Архив

Банско – домакин на първата интернационална трудова борса в България

09.10.2007

Мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES) вече има изграден екип и у нас

На 27 септември 2007 г. хотел Кемпински Гранд Арена – гр. Банско бе домакин на първата интернационална трудова борса в България, организирана от Агенция по заетостта към Министерство на труда и социалните грижи. На борсата участваха министър Емилия Масларова и Сотир Ушев, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, които приветстваха участниците и гостите.

EtaraEtara

На събитието, г-н Йохан Гьозендам, началник отдел към Европейската комисия подчерта в изказването си, че към момента в ЕС има 4 млн. свободни работни места и все повече млади хора са мобилни в работната сила. В старите страни-членки на ЕС са регистрирани официално работещи от новите страни членки съответно 850 хил. работници от Румъния и 200 хил. от България. В последните години се наблюдава промяна в профила на мобилността: млади хора, женени с деца, на средно образователно ниво.

EtaraEtara

Мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES) е изградила вече екип и в България, където може да получи информация, консултиране и посредничество. Около 100 хил. души месечно в ЕС търсят услугите на консултантите от EURES, 10 хил. работодатели публикуват свободните работни места, 250 хил. автобиографии се регистрират в мрежата. За работодателите от ЕС експертите на EURES извършват предварителен подбор и интервюта за обявените свободни работни места.

Сайтът на EURES: www.eures.europa.eu е на 25 езика вкл. и на български. В него всеки може да се получи информация какви са правата за работа във всяка страна, какви са процедурите за това и какви документи са необходими за кандидатстване и др. От началото на тази година в българското бюро на EURES са получени предложения за свободни работни места от работодатели от Кипър, Словения, Чехия и др.

По повод 50-годишнината на ЕС стартира новата инициатива „Вашата първа работа в чужбина”. Подробна информация за нея, както и за кандидатстването в този проект може да се намери в сайта на мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES).

В рамките на борсата, Благой Рагин, председател на БХРА изнесе доклад, в които представи успехите на българският туризъм, състоянието на трудовият пазар в туристическият отрасъл на България, проблемите пред работодателите и потребностите от квалифициран персонал.

Представителите на EURES мрежата от Германия, Кипър, Финландия, Полша, Словения, Словакия, Литва, Латвия и Естония представиха условията за работа - минимална работна заплата, средна работна заплата, здравни, социални и пенсионни осигуровки, данъци и условия за живот - цени на основни продукти, наеми на жилища. Те информираха за образователната и здравната система в съответните държави и свободните работни места по сектори. На участниците в борсата бяха представени и информационни филми, брошури и материали. Интернационалната трудова борса завърши с фолклорна програма и специални музикални поздрави от Николина Чакърдъкова към гостите от мрежата на EURES от другите европейски държави.


  Назад към Новини