Архив

Вчера в София беше бявен старт на кампанията „България - рай за българите”

20.11.2007

Организатори на инициативата, която ще убеждава българските туристи да изберат почивка в родината си, са „Травъл ТV” и браншовите организации в туризма

На 19 ноември т.г. в София официално беше представена предстоящата кампания „България - рай за българите” на „Травъл ТV”, в която участваха председателите и представителите на големите туристически организации у нас. На първата пресконференция, представяща кампанията и нейните бъдещи идеи, присъстваха г-н Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа, председателят на ДАТ – г-жа Анелия Крушкова, председателят на Българската конфедерация на туристическата индустрия Георги Гергов, изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова, председателят на БТК – доц. Цветан Тончев, председателят на БХРА – г-н Благой Рагин, генералният директор на НДК – г-н Христо Друмев, директорът на Института за анализи в туризма - Румен Драганов, изпълнителният директор на Националния борд по туризъм г-жа Поли Карастоянова, и др.

Кампанията „България - рай за българите”, има за цел да увеличи с 10 на сто броя на българските туристи, които избират да почиват в страната, заявиха пред медиите организаторите, които обяви началото на кампанията от началото на следващия месец. Директорът на „Травъл ТV” г-н Владимир Танев, който представи организаторите - „Травъл ТV” и браншовите организации в туризма, подчерта, тази инициатива може да генерира до 100 млн. евро повече приходи в бюджета от туризъм и че първите идеи започват с рекламата и публичността на кампанията. Още през следващата година у нас някои телевизии, радиа и Интернет сайтове ще убеждават с рекламни клипове българските туристи да изберат почивката си на на море или планина в родината си. Кампанията ще е насочена, както към българите у нас, така и към тези, които живеят със семействата си в чужбина.

Поздравявайки организаторите за идеята на национална кампания „България – рай за българите”, председателят на ДАТ г-жа Анелия Крушкова съобщи, че очакванията за тази година са „сънародниците ни да похарчат около 1 млрд. евро за посещение на чужди дестинации. Българинът търси уюта на малките курортни селища и ако хората от бранша направят ценови жестове и покажат доброто отношение към родния турист, то вместо парите да изтичат към чужбина могат да останат в страната”, подчерта в изказването си А. Крушкова.

От името на инициативния комитет на кампанията Румен Драганов - директор на Института за анализ и оценки в туризма сподели, че тя е „изключително необходима по отношение на преосмисляне на икономическия ефект за всяка една от общините от посещението на българина, било като екскурзиант или турист. Сега 50 000 българи среднодневно пътуват в страната, а по данни на института 15 млн. са посещенията от български граждани на исторически забележителности у нас годишно. Този туристически потенциал все още не се използва пълноценно от туристическите компании и местните власти.” Коментирайки идеята и нейната предстояща реализация, генералният директор на НДК подчерта обаче, че „рекламните клипове са нещо хубаво, но преди всичко трябва да е ясно конкретното поведение на хотелиерите и туроператорите към българските туристи”.

Председателят на БХРА г-н Благой Рагин съобщи пред участниците в пресконференцията, че „всички българи, които до 31 януари 2008 г. направят заявки за летните си почивки ще ползват 10 % намаление”. Девизът на кампанията е „Да върнем българите в собствените им курорти”, а основните дейности, които подпомогнат идията са конференции, аудио и телевизионни клипове за България като туристическа дестинация, конкурси, концерти и др. Кампанията е насочена към активните платежоспособни българи между 18 и 60 години, но и към над 2 млн. българи, които днес живеят в чужбина.


  Назад към Новини