС на БХРА, представители на БТК, БАТА, НТБ, СБТИ, Съвет по туризъм - София и др.;

През месец март 2007 г. БХРА взе участие в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2007”. В рамките на изложбата - специално за членовете на БХРА, домакините със съдействието на сп. "Бакхус" отново организираха за асоциацията семинар "Виното в ресторанта", в чиято програма са включени известни лектори, уникални теми и дегустации. В края на семинара участниците получиха лично своите сертификати за обучение. Сред лекторите беше ресторантьорския мениджър за 2006 г. на БХРА – г-н Любомир Стоянов, мениджър на Гранд хотел „Мусала палас”, гр. Варна.

През месец март 2007 г. БХРА взе участие във 27-ия “Панаир на туризма и свободното време”; в рамките на дискусионната програма БХРА участва с презентацията за международните стандарти за управление в хотела и ресторанта - законови изисквания, пазарен натиск и еталони за съвършенство".

През месец април председателят на БХРА Благой Рагин участва в заседанието на Националния съвет по туризъм, състоял се във в.к. "Ривиера". На заседанието ръководено от председателят на Държавната агенция по туризъм г-жа Анелия Крушкова бяха обсъдени проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, промени в Програмата за национална реклама за 2007 г., режима за издаване на визи за граждани на Руската федерация и други актуални въпроси. По решение на НСТ в междуведомствената комисия по изработване стратегия на българския туризъм в работата й участва до днес доц. д-р Соня Алексиева, като член на УС на БХРА и PR експерт в туризма.

БХРА участва и в официалното откриване на летния туристически сезон на 20 април 2007 г. в к.к. "Златни пясъци". В рамките на откриването се състоя работна среща на министър-председателят на Р България Сергей Станишев, министри и експерти с представители на туристическия бранш и Държавната агенция по туризъм. От името на БХРА в срещата участваха председателят Благой Рагин, членовете на УС Димитър Лефтеров и Людмила Ненкова и колегите от ВАРХ - Галина Тодорова, Йовка Иванова и Георги Филипов. БХРА участва в тържествата по откриването на сезона пред хотел "Адмирал" заедно с колегите си от другите браншови организации;

В хотел "Кемпински Гранд Ермитаж" в к.к. Златни пясъци" в присъствието на министър-председателя беше подписан меморандум от представителите на браншовите туристически организации за създаване на "Конфедерация на българския туризъм". Подписите си положиха председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев, на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова и председателят на Националния борд по туризъм Георги Гергов;

През месец април 2007 г. съвместно с община Велико Търново и ДАТ, под патронажа на Министерство на културата, БХРА организира четвъртата Международна туристическа борса “Културен туризъм – 2007” в гр. Велико Търново. На официалната церемония БХРА връчи награда за хотелски комплекс, член на БХРА с най-добро рекламно-информационно обслужване в културния туризъм на хотелски комплекс "Александрови къщи" в Етнографския ареален комплекс "Златоград", създаден от председателя на регионалната секция на БХРА – г-н Александър Митушев. В събитието участваха над 300 души, членове на БХРА, туроператори, представители на туристически организации, журналисти и др. Борсата отново беше организирана с изключителното съдействие на председателя на регионалната секция на БХРА във Велико Търново – г-н Георги Вълев и екипа на хотел „Бест Уестърн хотел Премиер”;

В края на месец април 2007 г. БХРА инициира първата работна среща по учредяването на най-новата секция на асоциацията в гр. Кюстендил, в хотел „Стримон Спа Клуб”. За участие в събитието в града пристигнаха членовете на УС и КС на БХРА. Сред гостите бяха много хотелиери и ресторантьори от страната и др. В рамките на проведените дискусии участваха и представители на медиите от организирания от БХРА журналистически рейд до гр. Кюстендил.

През месец юни 2007 г. по инициатива на Асеновградската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите към БХРА и Община Асеновград на Еньовден БХРА организира журналистически рейд и пресконференция за уникалния празник "Калиница" в Асеновград, където присъстваха и членове на БХРА. УС на БХРА изказва специална благодарност на г-н Димитър Славов за подпомагане успешното реализиране на събитието.

През месец юни БХРА участва в презентацията на най – новото издание „Бизнес и туризъм” за гр. Плевен на „Тур клуб Ремарк” с участието на община Плевен и много членове на БХРА от региона.

През месец септември 2007 г. БХРА чества две години от създаването на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA). Мероприятието се проведе в гр. София, хотелски комплекс „Жасмин”. На събитието присъстваха членове на УС на БХРА, десетки официални гости, представители на официални и неправителствени организации.

Отделните делегации на балканските страни бяха ръководени от: г-н Бранко Кривокапич - президент на сръбската хотелиерската и рестораньорската асоциация на Сърбия; г-н Дончо Таневски - президент на хотелиерската асоциация на Македония; г-жа Драгица Дрекалович - президент на хотелиерската асоциация на Черна гора. Пред участниците беше представена двугодишната работа на БАХА в изготвената от доц. д-р Соня Алексиева презентация за дейността и инициативите на алианса.

Началото на месец октомври 2007 г. БХРА внесе проект за кандидатстване по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 – „Квалификационни услуги и обучение на заети лица”. Желанието на БХРА да подпомогне своите членове като участва в Европейски програми за курсове за квалификация и прекфалификация на кадри в областта на туризма, доведе до положителни резултати. След набирането на желаещи членове на БХРА, които да бъдат партньори по проекта, асоциацията организира лекция, засягаща въпроси и уточнения по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В продължение на два месеца (август, септември) асоциацията, съвместно с консултанска фирма „РА 2002” ООД, успя да събере цялата необходима документация и подготви описателно и аналитично проекта за официалното му внасяне на 1 октомври 2007 г. В началото на следващата 2008 година в Агенцията по заетостта ще бъдат обявени спечелените проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Особено полезна за всекидневната дейност на БХРА популяризиране на нейните членове в публичното пространство е интернет страницата на БХРА (www.bhra-bg.org), чийто редактор и автор е Соня Алексиева, член на УС и PR на БХРА. Независимо от ограничените финансови ресурси за поддържането на сайта на асоциацията, нейната популярност и полезност за членовете на БХРА проличава от следните цифри за 2007 г.: в сайта са качени над 250 публикации в рубриките новини, пресата за нас, полезна информация и други (в обем общо над 700 машинописни страници и десетки снимки). В сайта са регистрирани над 25 хил. посещения и има прегледани над 20 000 страници от посетители с над 66% увеличени нови посетители. УС на БХРА благодари на Соня Алексиева, член на УС и PR на БХРА за безвъзмездното поддържане на страницата, която всекидневно спомага за изграждане на имиджа на БХРА. Изключителното значение на интернет съвременния туристически бизнес и необходимостта от ефективни он – лайн комуникации налага обаче повече внимание и инвестиции в сайта на БХРА.

През месец октомври г-н Благой Рагин, г-н Тодор Янакиев, г-жа Соня Алексиева, членове на БХРА участваха в срещата на регионалната структура на Велико Търново по повод четири годишнината от нейното основаване заедно със представители на община Велико Търново и “Царевград Търнов”. На срещата БХРА благодари на кмета г-н Румен Рашев и на председателя на секцията на БХРА – г-н Георги Вълев за съвместната работа по учредяването и провеждането на първата в България културна борса.

През месец октомври 2007 г. БХРА стана редовен член на Европейската хотелиeрска асоциация (HOTREC);

През месец октомври 2007 г. РТА «Стара планина» проведе десетата юбилейна регионална контактна борса „По пътя на слънцето” в гр. Ловеч, където г-н Благой Рагин участва с доклад в дискусия, свързана с проблемите пред туристическото развитие на региона и страната.

През месец ноември 2007 г. в гр Варна се състоя 30-я “Панаир на туризма и свободното време”, където БХРА имаше щанд с представяне на рекламни материали на своите членове. В творческата програма БХРА участва с презентация, на която беше представена дейността на БАХА за изминалите две години от нейното създаване. По време на борсата се проведе седмия Национален конкурс “Готвач на годината – 2007”. Наградата за първо място „Готвач на годината 2007” взе г-н Емил Колев от ресторант „Капитан Кук” – Пловдив, второ място в конкурса спечели г-н Георги Рахнев от хотел „Астера”, кк „Златни пясъци” – Варна, на трето място се класира г-н Радослав Цветански от ресторант „Модерато” – София. Организаторите на събитието – БХРА и ВАРХ, заедно с БАПГ събраха над 500 души и гости – членове на асоциацията от страната, които аплодираха над 30 - те участници в конкурса;

През месец ноември 2007 г. се проведе XVIII – та Национална научно-практическа конференция с международно участие „Качеството – за по-добър живот 2007”, организирана от сдружение „Клуб 9000” и Съюз на специалистите по качеството в България (ССКБ). В рамките на конференцията г-н Благой Рагин връчи официално сертификатите за „Високи постижения в качеството на обслужването на потребителите през 2007 г.” от името на БХРА и ССКБ. Наградени бяха колегите: г-жа Даниела Илиева – управител на „Парк хотел Макси” - София; г-н Петър Стоилов – управител на хотел „Флора” - кк „Боровец” и г-н Иван Тодоров – управител на хотел Wine & Spa Hotel Todoroff - с. Брестовица.

Единадесетте месеца на 2007 г., за които представяме накратко дейността на УС на БХРА, са крайно недостатъчно време, за да бъдат решени не малкото и тежки проблеми, с които се сблъскват всекидневно хотелиерите и ресторантьорите, както и водещите мениджъри в туризма в България. С една част от тях успяхме да се преборим успешно, на други предстои решаването. БХРА се надява, че и в бъдеще нейните членове ще бъдат единни и активни в името на общата си кауза – европейско развитие на българския туризъм.

05 декември 2007 г.
Гр. София

ДОКЛАД
ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БЪЛГАРСКАТА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА 2006 Г.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ е учредена през 1993 г. с Решение № 17 173 от 20 октомври на Софийски градски съд – като сдружение с идеална цел. Основна задача на Асоциацията е подпомагане развитието на хотелиерството и ресторантьорството, както и на туристическият отрасъл в България.

БХРА обединява стотици хотели и някои от най-големите приватизирани туристически комплекси –вк“Ривиера”, кк “Албена”, кк“Слънчев бряг” и други. Към най – известните и дългогодишни членове на асоциацията като българските хотели и ресторанти: хотел „Пири”, хотел „Глазне”, хотел „Мистрал”, хотел “Кипарис”, хотел „Ягода”, хотел „Жасмин”, “Radisson SAS Hotel”, “Шератон София Балкан хотел”, хотел “Хилтън”, “Гранд хотел Варна”, “България”, “Женева”, “Централ”, “Премиер”, “Бест Уестърн Сити хотел София” София, “Санкт Петербург”, “Даунтаун”, “Сити Планет”, Бест уестърн хотел “Бистра и Галина”, “Севлиево Плаза”, “Шумен”, “Исмена”, “Димят”, “Чепишев”, верига Happy Bar&Grill, „Табиет”, “Кемпински хотел Зографски”, се присъединиха “Кристал Палас”, Парк хотел “Витоша”, “Бизнес хотел Варна”, хотел „Европа”, Парк хотел Витоша”, хотел “Палас”, Бест уестърн хотел “Премиер”, Гранд хотел “Мусала Палас”, Хотелски комплекс “Империал”, СПА Хотел “Рич”, хотел “Филипополис” хотел „Есплендид”, „Парк хотел Хасково”.

През 2006 г. се присъединиха и много други - хотел „Армира”, хотел „Бор”, хотел „Ведрен”, „Парк хотел Европа”, хотел „Рила”, хотел „Свети Валентин”, хотел „Кърджали”, „Гранд хотел Казанлък”, хотел „Терес”, хотел „Кабакум”, хотел „Грийнвил”, хотел „Стримон Спа Клуб”, хотел „Експо”, парк хотел „Одесос”, хотел „Банско”, хотел „Тамплиер”, „Арт хотел Капитол”.

Десетките стари и нови членове на БХРА работят заедно с общините, със съветите по туризъм, с много други неправителствени организации в градове и региони като Банско, Чепеларе, Симеоново, Смолян, с. Момчиловци, с. Арбанаси, Добринище, Несебър, Обзор, Велинград, Златоград, Асеновград, Велико Търново, Добрич, Рибарица, Варна, Троян, Априлци и др.

Асоциацията има изградени регионални структури в райони с развит туризъм. Най-големите от тях са по Черноморието, в Слънчев бряг, София, Варна, Банско, Велико Търново, Златоград, Смолян, Пловдив, Чепеларе, Асеновград, район Стара планина, КК “Пампорово”, Несебър, Сандански, Благоевград, Златоград, Добрич и др.

Сред новоприетите асоциирани членове на БХРА са фирми като “Соларис М” ЕООД, Винарска изба „Тодоров”, „Стъклен свят” ЕООД, Рекламна агенция „Фил”, „Телеком видео” ЕООД, „Прим експо”, „Текстил декор” и др.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация има постоянни работни групи за:

  • координация, партньорство и съдействие между БХРА и останалите сродни браншовите организации, ведомства и други сдружения в туризма;
  • категоризация, лицензиране и контрол на качеството;
  • повишаване на професионалната квалификация на кадрите в туризма, международни и национални конкурси, обучение и обмен на кадри;
  • за разработване на проекти и програми за развитие на туризма и съдействие за реализирането им;
  • информационно обслужване, пъблик рилейшънс, реклама и международни връзки;
  • предложения за промени в нормативната база, касаещи българския туризъм, категоризацията, лицензирането и контрола на качеството;

През изминалата 2006 г. Управителният съвет на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, продължи работата си от предишните отчетни периоди по изготвянето на предложения за промени в нормативната база, касаеща българския туризъм. Предложенията бяха депозирани в Народно събрание, Министерство на финансите, Министерски съвет, Министерство на икономиката, МРРБ и други държавни ведомства. Членове и консултанти на асоциацията участваха в десетки срещи и дискусии, в заседанията на Комисия по икономическа политика към НС, където защитаваха позицията на БХРА по въпросите за развитието на туризма и интересите на хотелиерите и ресторантьорите в България.

Внесените предложения и постигнатите съответни законодателни промени са отново относно следните закони и съответни наредби:

  • Закон за туризма;
  • Наредбата за категоризиране туристическите обекти;
  • Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси;
  • Проекто-закон за черноморското крайбрежие;
  • Закон за храните;
  • Проект на закон за Браншовите организации;
  • Проект на закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране на стопанската дейност;
  • Закон за здравословните и безопасни условия на труд;
  • Закона за пътищата;
  • и др.

През 2006 г. УС на БХРА активно работи за подобряване на своето структурно изграждане, въз основа на опита от сродни браншови организации в други страни. Сред основните промени в устава на сдружението, които бяха разгледани и променени по-прецизно бяха:

  • Членството, правата и задълженията на членовете; Приемането на нови членове; Регионалните туристически сдружения;
  • Размера на встъпителната вноска и годишния членски внос;
  • Структурата на сдружението - Общо събрание, Управителен съвет, Председателски съвет, Контролен съвет и Изпълнителен директор.

Работата на УС по тези задачи беше насочена към качествено подобряване на:

  • Работата с членската маса чрез по-добра комуникация и по-добро информиране на членовете на асоциацията;
  • По - оперативно ръководство и контрол на текущата работа на асоциацията по изпълнението на решенията на Управителния съвет;
  • Подобряване на дейността на работните групи и комисии,
  • Целесъобразно изразходване на одобрените средства за дейността на Асоциацията, в рамките на бюджета, плановете, програмите, съгласно решенията на Управителния съвет и Председателя на сдружението.

В резултат на това Управителният съвет на БХРА се стремеше да реагира адекватно и точно на проблемите и поставените въпроси на БХРА, като гъвкаво избираше приоритетите в дейността си, базирайки се на принципите на Устава на сдружението, защитавайки интересите на своите членове.

УС на БХРА проведе задължителните според Устава редовни заседания за 2006 г. и протоколира десетки свои решения и тяхното изпълнение.

Съвсем накратко сред тях бяха:

На 31.01.2006 г. в гр. София се проведе 24 редовно заседание на УС, Приема се предложението на г-н Бл. Василев за започване на подготовка и внасяне на необходимата документация в Министерски съвет, относно награждаването на Петко Тодоров, бивш председател на Комитета по туризъм за дългогодишна дейност в областта на туризма, с орден “Стара планина” – първа степен; Беше прието следващото обучение за членове на БХРА на тема „Изграждане и внедряване на системи за управление в организациите, предлагащи хотелиерски и ресторантьорски услуги”, във връзка с влизането в сила от януари 2007 г. на Закона за храните и екологичните изисквания на ЕС, по отношение на обслужването в хотели и ресторанти да се проведе в хотел „Палас”, гр. Казанлък.

На 24.03.2006 г. в гр. Казанлък се проведе 25 редовно заседание, на което се приеха следните решения: УС на БХРА назначава г-н Чавдар Крачунов за Главен секретар на БХРА; Да се подпише споразумение с “Муди Интернешънъл” за обучение на членовете на БХРА от експерти по проблемите за качество в туризма; Прие се поканата БХРА да подкрепи “Висшето европейско училище по мениджмънт в хотелиерството, ресторантьорството и туризма”; СНЦ “Съюз на собствениците – Слънчев бряг” се ангажира да наеме щанд на Шестата Туристическа борса “Вашата ваканция”, гр. Бургас, 5-7 април 2006 г., както и да представи на нея членовете на БХРА; беше подкрепено събитието “Зелена седмица” в кк “Слънчев бряг” през месец април да стане традиционно, с участието на БХРА.

На 14.04.2006 г. в кк “Слънчев бряг” се проведе 26 редовно заседание на УС, на което се приеха следните решения: УС на БХРА прави следните предложения за добавяне към Устава на “Национален съюз на българската туристическа индустрия”: към УС да се включи структура на мениджърите; длъжността главен секретар да отпадне, но да има двама съпредседатели, плюс двама заместник - председатели и един изпълнителен директор, броя на членовете на УС да се увеличи на 15 души, размера на членския внос и встъпителната вноска да бъдат по 2 000 лв, като за фирмите годишния членски внос да бъде в размер на 3 000 лв.

На 03.07.2006 г. в гр. София се проведе 27 редовно заседание на УС, на което се приеха следните решения: УС на БХРА приема предложението на “Национален туристически борд” за подписване на споразумение за сътрудничество с БХРА в името на обединението на бранша и развитието на туристическата индустрия в България; Освобождава от длъжността Главен секретар на БХРА г-н Чавдар Крачунов;

На 07.11.2006 г. в гр. София се проведе 28 редовно заседание на УС, на което УС на БХРА разгледа постъпилите кандидатури и определи носителите на годишните награди на БХРА за 2006 г.

На редовните заседания на Управителния съвет през 2006 г. беше отчетено добро присъствие и активно участие на неговите членове. В сравнение с предходната година беше отбелязана още по-голяма инициативност на членовете на УС в дейността на БХРА. Бяха обсъдени и конкретни стъпки за увеличението на членската маса, събираемостта на членския внос и участието в събитията на БХРА, популяризиращи българската туристическа индустрия и развитието на страната като привлекателна туристическа дестинация.

БХРА продължи да работи активно с различни държавни и обществени организации в България – Министерство на културата, ДАТ, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и различните комисии към Народното събрание. Асоциацията е партньор и съвместно работи с Българската туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, СУ ”Св. Кл. Охридски”, НБУ, Бюро за конгресен туризъм, Българската асоциация по балнеотуризъм, РТА „Стара планина”, Българската асоциация на сомелиерите в България, Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори, Тур клуб Ремарк, Българската асоциация на професионалните готвачи, регионалните и местните туристически сдружения и др.

БХРА работи по програма за развитие на хотелиерство и ресторантьорство в страната и информира колегите си за осигуряване на кредити, за повишаване на категорията и разширяване на туристически обекти. Осигурява участие на асоциацията във всички български и чуждестранни туристически борси, изложения, семинари и др., консултира и реализира рекламни и ПР кампании за изграждане имиджа на своите членове и на българския туризъм. Асоциацията се ангажира с професионална квалификация и обучение на кадри, маркетинг и стандартизация на хотели. Осигурява участие на членовете си в различни курсове за обучение и квалификация, представяне в семинари и конференции, организира работни срещи, презентации и пресконференции.

През месец февруари 2006 г. БХРА съвместно с НБУ, Център за продължаващо обучение, проведе първото обучение по програма „Управление на хотелиерството и ресторантьорството” на своите членове, които в продължение на два месеца се запознаха с най-новите тенденции в развитието на хотелиерството и ресторантьорството. Обучението завърши с практика в гр. Ница, Франция през месец април 2006 г. Двадесет и двама членове на БХРА взеха участие в курса, защитиха дипломни работи и получиха своите свидетелства и удостоверения за професионална квалификация на официалната церемония, специално организирана за участниците - членове на БХРА, в присъствието на много журналисти в НБУ през месец септември 2006 г.;

През месец март 2006 г. БХРА взе участие в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2006”. В рамките на изложбата - специално за членовете на БХРА, домакините със съдействието на сп. "Бакхус" отново организираха за асоциацията семинар "Виното в ресторанта", в чиято програма са включени известни лектори, уникални теми и дегустации. В края на семинара двадесет и пет участници получиха лично своите сертификати за обучение. В рамките на винария БХРА участва със свой щанд и организира журналистически рейд за отразяване на семинара;

През месец март 2006 г. БХРА взе участие във 27-ия “Панаир на туризма и свободното време”; в рамките на дискусионната програма БХРА участва с презентацията за международните стандарти за управление в хотела и ресторанта - законови изисквания, пазарен натиск и еталони за съвършенство".

През месец април 2006 г. съвместно с община Велико Търново и ДАТ, БХРА организира третата “Национална туристическа борса “Културен туризъм – 2006” в гр. Велико Търново. Борсата беше открита от г-жа Зорка Първанова, от председателя на ДАТ – Марио ал Джибури и от кмета на гр. Велико Търново – д-р Румен Рашев, председателя на БХРА – Благой Рагин. В събитието участваха над 300 души, членове на БХРА, туроператори, представители на туристически организации, журналисти и др. Борсата отново беше организирана с изключителното съдействие на председателя на регионалната секция на БХРА във Велико Търново – г-н Георги Вълев и екипа на хотел „Бест Уестърн хотел Премиер”.

През месец април 2006 г. СНЦ "Съюз на собствениците - Слънчев бряг", съвместно с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и община Несебър, организира „Зелена седмица” в кк "Слънчев бряг". Бяха поканени гости от БАТА, БХРА, БТК, хотелиери и ресторантьори от цялата страна и представители на медиите.

През изминалата 2006 г. БХРА организира редица семинари пред своите членове в градовете София, Пловдив, Сандански, Луковит, Казанлък, Смолян, Асеновград и Благоевград на тема „Изграждане и внедряване на системи за управление в организациите, предлагащи хотелиерски и ресторантьорски услуги”, във връзка с влизането в сила от януари 2007 г. на Закона за храните и екологичните изисквания на ЕС по отношение на обслужването в хотели и ресторанти.

През месец юни 2006 г. в кк „Албена” БХРА организира Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА) под патронажа на президента на РБългария Георги Първанов в кк “Албена”. В нея взеха участие официални делегации от страните: България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна Гора, Турция, Украйна и Тунис. На събитието присъстваха десетки официални гости, представители на официални и неправителствени организации, медии и представители на туристическия бизнес. Асоциацията представи дейността си в името на развитието на балканския туризъм и отчете първия половингодишен мандат на българския президент на алианса пред делегациите от девет страни

Над 200 участници от страната и от девет балкански страни събра Първата официална среща на БАХА. Отделните делегации на балканските страни бяха ръководени от: г-н Бранко Кривокапич - президент на сръбската хотелиерската и рестораньорската асоциация на Сърбия; г-н Дончо Таневски - президент на хотелиерската асоциация на Македония; г-жа Драгица Дрекалович - президент на хотелиерската асоциация на Черна гора; г-н Йон Андрей - президент на туристическата асоциация на Румъния; г-н Амир Хаджич - президент на хотелиерската асоциация на Босна и Херцеговина; г-жа Тамара Евдокимова - заместник-генерален директор на хотелиерската асоциация на Украйна; г-жа Тереза Верая - представител на делегацията на хотелиерите от Хърватска; г-н Благой Рагин - председател на БХРА; г-н Закариа Зголи - президент на хотелиерската асоциация на Тунис - специален гост на срещата и др.

До участниците в Първата официална среща на БАХА беше прочетено поздравителното писмо от президента на РБългария - г-н Георги Първанов. Лично приветстваха участниците от балканските страни заместник-министъра на икономиката и енергетиката - г-жа Анна Янева; заместник-министъра на външните работи - г-жа Евгения Колданова; г-н Иво Маринов - директор на дирекция "Туристическа политика" на ДАТ, г-жа Соня Стойчева - заместник-директор на дирекция "Маркетинг и продажби" на кк "Албена" и др.

Сред гостите от България и Балканите бяха г-н Сашо Андоновски - заместник-министър на икономиката на Македония, Момчил Нешкович - заместник-министър на Министерство на търговията и туризма на Сърбия, Спирко Николовски - заместник-кмет на Охрид, Бранко Асески - президент на Стопанската камара на Македония, г-жа г-н Ливия Сима - заместник-държавен секретар и заместник-председател на Националната туристическа агенция, Мадалена Аргасеала - туристическа асоциация на Румъния, Борис Марджонович - изпълнителен директор на хотелиерската асоциация на Черна гора, г-жа Йорданка Фандъкова - заместник-кмет на София, г-н Витан Иванов - председател на Съвет по туризъм - София, доц. Марин Нешков - председател на Варненската туристическа камара, г-н Благовест Лефтеров - заместник-председател на БАТА и изпълнителен директор на "Съншайнтурс", г-жа Мария Йорданова - президент на Българската сомелиерска асоциация, г-н Стоян Маринов - изпълнителен директор на "Турекспо-Варна" и др.

Основни акценти в дневния ред на срещата бяха дейността на страните-членки на алианса, възможните промени в развитието на туризма на Балканския полуостров, конкретните стъпки за промяна на визията на Балканите чрез представянето им като обща туристическа дестинация. Членовете на делегациите обсъдиха обединяването на рекламата и общото представяне на страните-членки на организацията на международните борси като възможност за привличане на повече туристи от Европа и света. Пред участниците беше представена и част от свършената от БХРА работа - логото на алианса и новият му сайт. Сайтът (www.balkanalliance.org) представя всички страни-членки на алианса с презентации на хотелиерските им асоциации, председателите и ръководните им органи, с богата фотогалерия на балканските страни.

На първата официална среща бе представено и уникално ВИП издание "Балканика" с автор Борис Калинков. В изданието е представено и създаването на БАХА, както и уникални снимки от учредяването на алианса в Охрид през септември 2005 г. Издател на „Балканика” е асоциирания член на БХРА – РА „ФИЛ”, главен консултант – доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА. В рамките на събитието се състоя контактна борса на която хотелиери и туроператори от участващите делегации представиха професионалните си възможности и разнообразния туристически продукт на своите страни. В рамките на събитието БХРА организира журналистически рейд с участието на над двадесет медии, които отразиха срещите, дискусията, контактната борса и др.

Във в.к. „Ривиера” президентът на БАХА - Благой Рагин символично "предаде" следващия мандат на г-н Дончо Таневски от Македония в качеството му на вицепрезидент на алианса, а от своя страна - той покани да заеме поста си следващият вицепрезидент - г-н Бранко Кривокапич от Сърбия. От името на всички присъстващи делегации на балканските страни Д. Таневски благодари на Б. Рагин и колегите си от БХРА за първите успешни стъпки в дейността на БАХА и прие с благодарност почетния плакет на асоциацията.

УС на БХРА изказва специална благодарност на г-н Красимир Станев, г-жа Ивелина Грозева, г-жа Соня Стойчева, г-жа Людмила Ненкова, г-н Георги Филипов, г-жа Соня Алексиева, г-жа Румяна Попова, г-жа Ваня Пеевска за съдействието по организацията и провеждането на Първата официална среща на БАХА.

През месец юни 2006 г. по инициатива на Асеновградската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите към БХРА и Община Асеновград на Еньовден БХРА организира журналистически рейд и пресконференция за уникалния празник "Калиница" в Асеновград, където присъстваха и членове на БХРА.

През месец юни 2006 г. БХРА откри официално хотел „Кипарис алфа” в гр. Смолян. Асоциацията организира журналистически рейд за събитието, което беше отразено от над двадесет медии.

През месец юни 2006 г. БХРА участва в официалното откриване на хотелски комплекс «Александровски къщи» в гр. Златоград.

  Назад към Новини