Архив

Изказване на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева пред участниците в дискусията “Националната реклама на туризма”

05.05.2004

(28.04.2004 г.,10.30 ч., х-л “Принцес”, зала “Опал”)

Уважаеми госпожи и господа,

Няколко поредни години международният туризъм в България бележи значителни ръстове, като през 2003 г. бяхме определени от Европейската комисия за най-бързо развиваща се туристическа дестинация в Европа.

Много пъти съм се питала на какво дължим този успех и мисля, че българският туризъм постига изключителни резултати не благодарение на нашите целенасочени усилия в този бранш, а благодарение на природните дадености и предприемчивостта на хората.

Сега е момента обаче да си дадем ясна сметка, че това няма да продължи вечно и е крайно време да поработим сериозно и професионално в областта на маркетинга и на рекламата, не само за да задържим успеха, но и за да открием нови перспективи пред туризма.

Първото условие, според мен, е да работим паралелно както за имиджа на България като цяло, така и за имиджа ни като туристическа дестинация. Като във всеки случай едното винаги ще помага на другото.

Преди да започнем дискусията е важно е да изясним какъв продукт е България. На този въпрос до момента никой не е дал отговор. Ние дори не сме се замисляли, че България е един уникален продукт. На територия от 111 хил. кв. км. вие можете да плавате по най-голямата река на Европа, да се наслаждавате на слънчевите лъчи на брега на Черно море, да карате ски на преспите на Рила, да се къпете в горещи минерални извори и да активирате био енергийното си поле в чиста и девствена природа. И всичко това в комбинация с история, култура, архитектура и фолклор. Тази страна се пресича за четири часа от изток на запад и от север на юг. Тя е като едно малко бижу, обсипано със скъпоценни камъни, които ние не виждаме, защото сме твърде близко. Можем ли да накараме обаче света да ни види? Да, но за това се иска майсторство.

Затова приветствам днешната дискусия за националната реклама на българския туризъм. Приветствам всяка инициатива за дискусия, стига подходът да е професионален.

Всички искат пари, за да правят реклама. Вярно е, че без пари не става. Но ще ги дадем, когато ни убедите, че ще продадем продукта България в света, при това печелившо.

Едва ли на една дискусия може да се роди цялостна концепция за рекламата на българския туризъм. Но ако вие начертаете основните параметри на задание за разработване на концепция за реклама на туризма, това вече е стъпка в правилна посока.

Уважаеми госпожи и господа,

Като неспециалист в областта на рекламата и брендинга, въпреки че туризмът е много близо до сърцето ми и осъзнавам ролята на рекламата за неговото развитие, не се наемам да давам съвети. Като министър на икономиката обаче със сигурност знам, че туризмът е един от най-важните отрасли на икономиката ни. А продажби без реклама няма.

Вие знаете, че в момента тече конкурс за лого и мото на България. Неслучайно заложихме на творчеството и необремененото от клишета мислене на младежите между 16 и 29 години. Ще си позволя да споделя с вас общото ми впечатление от получените досега предложения. Може би това ще ви помогне в търсенето на визия за България. Това, което прави впечатление в почти всички предложения, е желанието България да се представи като пъстро петно на картата на Европа или казано по друг начин – многообразието на нашата природа е елемент от почти всички получени досега предложения. Другите думи, които най-често се срещат са свежест, ритъм, танц. Тези млади хора внушават чрез своите предложения много настроение, което примамва и провокира желание да го споделиш.

Аз не бих искала да навлизам в детайли по темата на днешната дискусия и все пак като неспециалист, но с опит, ще ви кажа – най-добрата идея е най-изчистената.

Пожелавам ви успех!

  Назад към Новини