Архив

Пускат кръчми за непушачи

31.05.2007

Вестник „Телеграф”

Автор: Деяна Павлова
31.05.2007 г.

Шест заведения за бързо хранене само за непушачи ще бъдат стартирани в София. Така ще започне инициативата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), съобщи пред "Телеграф" шефът й Благой Рагин.

Идеята е освен в София и в други големи градове като Пловдив и Варна да има поне по две такива заведения, а в окръжните по едно. Няма да се строят нови сгради, а ще бъдат преструктурирани стари. Пробният период за тази инициатива е една година, като целта на БХРА е да се докаже на собствениците на кръчми, че ограничението за пушене на тези места няма да бъде пагубно за оборотите им. Това е възможност за държателите на хотели и ресторанти да изчислят икономическия резултат и да започнат тенденция за въвеждането на такъв вид заведения в цялата страна, обясни Рагин. "От 2009г. със сигурност в сила ще влезе нова наредба за ограничаване на тютюнопушенето. Ето защо решихме с тази инициатива да преминем постепенно към промените и това да стане с по-малко жертви. Друга идея е ако всичко мине добре, колегите да започнат да инвестират в този тип заведения.", добави още Рагин.

Загуби

Поради опасността от солидни загуби вследствие на експеримента, включването в него ще бъде по желание. Това трябва да са хора, на които отрицателният резултат няма да им се отрази, например такива, които имат повече заведения, или освен този държат и друг бизнес, като досега петима души са заявили съгласие да се включат, обясни Рагин. От асоциацията са говорили с Министерство на здравеопазването, откъдето са заявили, че са готови за експеримента. След обсъждане със здравния министър ще се пристъпи и към създаването на заведенията.

Всички хотелиери и ресторантьори, които имат желание да се включат към инициативата на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за откриване на заведения за непушачи могат да се обърнат към офиса на БХРА на тел: 02/987 65 86.


  Назад към Новини