Архив

Парламентът отхвърли идеята за националните курорти - вестник “Пари” — 29.04.2004

19.05.2004

Категоризацията на хотели и ресторанти ще е безсрочна

Категоризацията на туристическите обекти - хотели и ресторанти, веднъж получена, ще бъде безсрочна. Това увери зам. -министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов за в. ПАРИ след приемането на промените в Закона за туризма вчера. Поправките предвиждат още облекчени условия за получаване на категоризация за обектите на малки и средни фирми, докато за големите хотели изискванията ще се завишат, каза още Хаджиниколов. Нови документи за получаване на звезда ще се подават, след като изтече действащата в момента категоризация на обектите. Фирмите в процедура ще получат сертификатите по реда на новия закон.

Предстои изработване на правилника за работа на комисиите, които се създават по Закона за туризма по регистрация и категоризация на туристическите фирми и обекти. В тях 50 от гласовете ще бъдат на бизнеса, изтъкна Хаджиниколов. С промените се разширява кръгът на туристическите обекти, регулирани по закона. Освен хотелите и ресторантите на категоризация ще подлежат и ски-пистите, естествените и изкуствени плажове във вътрешността на страната, както и по брега на Дунав, който ще се превърне в нова туристическа дестинация, каза Хаджиниколов.

Приходите от туристически такси ще се събират и ще остават в общините. Те ще разходват за реинвестиция в туризма по програми, разработени от общинските съвети по предложение на местните туристически структури. Наредбите за категоризация на професиите, ски-писти и плажовете ще влязат в сила от 2005 г., допълни зам. -министърът.

Със заповед на министъра на икономиката ще бъде създадена работна група, която да подготви устройствения правилник на Изпълнителната агенция по туризма, която се въвежда с промените в закона. Правилникът трябва да бъде изготвен в срок от един месец.

Ключови поправки от Закона за туризма обаче бяха отхвърлени. Управляващите не успяха да прокарат през парламента идеята на вицепремиера Лидия Шулева да се даде икономическа самостоятелност на националните курорти с поправките в закона за туризма. Парламентът реши да отпадне текстът, според който курорт с национално значение е населено място без постоянно живеещо население, без самостоятелно землище, с обособена инфраструктура, което задоволява националните потребности в туризма и отговаря на стандартите за такъв курорт. Опозицията заподозря правителството, че с тези поправки цели да отдели курортите в отделни общини.

Отпадна и предложеният от Икономическата комисия текст, според който кабинетът определя с наредба стандартите, условията и реда за придобиване на статут на курорт с национално значение. Депутатите от опозицията поискаха стандартите за национален курорт да бъдат записани в закона. Решено беше и да отпадне разпоредбата, че агенцията по туризма подпомага развитието на инфраструктурата и органите за местно самоуправление в курортите с национално значение.

Вицепремиерът Шулева отхвърли всички обвинения, но не успя да убеди депутатите да гласуват текстовете. Тя посочи, че всяко населено място ще бъде обявено за национален курорт, ако постигне определените стандарти. Количествените стандарти са за застрояване, за чистота на въздуха, благоустройство, канализация, поясни министър Шулева. В качествените стандарти има изисквания за информационна инфраструктура, за да могат туристите да се ориентират правилно, добави тя. Липсата на такива стандарти допуска всякакъв вид строителства, нарушаване на всякакви норми - екологични и други, заяви тя.

Има доста интереси, които се очакваше да бъдат засегнати с въвеждането на стандарти за курортите, каза в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. На много хора им е по-изгодно да няма ред и стандарти, коментира министърът. Не е проблемът дали има национални курорти или не в закона, защото в България на практика има такива курорти, каза тя. Независимо дали някой иска да приеме определение или не, тези курорти съществуват и никой не може да им отнеме извоювания статут, допълни министърът.

Екип на в. Пари

  Назад към Новини