Архив

Най-добър сомелиер на България стана Любомир Стоянов от „Гранд Хотел Мусала Палас” - носител на Годишната награда на БХРА за ресторантьорски мениджър на 2006 г.

12.06.2007

В четвъртия национален конкурс „Сомелиер на България 2007” победиха колегите от Варна, София и Бургас

Конкурсът на Българската асоциация на сомелиерите се проведе на два етапа - през първия ден на 30 май т.г. състезателите попълниха писмен тест от 60 въпроса, с които се провериха знанията им за българските и чужди лозаро-винарски райони, за различни български и чужди вина, за винарски изби и фирми дистрибутори. А също така и знанията им за спиртни напитки, пури, минерална вода, за чашите за дегустация и аксесоарите за вино, за отваряне и съхранение на бутилки вино и др. В първата част от надпреварата участваха 14 сомелиери от страната. От тях след като журито провери и оцени тяхното представяне на теста, до финала достигнаха трима – Любомир Стоянов от Варна, Коста Канариев от Бургас и Живко Желязков от София.

Сомелиер на България 2007

Вторият етап – същинският конкурс пред публика и излъчване на победителя, се състоя на 31 май т.г. в зала “София” на Интерпред. Той се състоеше от три кръга, всеки с по три задачи. За да бъде обстановката по-реална и по-близка до професията на сомелиера като време и пространство този кръг се проведе в ресторантска обстановка, като ролята на клиенти изиграха истински артисти. Следващите кръгове, през които минава всеки състезател са съчетаване на храни с напитки и предлагане на вина към зададено предварително от журито меню. Следва декантиране на вино; корекция на винена листа; дегустация и различаване на вина; разпознаване на спиртни напитки; сервиране на пури. И накрая следва задължителен диалог с журито на английски или френски език.

Сомелиер на България 2007

Победител в този заключителен етап от състезанието стана Любомир Стоянов - носител на Годишната награда на БХРА за ресторантьорски мениджър на 2006 г. от „Гранд Хотел Мусала Палас” – Варна, който в миналогодишния конкурс бе на второ място. След него се класира Живко Желязков от София и трето място завоюва Коста Канариев от Бургас. Победителят по международен регламент има право да се яви на Европейския конкурс за най-добър сомелиер. Той получи художествено изработен плакет и награда от един от спонсорите за няколкодневно посещение на неговата винарска изба “Круг” в Австрия, заедно с колегата му, заел второто място; третият получи от “Круг” бутилка специална селекция на избата.

Сомелиер на България 2007

Победителят Любомир Стоянов беше награден с уикенд за двама във СПА хотел “Вароша” в Благоевград. Всеки от тримата победители ще получи и по една бутилка от световноизвестното вино “Брунело дел Монталчино”, както и бутилка специална селекция на уиски “Грантс”. Всеки от тримата финалисти освен това ще носи като отличителен сомелиерски знак: малко бижу значка във формата на винена чаша от злато със скъпоценен камък - за първия и втория и сребро със скъпоценен камък за третия. Тримата финалисти получиха и уикенд за двама с дегустация на вино във винарска изба “Тодоров”, асоцииран член на БХРА в с. Брестовица..

Сомелиер на България 2007

Най-добре представилата се жена сомелиер, на която не достигнаха няколко точки, за да стигне до финала беше Живка Тренчева от ресторант “Пасторант”. А най-младият състезател – 18-годишният Пламен Димитров от София получи бутилка вино от специалната селекция на фирма “Бибендум” – “Николас Катена Запата”, реколта 2002. Апотеоз на сомелиерското състезание бе гала-вечерята за гости, състезатели и приятели в ресторанта на хотел “Триада”, на който в реална обстановка пред клиенти сомелиерите показаха своите умения по предлагане и описание на качествата на вината.

В комисиите, оценяващи уменията на състезателите по различните показатели, участваха изявени професионалисти в своята област: председател - Мария Йорданова, основен учредител и председател на Българската асоциация на сомелиерите, маркетингов консултант на свободна практика. Комисия по дегустация включваше: Йордан Вучков, енолог; Стефка Свещарова, сомелиер на свободна практика; Юлия Костадинова, редактор вино в сп. “Бакхус”. Комисия по сервиране включваше: Емануил Иванов, експерт по международен туризъм; Васил Гъдев, директор на Софийска професионална гимназия по туризъм; Андре Токев, главен готвач на хотел “Хилтън”; Бояна Сирянова, управител на ресторант- градина “Тополите” в София; Веселин Германов, експерт по международен туризъм.


  Назад към Новини